GERONTOLOŠKI CENTAR Domaća trpeza oživjela porodičnu atmosferu

Bake i deke iz Gerontološkog centra u petak su uživali u čarima domaće kuhinje, roštilju i čvarcima, što je mnoge od njih podsjetilo na mladost i porodičnu atmosferu u kojoj su nekada i sami spremali tradicionalne specijalitete.

Druženje uz šalu i pjesmu, “začinjeno” specijalitetima domaće kuhinje, organizovano u okviru manifestacija “Čvarkijada” i “Roštiljada”, pokazalo je da u ovim slasnim zalogajima uživaju sve generacije.

– Organizovanjem ovih slasnih manifestacija željeli smo da obradujemo naše korisnike. Riječ je o starijim ljudima, koji su u svojim kućama obavljali slične domaćinske poslove, pravljene čvaraka i zimnice. Cilj manifestacije je da im se dočara kućni ambijent i da se osjećaju kao da su u svom porodičnom okruženju. Pored čvaraka, na meniju se mogla naći i piletina, a upriličen je i muzički program – rekli su radnici Gerontološkog centra, koji su se trudili da bakama i dedama ništa ne zafali.

Dodali su da je cilj da ovaj događaj postane tradicionalan.

– Trudimo se da boravak u ovoj ustanovi bude što ljepši i ugodniji, te nastojimo da im osmislimo bogate sadržaje. “Čvarkijadu” organizujemo u jesenjem periodu jer je veliki broj naših korisnika iz ruralnih područja, gdje su slična dešavanja imali sa svojim porodicama – rekao je direktor ustanove Vinko Lolić.

On je istakao da je Gerontološki centar poznat po obilježavanju brojnih događaja, te da svake druge sedmice organizuju neku aktivnost. Organizuju druženja uz društvene igre, imaju obuku rada na računaru i pametnim telefonima, a literarne i likovne sekcije i radionice na kojima nastaju predivne rukotvorine su mnogima omiljene.

– Posljednje dvije godine svaki dan se održava “radna terapija” od deset do 12 časova. Korisnici biraju kako će provesti vrijeme, a mi im nudimo brojne aktivnosti, kao što su šivenje, pletenje, igranje šaha, domina, “čovječe ne ljuti se”, rješavanje ukrštenih riječi i slično – izjavila je radni terapeut Mirjana Janković.

Dodala je da pokretni korisnici obavljaju sitne majstorske radove, kao što su izrada predmeta od drveta, dekupaž, vez, heklanje, izrada ukrasa od papira. Drugi uživaju u gledanju filmova, pjevanju i slično. Jedna od njih je i Mara Milanović, koji je član sekcije šivenja.

– Lijepo nam je, družimo se, a pokazujemo i svoju kreativnost. Član sam sekcije šivenja, koja broji pet članova – rekla je Milanovićeva.

Za muškarce se takođe organizuju aktivnosti, kao što su pravljenje razbarija od drveta, maketa od papira i slično. Njihov korisnik Milorad Ilijašević kaže da je boravak u ustanovi lijep za one koji nađu sebi društvo.

– Izrađujem crkvene predmete, kao što su svijećnjaci i krstovi. To je zabava koju sam pronašao da mi vrijeme brže prođe. Nedavno sam počeo da radim predmete za Hram Svetog Save na Vračaru – dodaje Ilijašević.

Među korisnicima ima ljudi različitih profesija i svako od njih ima svoju priču. Članovi društva su bivši prosvjetni radnici, direktori, majstori…

– Kao što vidite, lijepo se družimo. Radni vijek sam  provela u Njemačkoj i čim sam otišla u penziju došla sam u ovu ustanovu. Da mi je neko pričao kako je ovdje lijepo, ne bih mu vjerovala. Svoj stan sam poklonila sinu, a sebi uplatila boravak ovdje – kazala je Kristina Lazić, koja u Gerontološkom centru boravi već pet godina.

Izleti

Gerontološki centar organizuje za svoje korisnike i izlete. To su obično druženja na obližnjim lokacijama, kao što su park “Mladen Stojanović”, Lončari, obilazak Nacionalnog parka “Kozara”, manastira Gomionica.

– Dva puta godišnje idemo u obilazak nekog mjesta, te više puta odemo u grad na kafu, u lokalni kafić – dodaje Mirjana.

Ova ustanova ima bogatu tradiciju od 1947 godine.

(Glas Srpske)

Dodik podržao Čubrilovića

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je iznenađen smjenom Nedeljka Čubrilovića sa pozicije zamjenika predsjednika DNS-a na sjednici Predsjedništva te stranke, naglasivši da aktuelni predsjednik parlamenta Srpske nije učestvovao u posljednjim smjenama kadrova DNS-a. Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a, izjavio je da je i juče rekao lideru DNS-a Marku Paviću da

BOSANČIĆ: Banjalučki DNS će tražiti ostavku Pavića

Gradski odbor DNS-a Banjaluka zatražiće ostavku predsjednika stranke Marka Pavića jer ako je neko odgovoran za stanje u DNS-u onda je to on, rekao je sekretar banjalučkog odbora DNS-a Boran Bosančić. Bosančić je istakao da Gradski odbor Banjaluka ne želi da dozvoli dalju tajkunizaciju stranke. “DNS danas više podsjeća na SDS u periodu 2000-2006. nego

DAMIR ĆOPIĆ: Tražio sam Pavićevu ostavku, najveći broj odbora DNS-a uz Čubrilovića

Predsjednik banjalučkog Regionalnog odbora DNS-a Damir Ćopić izjavio je danas Srni da je stranci dosta tajkuna i da će zbog njihovog favorizovanja većina opštinskih odbora zatražiti smjenu predsjednika DNS-a Marka Pavića zbog svih grešaka koje je napravio. Ćopić je napustio današnju sjednicu Predsjedništva DNS-a, na kojoj je sa dužnosti zamjenika predsjednika stranke razriješen Nedeljko Čubrilović,

SVJETSKI DAN BORBE PROTIV DIJABETESA U Srpskoj boluje oko 90.000 građana

U Republici Srpskoj od dijabetesa boluje od 90.000 do 100.000 ljudi, od kojih je 90 odsto oboljelo od dijabetesa tipa dva, a 10 odsto od dijabetesa tipa jedan, istakla je predsjednik Udruženja endokrinologa i dijabetologa Srpske Snježana Popović Pejičić, povodom Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa. Pejičićeva je rekla da je Svjetski dan borbe protiv dijabetesa