Vijesti 31.05.2021.

Gerontološkom centru uručeni paketi vrijedni više od 90.000 KM

ČITANJE: 2 minute

Gerontološkom centru Banjaluka danas su uručeni higijenski i paketi zaštitne opreme za oko 300 radnika i korisnika ove ustanove za smještaj, koji su obezbjeđeni u okviru programa Vlade Srpske.

Paketi su nabavljeni u okviru aktivnosti podrške ustanovama socijalne zaštite u Srpskoj za saniranje posljedica epidemije virusa korona i “Hitnog projekta za kovid 19”, a njihova vrijednost je veća od 90.000 KM.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra u resoru socijalne, porodične i dječije zaštite u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Vladimir Makarić izjavio je da je Vlada Srpske na prijedlog resornog ministarstva, u okviru “Hitnog projekta za kovid 19”, uvrstila komponentu za socijalnu zaštitu.

“Komponenta za socijalnu zaštitu predviđa pomoć u novčanom iznosu za određene kategorije korisnika prava na socijalnu zaštitu i centara za socijalni rad, kao i ustanova socijalne zaštite za smještaj”, rekao je Makarić novinarima u Banjaluci.

On je naveo da su među korisnicima socijalne zaštite lica koja primaju novčanu pomoć, te jednokratnu novčanu pomoć za koju su se javila od marta do oktobra prošle godine sa zahtjevom za ovu pomoć, osobe koje koriste njegu i pomoć u kući, kao i korisnici prava na ličnu invalidninu.

“Centrima za socijalni rad dodijeljena su sredstva u iznosu do 1.000 KM u svrhu naknade troškova koje su imali zbog povećanog obima poslovanja na terenu tokom prošle godine”, naveo je Makarić.

On je naglasio da se ustanovama socijalne zaštite za smještaj, u koje, osim javnih ustanova, spadaju i privatne, dodjeljuju paketi pomoći koji sadrže sredstva za dezinfekciju, zaštitnu opremu i higijenu.

“Kompletan `Hitni projekat za kovid 19` je vrijedan oko 7,5 miliona KM, koji se odnosi na komponentu socijalne zaštite. Komponenta koja se odnosi na pakete pomoći za ustanove socijalne zaštite za smještaj je u vrijednosti oko milion KM”, pojasnio je Makarić.

Direktor Gerontološkog centra Banjaluka Vinko Lolić rekao je da je ovo jedna od rijetkih ustanova u Srpskoj u koju nije ušao virus korona.

“Radili smo izuzetno stručno, profesinalno i poštovali smo sve preporuke nadležnih organa. Borba protiv virusa korona je bila izuzetno skupa i morali smo da nabavimo sve što je potrebno kako bi sačuvali i zdravlje zaposlenih, ali i korisnika i u tome smo imali veliku pomoć Vlade Srpske, odnosno resornog ministarstva”, naveo je Lolić.

On je rekao da je današnja donacija, vrijedna više od 90.000 KM, značajna i pomoći će da se sačuva zdravlje radnika i korisnika Gerontološkog centra.

Lolić je istakao su zaposleni radili “rudarski” tokom pandemije, ali i da su i korisnici bili veoma disciplinovani i poštovali sve preporuke, te su prvi u Republici Srpskoj vakcinisani, a odziv je bio stoodstotan.

(Srna, E.M)