GERONTOLOŠKI CENTAR Domaća trpeza oživjela porodičnu atmosferu

Bake i deke iz Gerontološkog centra u petak su uživali u čarima domaće kuhinje, roštilju i čvarcima, što je mnoge od njih podsjetilo na mladost i porodičnu atmosferu u kojoj su nekada i sami spremali tradicionalne specijalitete.

Druženje uz šalu i pjesmu, “začinjeno” specijalitetima domaće kuhinje, organizovano u okviru manifestacija “Čvarkijada” i “Roštiljada”, pokazalo je da u ovim slasnim zalogajima uživaju sve generacije.

– Organizovanjem ovih slasnih manifestacija željeli smo da obradujemo naše korisnike. Riječ je o starijim ljudima, koji su u svojim kućama obavljali slične domaćinske poslove, pravljene čvaraka i zimnice. Cilj manifestacije je da im se dočara kućni ambijent i da se osjećaju kao da su u svom porodičnom okruženju. Pored čvaraka, na meniju se mogla naći i piletina, a upriličen je i muzički program – rekli su radnici Gerontološkog centra, koji su se trudili da bakama i dedama ništa ne zafali.

Dodali su da je cilj da ovaj događaj postane tradicionalan.

– Trudimo se da boravak u ovoj ustanovi bude što ljepši i ugodniji, te nastojimo da im osmislimo bogate sadržaje. “Čvarkijadu” organizujemo u jesenjem periodu jer je veliki broj naših korisnika iz ruralnih područja, gdje su slična dešavanja imali sa svojim porodicama – rekao je direktor ustanove Vinko Lolić.

On je istakao da je Gerontološki centar poznat po obilježavanju brojnih događaja, te da svake druge sedmice organizuju neku aktivnost. Organizuju druženja uz društvene igre, imaju obuku rada na računaru i pametnim telefonima, a literarne i likovne sekcije i radionice na kojima nastaju predivne rukotvorine su mnogima omiljene.

– Posljednje dvije godine svaki dan se održava “radna terapija” od deset do 12 časova. Korisnici biraju kako će provesti vrijeme, a mi im nudimo brojne aktivnosti, kao što su šivenje, pletenje, igranje šaha, domina, “čovječe ne ljuti se”, rješavanje ukrštenih riječi i slično – izjavila je radni terapeut Mirjana Janković.

Dodala je da pokretni korisnici obavljaju sitne majstorske radove, kao što su izrada predmeta od drveta, dekupaž, vez, heklanje, izrada ukrasa od papira. Drugi uživaju u gledanju filmova, pjevanju i slično. Jedna od njih je i Mara Milanović, koji je član sekcije šivenja.

– Lijepo nam je, družimo se, a pokazujemo i svoju kreativnost. Član sam sekcije šivenja, koja broji pet članova – rekla je Milanovićeva.

Za muškarce se takođe organizuju aktivnosti, kao što su pravljenje razbarija od drveta, maketa od papira i slično. Njihov korisnik Milorad Ilijašević kaže da je boravak u ustanovi lijep za one koji nađu sebi društvo.

– Izrađujem crkvene predmete, kao što su svijećnjaci i krstovi. To je zabava koju sam pronašao da mi vrijeme brže prođe. Nedavno sam počeo da radim predmete za Hram Svetog Save na Vračaru – dodaje Ilijašević.

Među korisnicima ima ljudi različitih profesija i svako od njih ima svoju priču. Članovi društva su bivši prosvjetni radnici, direktori, majstori…

– Kao što vidite, lijepo se družimo. Radni vijek sam  provela u Njemačkoj i čim sam otišla u penziju došla sam u ovu ustanovu. Da mi je neko pričao kako je ovdje lijepo, ne bih mu vjerovala. Svoj stan sam poklonila sinu, a sebi uplatila boravak ovdje – kazala je Kristina Lazić, koja u Gerontološkom centru boravi već pet godina.

Izleti

Gerontološki centar organizuje za svoje korisnike i izlete. To su obično druženja na obližnjim lokacijama, kao što su park “Mladen Stojanović”, Lončari, obilazak Nacionalnog parka “Kozara”, manastira Gomionica.

– Dva puta godišnje idemo u obilazak nekog mjesta, te više puta odemo u grad na kafu, u lokalni kafić – dodaje Mirjana.

Ova ustanova ima bogatu tradiciju od 1947 godine.

(Glas Srpske)

TRADICIONALNA KOTLIĆIJADA Zadatak – priprema najboljeg ribljeg parikaša

Javna ustanova Sportski centar „Borik“ i Banjalučka pivara u subotu, organizuju po 16. put tradicionalnu manifestaciju Kotlićijada „Borik Nektar 2019“. Kako su najavili, svečano otvaranje manifestacije je zakazano za 10 časova u parku sportske dvorane „Borik“, a proglašenje pobjednika u 14 časova. Tematski zadatak ovogodišnje kotlićijade je riblji paprikaš u tradicionalnom kotliću. Kao i prošle

Ambasada SAD opremila multimedijalnu biblioteku

Kancelarija Ambasade SAD Banjaluka donirala je kancelarijsku opremu Ugostiteljsko-trgovinsko-turističkoj školi. Brojne stolice, stolove, veliki televizor, računar, kamere i fotoaparate, koji su nekada bili dio prostora starog Američkog kutka, sada će koristiti učenici ove srednje škole. Lija Tiz, direktor Odjela za odnose sa javnošću u Ambasadi SAD u BiH, rekla je da su odabrali upravo ovu

UKRUPNJAVANJE: SRS Milanka Mihajlice kolektivno pristupila PDP-u

„Drago mi je što je postignuta velika saglasnost o ulasku Srpske radikalne stranke Republike Srpske u Partiju demokratskog progresa, koja bi bila politička, organizaciona, kadrovska i pravna integracija“, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović nakon sastanka delegacija dvije stranke povodom integrisanja SRS RS u PDP. Borenović je istakao da je zadovoljan postignutim dogovorom sa korektnim,

2.000 maturanata na manifestaciji ”Dan otvorenih vrata”

Manifestacija ”Dan otvorenih vrata Univerziteta u Banjoj Luci” 19. aprila 2019. godine okupila je oko 2.000 maturanata iz više gradova i opština Republike Srpske, koji su imali priliku da dobiju sve važne informacije o studijima koji se izvode na fakultetima u sastavu Univerziteta u Banjoj Luci.

Otvorena izložba dokumenata iz fonda Slobodana Penezića Кrcuna

U Banskom dvoru danas je otvorena izložba arhivskih dokumenata „Mleko i krv“ – Iz ličnog fonda Slobodana Penezića Кrcuna, autora Željka Markovića. Direktor Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić kazao je da je postavka izložbe u Banjoj Luci plod višedecenijske saradnje između tog i Istorijskog arhiva u Užicu na polju izdavačko-izložbene djelatnosti. Autor izložbe Željko Marković

ČUBRILOVIĆ: Saradnja NSRS i Saveza opština i gradova donosi dobre rezultate

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da je parlament partner Savezu opština i gradova Republike Srpske i pozdravlja svaku inicijativu koja dođe iz ove organizacije jer takva saradnja donosi dobar rezultat u interesu građana. “Želimo i da imamo što češću komunikaciju i pojedinačno s lokalnim zajednicama i sa Savezom. To znači