Vijesti 25.12.2018.

FOTOGRAFISAO DAVORA BH novinari uputili protest Policiji RS zbog hapšenja Vladimira Šuška

ČITANJE: 3 minute

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima upućuju javni protest MUP Republike Srpske i Policijskoj upravi Banjaluka, zbog privođenja na informativni razgovor novinara Vladimira Šuška, dopisnika BHT iz ovog grada. 

Novinar Vladimir Šušak je priveden jutros u policiju nakon što je fotografisao Davora Dragičevića u kolima Hitne pomoći, kojima je Dragičević odvezen iz sjedišta Policijske uprave Banjaluka poslije davanja iskaza.

– Iako je novinar Šušak zadržan vrlo kratko u prostorijama Policijske uprave, gdje je dao osnove informacije o sebi i svom radu uz profesionalno i pristojno ponašanje policije, BH novinari i Linija za pomoć novinarima smatraju kako je postupak banjalučke policije kršenje prava na slobodu izražavanja i nedopustivo ometanje novinara tokom obavljanja profesionalnih zadataka – saopštili su.

S tim u vezi, Upravni odbor BH novinara podsjeća Željka Spasojevića, načelnika Uprave policije Banjaluka, da se u Pravilima OSCE za policiju u ophođenju sa medijima izričito naglašava kako se “policija ne može miješati ili kazniti novinare tokom obavljanja njihovih profesionalnih zadataka”, kao i to da “novinari imaju pravo fotografisati, snimati, praviti bilješke, posmatrati, raditi intervjue i/ili praviti izvještaje a da pri tom ne moraju tražiti dozvolu od vlasti ili policije.”

Upravni odbor BH novinara zahtijeva hitno i službeno izvinjenje Policijske uprave Banjaluka novinaru Vladimiru Šušku, kao i poštivanje novinarskih prava i medijskih sloboda za sve medije i novinare koji prate javne proteste u Banjaluci, aktivnosti grupe “Pravda za Davida” i sve druge događaje povezane sa nerazjašnjenim ubistvom mladića Davida Dragičevića, piše klix.ba.

Šušak je rekao da je bio ispred zgrade u trenutku kad je Davor izveden.

“Kad sam to primijetio, ja sam ubrzanim korakom krenuo prema kolima da slikam Davora jer ga nisam uspio uslikati ranije. Nisam uspio, pa sam potom krenuo da se vraćam do glavne ceste kada je izašao jedan od policajaca iz zgrade Policijske uprave pitao šta tradim i da ne smijem tu da budem. Rekao da radim svoj posao i da sam htio samo da uslikam Davora. On je mene pozvao u stanicu, ušao sam u Prijemnu kancelariju. Rekao mi je da ne smijem to da radim i da ne otežavam njima njihov posao. Ja sam rekao da sam sto puta ovdje bio ispred Policijske uprave i da mi nikad niko nije rekao da ne smijem da radim svoj posao. Nije bilo evidentiranja, uzimanja podataka, pregleda telefona i slično. Tako se to završilo”, rekao je Šušak.

Dodao je da mu se policajac nije predstavio, niti pitao njega kako se zove.

“Da li je on umeđuvremenu odustao od evidentiranja ja to ne znam. Bio je tu još jedan policajac ne znam da li je bio komandir ili da li je imao neki čin. Nije mi ništa rekao, samo me pustio bez riječi. Ja sam otišao do trga jer sam čuo da se tamo krenulo nešto dešavati”, rekao je Šušak.

(Srpskainfo, Nezavisne)