Biznis 04.05.2018.

Gašenje Cambridge Analytice – pitanja i odgovori

ČITANJE: 4 minute

Neka od njih postavlja britanski The Guardian koji, između ostalog traži odgovor na pitanje da li će zatvaranje okončati skandal i da li su čelnici te kompanije priznali prekršaj?

List podsjeća da je Cambridge Analytica osnovana 2013. godine kao predstavništvo koje se bavi tehnologijom i dio je konsultantske kompanije SCL Group, koja je dugi niz godina radila na političkim kampanjama širom svijeta.

“Nakon pobjede Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima, preuzeli su odgovornost za njegov uspjeh,” objavljuje Guardian i dodaje da je i njihova matična kompanija, osnovana 1990. godine, također objavila da se zatvara zbog skandala.

U tekstu se podsjeća i na cijeli slučaj korištenja podataka dobijenih putem testa ličnosti na Facebooku, a u cilju političkog oglašavanja, koji je, kako kažu, izazvao međunarodnu krizu za Facebook koja je kulminirala nakon što je uzbunjivač Christopher Wylie u martu prestao da šuti.

The Guardian navodi i da Cambridge Analytica nastavlja tvrditi da nisu radili ništa pogrešno i da je kompanija žrtva “nepoštenog negativnog medijskog izvještavanja”.

Damian Collins, predsjednik Odbora za digitalizaciju, kulturu, medije i sport u Parlamentu Velike Britanije, koji je istraživao aktivnosti kompanije, kaže da te istrage ostaju ključne i upozorava da se “Cambridge Analytici i SCL grupi ne može dozvoliti da izbrišu svoju prošlost zatvaranjem”.

Cambridge Analitica pitanja bez odgovora?

I po mišljenju New York Timesa poslije odluke o proglašenju bankrota mnoga pitanja su ostala otvorena. Jedno od njih je, kako navodi list, ko će zadržati intelektualnu svojinu kompanije – poput takozvanih psihografičkih profila koji su dijelom napravljeni na osnovu podataka sa Facebooka, kao i da li će se posao sakupljanja podataka kao što je radila Cambridge Analytica sada vratiti u nekom drugom okviru?

“Cambridge Analytica je prošle godine bila predmet istrage, prvo zbog svojih navodnih metoda profilisanja birača, a potom i zbog tvrdnji da je nepravilno prikupljala privatne podatke od korisnika Facebooka,” podsjeća njujorški dnevnik i precizira da je zbog tog slučaja bila primorana da suspenduje svog izvršnog direktora, Alexander Nix​, nakon što je britanski televizijski kanal objavio skriveni video u kome on predlaže da kompanija koristi mito i zavođenje kako bi političare uhvatila u klopku ili utjecala na strane izbore”, stoji u tekstu.

New York Times objavljuje i da je Cambridge Analyticu prethodno angažovao Komitet za političku akciju koji je osnovao John R. Bolton, novi američki savjetnik za nacionalnu sigurnost, kao i da je radila predsjedničke kampanje 2016. godine za Bena Carsona i senatora Teda Cruza.

“U posljednjih nekoliko mjeseci, rukovodioci kompanije Cambridge Analyitica i SCL Group zajedno sa porodicom Mercer osnovali su novu firmu Emerdata u Britaniji,” navodi NYT pozivajući se na britanske izvore, kao i da je tako otvorena mogućnost da se Emerdata koristi za rebrandiranje Cambridge Analytica i SCL Grupe.

Izvršni direktor i suvlasnik SCL Grupe, Nigel Oakes, javno je Emerdatu opisao kao način uspostavljanja dvije kompanije pod novim banerom.

Zašto se zatvara Cambridge Analytica?

Cambridge Analytica, firma koja se našla u centru skandala zbog zloupotrebe ličnih podataka korisnika Facebooka u političkim kampanjama, saopćila je da će proglasiti bankrot. Kompanija je optužena da je zloupotrijebila lične podatke 87 miliona korisnika najveće društvene mreže Facebook i dijelila ih sa političkim klijentima i konsultantskim firmama.

Na pitanje zašto se zatvara kompanija, njihova portparolka Clarence Mitchell uputila je novinare BBC-ja da odgovor pronađu u saopćenju objavljenom na zvaničnoj stranici kompanije, u kome se za bankrot optužuju mediji.“Uprkos čvrstom uvjerenju Cambridge Analytice da su njeni zaposleni radili etički i zakonito, opsada koju su mediji stvorili prateći slučaj rastjerala je praktično sve kupce i dobavljače kompanije. Kao rezultat toga, utvrđeno je da više nije održivo da se nastavi sa poslovanjem,” stoji u saopćenju.

BBC otkriva i da je jedan od najvećih investitora Cambridge Analytice Robert Mercer, milijarder koji se obogatio investicijama putem hedge fondova, (posebne vrste privatnog visoko rizičnog investicionog fonda).

Kako je rekao za Guardian, u ovaj posao je investirao 15 miliona dolara, prenosi BBC.

Mercer, bivši kompjuterski naučnik, takođe je glavni donator američke republikanske stranke, a pomogao je i Trampovu izbornu kampanju.

On nikada nije dao intervju o njegovim političkim stavovima i nije javno komentarisao skandal sa prikupljanjem podataka.

(slobodnaevropa.org)