GODINAMA NOSE EPITET GUBITAŠA Izvještaji o radu dva gradska javna preduzeća danas na Skupštini

Banjalučka Toplana završila je prošlu godinu sa ukupnim dugom od 94,7 miliona KM, dok je Zavod za izgradnju imao neizmirenih 1,7 miliona maraka obaveza. 

Pred banjalučkim odbornicima danas će se naći informacije o poslovanju dva javna preduzeća, Toplane i Zavoda za izgradnju Banjaluka, koji godinama nose epitet gradskih gubitaša.

Stara Toplana je više od godinu dana u takozvanom stanju hibernacije. Ona je od februara prošle godine prestala proizvoditi i isporučivati toplotnu energiju, kao i održavati opremu i distributivnu mrežu. Ovo preduzeće je u 2018. godini zagrijavalo grad samo u januaru, kada su od prodaje toplotne energije ostvarili 2,4 miliona prihoda.

Ukupni prihodi lane su im bili 4,9 miliona maraka, dok su rashodi iznosili 10,8 miliona KM, i to za: trošak mazuta, drvne sečke i lož ulja, nabavku toplotne energije, plate radnika i kamate.

– Položaj Toplane je bitno promijenjen nakon osnivanja novog privrednog društva, kome je povjereno obavljanje proizvodnje i isporuke toplotne energije. Shodno promijenjenim okolnostima i važećim propisima, Toplana ispunjava svoju ulogu. Broj radnika u Toplani je sveden na minimum i određen je u skladu sa važećim propisima i obimu aktivnosti koje Preduzeće obavlja – rekli su iz ovog preduzeća uoči Skupštine grada, uz najavu da će njihov predstavnik prisustvovati današnjoj sednici.

Kako se navodi u Informaciji o poslovanju, ukupne obaveze ovog preduzeća su sa 97,6 miliona na kraju 2017. godine smanjene na 94,7 miliona maraka na kraju prošle godine. Dugoročne obaveze Toplane po osnovu kredita, emitovanih obveznica i reprograma duga prema “Elektrokrajini” iznose  41,6 miliona KM, a imaju i 53,1 milion maraka kratkoročnih obaveza.

Podsjetimo da je Vlada RS prije dvije godine obećala kako će preuzeti 29 miliona KM duga koji banjalučka Toplana ima prema “Optima grupi”.

– Vlada je preuzela na sebe pitanje starog duga za mazut i izmirila svoju obavezu, ali kada su pitanju obaveze Toplane, kao takve one moraju postojati u knjigama i jednostavno ne mogu da nestanu. Veliku zahvalnost dugujemo Vladi i tadašnjem presedniku RS, s obzirom na dio poslova koji su preuzeli da bi se došlo do sistema koji je funkcionalan. Podsiećam, ovo je prva sezona poslije rata kada ni Vlada RS, ni Grad nije dao nijednu marku za sistem grejanja – ocijenio je zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić.

Što se tiče ZIBL, napomenuo je da su u Gradskoj upravi umjereni optimisti da je ZIBL na pragu da bude održivo preduzeće, s obzirom na obim poslova koje obavlja za Grad i imovinu sa kojom raspolaže.

Obaveze ZIBL smanjene su sa skoro 3,4 miliona u 2017. godini na 1,78 miliona KM u prošloj godini.

Njihovi ukupno ostvareni prihodi u prošloj godini iznose 722.000 KM, prvenstveno od naplate i poslova iz stambene oblasti, revizije projektne dokumentacije, zakupnine za poslovni prostor ZIBL, te inženjeringa i konsaltinga.

Rashodi ovog preduzeća, za gorivo, materijal, plate, otpremnine i troškove amortizacije lane su iznosili 1,21 milion maraka.

Kako se navodi u Informaciji o poslovanju, povećanje ukupnog prihoda sa 409 hiljada KM u 2017. godini, na 722 hiljade KM u 2018. godini ipak je bilo nedovoljno, kao i smanjenje ukupnih rashoda sa 2,18 miliona KM na 1,21 milion KM da bi se ostvario pozitivan finansijski rezultat.

– Uprava i menadžment ZIBL treba da preduzmu efikasnije mjere, usmjerene ka stabilizaciji poslovanja Zavoda za izgradnju, finanasijskoj konsolidaciji i restrukturiranju, zatim ka sanaciji dugovanja iz prethodnih perioda i racionalnoj sistematizaciji radnih mjesta – napomena je Odjeljenja za privredu.

U skladu sa programom restrukturisanja dva preduzeća, u obe firme smanjen je broj radnika. Prosječna mjesečna bruto zarada po radniku u ZIBL-u iznosi 968 KM, dok je sa druge strane prosječna bruto zarada isplaćena po zaposlenom u Toplani 2.237 maraka.

Kolika je plata?

Buru u javnosti pre dve godine izazvala je informacija da direktor Toplane Mićo Milovanović prima oko 3.250 KM platu plus još 700 KM mesečnog dodatka. S obzirom na novonastalu situaciju u ovoj firmi, pitali smo ih kolika trenutno iznose direktorova primanja. Iz Toplane su međutim samo kratko odgovorili da se pojedinačne isplate plata obavljaju u skladu sa Zakonom o radu.

(Srpskainfo)

Prevrnuo se automobil u banjalučkom naselju Zalužani

U banjalučkom naselju Zalužani došlo je do saobraćajne nezgode kada se prevrnuo automobil zbog čega je saobraćaj malo usporen na ovom dijelu puta, saznaju “Nezavisne” Kako saznajemo, na sreću, u ovom udesu nema povrijeđenih osoba. U Policijskoj upravi Banjaluka potvrdili su nam da je došlo do nezgode, ali nisu mogli da daju više detalja. “Dobili

Smjena generacija na banjalučkoj stranačkoj sceni

Ne tako davno, uoči lokalnih izbora 2016, Igor Radojičić bio je gotovo jedini relevantni političar na gradskom nivou, među kandidatima za vodeće funkcije, kojeg je većina glasača u Banjaluci percipirala kao, još uvijek, relativno mladog. Danas, godinu dana prije narednog odmjeravanja snaga, situacija je prilično izmjenjena, pa aktuelni gradonačelnik, u poređenju sa ostalim kolegama koji

PRIPREME ZA PREDSTOJEĆU GRIJNU SEZONU Kako sačuvati novac štedeći energiju

Prema procjenama, u neizolovanom grijanom prostoru, 35 odsto toplote gubi se kroz spoljašnje zidove, 25 odsto kroz prozore i vrata, isto toliko kroz krov, a 15 odsto energije izgubi se kroz pod. Ovi gubici mogu se smanjiti manjim ili većim ulaganjima u termoizolaciju, čiji je zadatak ujedno smanjenje troškova i povećanje komfora korisnika. Ušteda energije,

Besplatan čas tanga

Škola “Tango natural” organizuje 20. septembra od 19 časova u Domu omladine prezentaciju i besplatan čas argentinskog tanga. Organizatori kažu da će njihovi instruktori prisutnima ispričati zanimljive priče o tangu i da će moći vidjeti kako se pleše ovaj ples. “Ako vam se svidi i ako budete željeli iste večeri imaćete priliku napraviti i sami

U Banjaluci pronađeno tijelo muškarca

Tijelo šezdesettrogodišnjeg Banjalučanina B.R. pronađeno je danas u ulici Trive Amelice u Banjaluci saznaju “Nezavisne”. Ove informacije potvrđene su nam u Policijskoj upravi Banjaluka”. “Na lice mjesta izašli su policijski službenici, mrtvozornik i ekipa Hitne pomoći. Tijelo je prevezeno na Novo gradsko groblje gdje će biti obavljen pregled tijela”, rekli su nam u PU Banjaluka.

Talon Grikspor osvojio Srpska open

Talon Grikspor odigrao je cijeli turnir na visokom nivou i u svom prvom nastupu u Banjaluci osvojio pehar namijenjen pobjedniku.  Sa 6:2, 6:3 savladao je indijskog tenisera Sumita Nagala, na kojeg je jučerašnje polufinale ostavilo traga. Prvi set holanđanin je lako riješio u svoju korist, da bi Nagal pružio nešto veći otpor u drugom, ali

Obilježen Svjetski dan pružanja prve pomoći

Tridesetak volontera Gradske organizacije Crvenog krsta Banjaluka pokaznim vježbama na Trgu Krajine obilježilo je Svjetski dan pružanja prve pomoći, a tokom ove sedmice nizom aktivnosti će obilježiti i Nedjelju borbe protiv tuberkuloze. Željka Ilić, sekretar Crvenog krsta Banjaluka, kaže da su ovo tradicionalne akcije, koje iz godine u godinu privlače zainteresovanost mnogih građana. “Bili smo