Vijesti 16.10.2022.

FZO: Јoš jedan inovativni lijek u Srpskoj za oboljele od raka dojke

ČITANJE: 3 minute

Osiguranicima koji boluju od raka dojke uskoro će u Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske biti dostupan još jedan inovativni lijek “palbociklib” koji će finansirati Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske na preporuku ljekara iz ove zdravstvene ustanove, saopšteno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske.

Ovo je još jedan vid konkretne podrške Fonda zdravstvenog osiguranja za osiguranike koji boluju od raka dojke, a budući da je oktobar mjesec borbe protiv ove bolesti, podsjećamo da Fond oboljelim od ove bolesti u potpunosti finansira zdravstvenu zaštitu za sve što spada u obavezno zdravstveno osiguranje, navodi se u saopštenju.

– Pored ovog lijeka, osiguranicima koji boluju od raka dojke dostupno je još nekoliko inovativnih terapija koje se nalaze u Posebnom programu Fonda. Riječ je o izuzetno skupim lijekovima koji su u UKC-u Srpske dostupni ograničenom broju pacijenata, u skladu sa prioritetima koje odrede ljekari – navode iz FZO Srpske.

Prema riječima ljekara, sa inovativnim terapijama napravljen je značajan iskorak u liječenju malignih bolesti, posebno zbog toga što ovi lijekovi imaju mnogo manje neželjenih efekata, navodi se u soapštenju.

– Posebna prednost lijeka “palbociklib”, koji će uskoro biti dostupan u UKC Srpske, je što se u odnosu na sada dostupni lijek za oboljele od raka dojke može da primjenjuje i kod pacijenata koji imaju bolesti srca – ističu iz FZO Srpske.

Osim inovativnih terapija, Fond za oboljele od raka dojke u potpunosti finansira, bez ličnog učešća osiguranika, i ostale lijekove sa listi Fonda, uključujući i citostatike, sva neophodna liječenja, dijagnostiku, medicinska sredstva i sve ono što je sadržano u paketu prava iz zdravstvenog osiguranja, navodi se u saopštenju.

– Konkretno, kada su u pitanju žene oboljele od karcinoma dojke, FZO Srpske u potpunosti finansira troškove liječenja, uključujući i operativne zahvate rekonstrukcije dojke, što nije slučaj u našem okruženju (npr. u FBiH). Fond u potpunosti pokriva troškove rekonstrukcije dojke bilo da se radi o rekonstrukciji vlastitim tkivom ili da je riječ o ugradnji implantanta. Osim toga, Fond za žene koje boluju od raka dojke finansira perike, grudnjake i proteze. Fond nastoji da oboljelim od malignih bolesti, uključujući i oboljele od raka dojke, maksimalno olakša život, posebno u smislu korišćenja zdravstvene zaštite. Tako da za ovu kategoriju osiguranih lica redovna uplata doprinosa nije uslov za korišćenje zdravstvene zaštite, bitno je da budu prijavljeni na zdravstveno osiguranje – poručuju iz FZO Srpske.

Iz FZO Srpske podsjećaju da je još prije dvije godine osiguranicima koji boluju od malignih bolesti omogućeno da se po osnovu svoje bolesti, ukoliko nemaju nijednu drugu opciju, prijave na zdravstveno osiguranje, što ranije nije bio slučaj.

– To je još jedan pokazatelj da institucije sistema posebno vode računa o osjetljivim kategorijama društva kako ni jednog momenta ne bi bili uskraćeni za zdravstvenu zaštitu – ističu iz FZO Srpske.

Cilj Fonda je da u okviru svojih finansijskih mogućnosti i dalje unapređuje kvalitet i dostupnost zdravstvene zaštite oboljelih od ove bolesti, a to se posebno odnosi na Poseban program na kojem se nalaze najnovije u svijetu dostupne terapije i koji iziskuje mnogo veća finansijska sredstva, navodi se u saopštenju.

– Naime, iz godine u godinu Fond nastoji da povećava izdvajanja za ove lijekove, pa su u odnosu na 2016. godinu, povećana sredstva za ove lijekove u iznosu od oko 29 miliona KM, što je rezultiralo povećanju broju pacijenata koji su na ovim terapijama. Primjera radi, samo u ovoj godini Fond je uvrstio još 11 novih lijekova na Poseban program, a za pojedine lijekove koji su se već nalazili na listi su proširene indikacije. Dakle, Fond će u skladu sa odgovornom politikom koju vodi nastojati i ubuduće da unapređuje kvalitet zdravstvene zaštite, što potvrđujemo i finansiranjem savremenih lijekova koji svakako doprinose efikasnijem liječenju – zaključuju iz FZO Srpske.

(SB)

Oznake: FZO RS