Vijesti 22.11.2020.

FZO: Značajan pomak zahvaljujući pulmološkoj rehabilitaciji

ČITANJE: 2 minute

Pacijenti, koji su preležali virus korona, a potom su bili na pulmološkoj rehabilitaciji zahvaljujući Fondu zdravstvenog osiguranja /FZO/ Republike Srpske poručili su da osjećaju značajan pomak u oporavku opšteg zdravstvenog stanja.

Fond je podsjetio da je među prvima u regionu počeo da finansira medicinsku rehabilitaciju i za osiguranike koji su preležali virus korona.

Jedan od pacijenata, Mile Mijić iz Zvornika je poslije teške kliničke slike i mehaničke ventilacije bio upućen na produženu medicinsku rehabilitaciju u Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” u Banjaluci.

On je istakao da već poslije 15 dana osjeća veliki pomak u fizičkom i psihičkom zdravlju, jer je naučio mnoge vježbe i tehnike koje će mu pomoći da i ubuduće poboljša kvalitet života.

Osim Zavoda “Miroslav Zotović”, pulmološka rehabilitacija za oboljele od virusa korona, ali i za druge pacijente, omogućena je i u Zdravstveno-turističkom centru /ZTC/ “Vrućica” u Tesliću, koji je dobio saglasnost Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite za pružanje ove usluge.

Ove ustanove su, za sada, jedine u Srpskoj koje imaju saglasnost resornog ministarstva za pružanje ovog vida medicinske rehabilitacije.

Specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije Snježana Novaković Bursać navela je da pojedini pacijenti nakon oporavka od kovida 19 budu u lošoj psihofizičkoj kondiciji, sa narušenom funkcijom pluća i drugih organskih sistema, te da se suočavaju sa dugotrajnim posljedicama.

“Kod određenog broja pacijenata, pogotovo onih koji su liječeni uz podršku mehaničke ventilacije ili respiratora, nakon preležane infekcije, zaostanu značajni funkcionalni problemi, kako respiratornog sistema, tako i mišićno-koštanog. Zbog toga je post-kovid rehabilitacija izuzetno značajna zbog njihovog bržeg i potpunijeg oporavka”, istakla je Bursaćeva.

Uz konstataciju da je zdravstveni sistem Republike Srpske prvi u regiji osiguranicima omogućio post-kovid rehabilitaciju o trošku Fonda, Bursaćeva je dodala da je fokus rehabilitacije na pulmološkoj rehabilitaciji, poboljšanju fizičke kondicije i psihosocijalnoj podršci.

Fond je podsjetio da je od novembra omogućio produženu medicinsku rehabilitaciju i za osiguranike koji su preležali infekciju virusa korona, poslije bolničkog liječenja po preporuci nadležnih ljekara.

Rehabilitacija se može odobriti u trajanju do 28 dana, a moguća je i obnova rehabilitacije u trajanju do 14 dana.

(Srna)