GODINAMA NOSE EPITET GUBITAŠA Izvještaji o radu dva gradska javna preduzeća danas na Skupštini

Banjalučka Toplana završila je prošlu godinu sa ukupnim dugom od 94,7 miliona KM, dok je Zavod za izgradnju imao neizmirenih 1,7 miliona maraka obaveza. 

Pred banjalučkim odbornicima danas će se naći informacije o poslovanju dva javna preduzeća, Toplane i Zavoda za izgradnju Banjaluka, koji godinama nose epitet gradskih gubitaša.

Stara Toplana je više od godinu dana u takozvanom stanju hibernacije. Ona je od februara prošle godine prestala proizvoditi i isporučivati toplotnu energiju, kao i održavati opremu i distributivnu mrežu. Ovo preduzeće je u 2018. godini zagrijavalo grad samo u januaru, kada su od prodaje toplotne energije ostvarili 2,4 miliona prihoda.

Ukupni prihodi lane su im bili 4,9 miliona maraka, dok su rashodi iznosili 10,8 miliona KM, i to za: trošak mazuta, drvne sečke i lož ulja, nabavku toplotne energije, plate radnika i kamate.

– Položaj Toplane je bitno promijenjen nakon osnivanja novog privrednog društva, kome je povjereno obavljanje proizvodnje i isporuke toplotne energije. Shodno promijenjenim okolnostima i važećim propisima, Toplana ispunjava svoju ulogu. Broj radnika u Toplani je sveden na minimum i određen je u skladu sa važećim propisima i obimu aktivnosti koje Preduzeće obavlja – rekli su iz ovog preduzeća uoči Skupštine grada, uz najavu da će njihov predstavnik prisustvovati današnjoj sednici.

Kako se navodi u Informaciji o poslovanju, ukupne obaveze ovog preduzeća su sa 97,6 miliona na kraju 2017. godine smanjene na 94,7 miliona maraka na kraju prošle godine. Dugoročne obaveze Toplane po osnovu kredita, emitovanih obveznica i reprograma duga prema “Elektrokrajini” iznose  41,6 miliona KM, a imaju i 53,1 milion maraka kratkoročnih obaveza.

Podsjetimo da je Vlada RS prije dvije godine obećala kako će preuzeti 29 miliona KM duga koji banjalučka Toplana ima prema “Optima grupi”.

– Vlada je preuzela na sebe pitanje starog duga za mazut i izmirila svoju obavezu, ali kada su pitanju obaveze Toplane, kao takve one moraju postojati u knjigama i jednostavno ne mogu da nestanu. Veliku zahvalnost dugujemo Vladi i tadašnjem presedniku RS, s obzirom na dio poslova koji su preuzeli da bi se došlo do sistema koji je funkcionalan. Podsiećam, ovo je prva sezona poslije rata kada ni Vlada RS, ni Grad nije dao nijednu marku za sistem grejanja – ocijenio je zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić.

Što se tiče ZIBL, napomenuo je da su u Gradskoj upravi umjereni optimisti da je ZIBL na pragu da bude održivo preduzeće, s obzirom na obim poslova koje obavlja za Grad i imovinu sa kojom raspolaže.

Obaveze ZIBL smanjene su sa skoro 3,4 miliona u 2017. godini na 1,78 miliona KM u prošloj godini.

Njihovi ukupno ostvareni prihodi u prošloj godini iznose 722.000 KM, prvenstveno od naplate i poslova iz stambene oblasti, revizije projektne dokumentacije, zakupnine za poslovni prostor ZIBL, te inženjeringa i konsaltinga.

Rashodi ovog preduzeća, za gorivo, materijal, plate, otpremnine i troškove amortizacije lane su iznosili 1,21 milion maraka.

Kako se navodi u Informaciji o poslovanju, povećanje ukupnog prihoda sa 409 hiljada KM u 2017. godini, na 722 hiljade KM u 2018. godini ipak je bilo nedovoljno, kao i smanjenje ukupnih rashoda sa 2,18 miliona KM na 1,21 milion KM da bi se ostvario pozitivan finansijski rezultat.

– Uprava i menadžment ZIBL treba da preduzmu efikasnije mjere, usmjerene ka stabilizaciji poslovanja Zavoda za izgradnju, finanasijskoj konsolidaciji i restrukturiranju, zatim ka sanaciji dugovanja iz prethodnih perioda i racionalnoj sistematizaciji radnih mjesta – napomena je Odjeljenja za privredu.

U skladu sa programom restrukturisanja dva preduzeća, u obe firme smanjen je broj radnika. Prosječna mjesečna bruto zarada po radniku u ZIBL-u iznosi 968 KM, dok je sa druge strane prosječna bruto zarada isplaćena po zaposlenom u Toplani 2.237 maraka.

Kolika je plata?

Buru u javnosti pre dve godine izazvala je informacija da direktor Toplane Mićo Milovanović prima oko 3.250 KM platu plus još 700 KM mesečnog dodatka. S obzirom na novonastalu situaciju u ovoj firmi, pitali smo ih kolika trenutno iznose direktorova primanja. Iz Toplane su međutim samo kratko odgovorili da se pojedinačne isplate plata obavljaju u skladu sa Zakonom o radu.

(Srpskainfo)

Iz dva marketa u Banjaluci ukrao kozmetičke proizvode

Policija je u Banjaluci uhapsila B.M. koji se sumnjiči da je izvršio dva krivična djela “Krađa”. Naime, 24.01.2020. godine, od strane ovlaštenih lica dva banjalučka marketa, prijavljeno je da su otuđeni kozmetički proizvodi u ukupnoj vrijednosti od oko 500 KM. Kod B.M. pronađeni su i oduzeti predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem

Ispod vozila u Lazarevu nisu postavljene eksplozivne naprave

Pripadnici Policijske uprave Banjaluka postupili su po prijavi da je ispod vozila u Ulici Branka Popovića u ovom gradu nepoznato lice postavilo predmet, a uviđajem je utvrđeno da nije riječ o eksplozivnim napravama. U saopštenju iz Policijske uprave dodaje se da je rad na ovom predmetu u toku, te da je o događaju obaviješten dežurni

“Sirano de Beržerak” na banjalučkoj sceni

U Dječijem pozorištu Republike Srpske počeo je rad na prvoj ovogodišnjoj predstavi “Sirano de Beržerak” beogradskog dramskog pisca Igora Bojovića, a reditelj Jug Radivojević juče je s banjalučkim ansamblom održao prvu čitaću probu teksta.

Servisne informacije za 27. januar

Servisne informacije za ponedjeljak, 27. januar 2020. godine: Policijska uprava Prema podacima sa kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje za posljednja 24 časa u Gradu Banjaluka dogodila su se tri krivična djela. Javni red i mir je narušen tri puta. Dogodilo se pet saobraćajnih nezgoda u kojima je jedno lice lakše povrijeđeno. Služba hitne pomoći U

Poginula i ćerka Kobija Brajanta

Tragične vesti stižu iz Sjedinjenih Američkih Država, pored Kobija Brajanta u padu helikoptera poginula je i njegova ćerka Điđi Brajant (13g), prenosi ESPN. Kako je preneo novinar Adrijan Vojnarovski, Brajant je zajedno sa ćerkom išao na košarkašku utakmicu kada se helikopter srušio. Pored Kobija i Điđi, u helikopteru su bili “još jedan igrač i roditelj”,

Sumnjiva naprava ispod automobila u naselju Lazarevo

Pripadnici PU Banjaluka nalaze se u banjalučkom naselju Lazarevo, gdje je prijavljeno da se ispod dva automobila nalazi sumnjiva naprava, nalik eksplozivu. Policiji je večeras oko 19.30 sati prijavljeno da se sumnjivo lice mota oko automobila u banjalučkom naselju Lazarevo. U prvi mah, učinilo se kao da je riječ o bombi, ali nakon protivdiverzionih pregleda,

POLICIJA NA NOGAMA U banjalučkom naselju Lazarevo bombe ispod automobila (FOTO)

Nepoznate eksplozivne naprave nalaze se ispod dva automobila u banjalučkom naselju Lazarevo.  Policija je obezbijedila mjesto sa trakama. Uviđajna ekipa treba doći. Prema nezvaničnim informacijama naprave su ispod dva automobila firme Motorex. Čeka se Antiteroristička jedinica. Iz PU Banjaluka su potvrdili da je policija obaviještena i da utvrđuju činjenice, te sa za sada ne mogu