Biznis 07.02.2023.

Gdje su milioni izdvojeni za investicije „Elektroprenosa“?

ČITANJE: 3 minute

Skoro polovina Republike Srpske juče je stala na par sati. Nije bilo telefonskih komunikacija, stale su mašine, stala je javna uprava, stala su preduzeća, stalo je ugostiteljstvo i trgovina, informacioni sistemi nisu funkcionisali, nije bilo interneta, nisu radili semafori, bolnice i klinike su radile otežano, i to sve zbog nestanka struje.

U početku niko nije znao šta se dešava, dok je cijeli zapad Republike Srpske bio „u mraku“, a pojavljivale su se samo šture informacije o uzrocima, što je pokazalo da su i nadležni za održavanje elektroenergetskog sistema bili iznenađeni i nisu znali šta ih je snašlo. I pali su na prvom ispitu, a to je kako odmah, hitno, ili objasniti stanovništvu šta se dešava ili uspostaviti sistem. Umjesto toga, počele su kružiti poluinformacije, tračevi, teorije zavjere…Ko je nadležan, ko je kriv, ko će popravljati eventualni kvar, jel to problem „Elektrokrajine“ ili „Elektroprenosa BiH“, ko će biti odgovoran za ovaj incident?

I onda se saznalo, problem je bio u sistemu kompanije „Elektroprenos BiH“, koja upravlja prenosom električne energije visokog napona putem dalekovoda u cijeloj BiH, odnosno kompanije koja je u zajedničkom vlasništvu Republike Srpske i FBiH. Naime, u ovu zajedničku kompaniju se godinama slivaju desetine miliona maraka sredstava za investicije, ali koja očigledno nisu utrošena za te, već neke druge namjene, obzirom da uspjevaju sebi dozvoliti havariju na mreži poput one od juče, kada pola Srpske nije imalo struje. Apsolutno je neprihvatjjiva činjenica da se u prenos električne energije u nadležnosti „Elektroprenosa BiH“ ništa nije ulagalo decenijama, a konstantno se akumuliraju sredstva za investicije, čija sudbina nije poznata, niti se bilo ko trudi da kaže gdje je i koliko ima novca na računima ove kompanije za ulaganja u obnovu sistema.

Na ovu problematiku, Vlada Republike Srpske upozorava godinama, ali nema odgovora rukovodstva „Elektroprenosa“, koje radi u tehničkom mandatu, a protiv nekih od njih su podignute i optužnice, ali im to ništa ne smeta da i dalje rukovode kompanijom, koja doživljava ozbiljne havarije na mreži, a incident od juče je očigledno samo početak, ukoliko se hitno ne krene sa investicijama u obnovu mreže. Prema mišljenju stručnjaka, a što je veoma zabrinjavajuće, pouzdanost sistema prenosa električne energije je ispod svakog minimuma I ovo što se desilo juče je ozbiljna prijetnja cijelom sistemu koji bi se mogao potpuno urušiti I nanijeti nesagledive posljedice stanovništvu I privredi Republike Srpske, ali I cijele BiH.

Za očekivati je da se nadležni u “Elektroprenosu BiH” konačno probude i počnu da rade svoj posao, za šta su i više nego bogato plaćeni-možda više nego u blo kom preduzeću u BiH, i napokon započnu sa obnovom mreže prenosa električne energije. Osim što će time pomoći sopstvenom stanovništvu koje ih finansira, pomoći će i cjelokupnoj privredi BiH, te će osloboditi “zarobljeni” novac koji navodno čuvaju u bankama za investicije, a koji gubi na vrijednosti, posebno zbog galopirajuće inflacije.

Dobro upućeni tvrde da se zbog svih problema u “Elektroprenosu BiH” gubi ogroman novac jer je prenosna mreža u takvom stanju da su trenutno ogromni distributivni gubici, te da ogroman neupotrijebljen novac može biti predmet manipulacije jer leži neupotrijebljen. Zašto rukovodstvo ne preduzima ništa i kada će objasniti gdje je novac za investicije i kada će početi obnova mreže? A dok ne dobijemo odgovore na ova pitanja, Bosni i Hercegovini će i dalje prijetiti energetski kolaps ukoliko se milionska sredstva za investicije kao i rad “Elektroprenosa” ne odblokiraju, jer je elektroenergetski sector u BiH, prije svega prenosna mreža, ugrožen do te mjere da nam prijeti da u 21. vijeku ostanemo bez električne energije. Baš onako kao juče, iznenada, u pola radnog vremena, uz narod koji je u nevjerici i blagoj panici, bez objašnjenja, aMATErski…Nemojte da vam se to više dešava, koštaće i nas, ali i vas.

(N.Sp)