Vijesti 04.04.2017.

Gomile smeća iza neodgovornih putnika u gradskim autobusima

ČITANJE: 2 minute

Zalijepljene žvake na sjedištima, prosuta hrana, grafiti nacrtani flomasterima i uništena sjedišta samo su dio prizora u gradskim autobusima koji ostaju poslije nesavjesnih pojedinaca.

Prevoznici tvrde da čistači koji su zaduženi za održavanje higijene u vozilima imaju pune ruke posla i da svakog dana iznesu ogromnu količinu raznog smeća.

– Autobusi svakodnevno idu kroz takozvanu dnevnu njegu, gdje prolaze pregled tehničke ispravnosti, unutrašnje i spoljašnje čišćenje i pranje. To i zakon nalaže. U unutrašnjosti koristimo hemijska sredstva za dezinfekciju i to na svim površinama, od rukohvata, upravljačke opreme do prozora i podova. Ti poslovi se rade uveče i tada radnici iznesu velike količine otpada. Generalno čišćenje se obavlja jednom sedmično, a dubinsko pranje tapaciranih površina po potrebi, rekao je direktor “Autoprevoza” Dejan Mijić.

Ističe da je problem u vezi sa higijenom autobusa javnog prevoza to što neodgovorni pojedinci svakodnevno prljaju i oštećuju autobuse.

– Ma koliko mi čistili, uvijek ima onih koji ih ponovo zaprljaju. Ostatke hrane bacaju na pod ili ih ostavljaju na sjedištu. Na “repertoaru” za odbacivanje su im i prazne boce od sokova, papirnate maramice, omoti slatkiša, autobuske karte… Veliki problem je i kada markerom išaraju autobus. To se teško može oprati, kazao je Mijić.

Direktor “Bočac tursa” Slobodanka Marčeta potvrdila je da se čišćenje obavlja svakodnevno.

– Sve se pere, i zavjese i sjedišta, a naročito u autobusima na prigradskim linijama. Zalijepljene žvake su poseban problem. Izdvajamo dosta sredstava za održavanje higijene, kazala je Marčeta.

U “Pavlović tursu” kažu da su za poslove čišćenja zadužili šest radnika.

– Redovno peremo sve površine, od ručki do podova. Nisam siguran kakva konkretno sredstva se koriste, to znaju zaposleni, rekao je direktor “Pavlović tursa” Radovan Pavlović.

Mještanka Starčevice Sofija Popadić kaže da prilikom vožnje u autobusima izbjegava da dodiruje ručke i rukohvate.

– Znam da se čiste, ali ne želim da rizikujem, pogotovo u ovim toplijim danima kada se svi znoje. Primijetila sam da po podu često ima blata, a i razne ambalaže od hrane – kazala je Popadićeva.

Pravila

U Odluci o javnom prevozu lica i stvari stoji da je putnik koji ošteti ili zaprlja vozilo dužan da nadoknadi štetu. Ako putnik odbije da plati, dužan je da vozaču pruži tačne podatke o svom identitetu.

– Putnici ne smiju pušiti u vozilu, bacati otpatke ili na drugi način zagađivati ili uništavati autobus. Vozač je dužan opomenuti putnika koji krši pravila, a ako i pored opomene putnik izvrši koju od navedenih radnji, vozač će pozvati putnika da napusti vozilo, navodi se u odluci.

(glassrpske.com)