Vijesti 07.09.2018.

GOST NA BANJALUČKOM UNIVERZITETU Marsel Van de Vurd na sastanku sa prorektorima

ČITANJE: 1 minuta

Prorektor za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju Univerziteta u Banjaluci Biljana Antunović i prorektor za nastavu i studentska pitanja Strain Posavljak sa profesorom Marselom Van de Vurdom, specijalnim savjetnikom u Međunarodnom centaru za istraživanje, razvoj i inovacije. 

Na sastanku u prostorijama Rektorata, bilo je riječi o naučno – istraživačkoj saradnji, ali i ostalim oblicima moguće saradnje. Sastanku je prisustvovao i mr Đorđe Markez, generalni sekretar Univerziteta u Banjaluci.

Marsel Van de Vurd, u Banjaluci je boravio na 11. međunarodnom naučnom skupu „Savremeni materijali“ u organizaciji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske. Na ovom naučnom skupu održao je predavanje na temu: ”Nanonauka i nanotehnologija u savremenom društvu”.

Inače, Marsel Van de Vurd je završio doktorske studije iz oblasti fizike, hemije i inženjerstva na Katoličkom univerzitetu Leuven u Belgiji i na Univerzitetu u Nansiju u Francuskoj. U svojoj 40 godina dugoj profesorskoj karijeri bio je predavač na prestižnim univerzitetima u Evropi, SAD, Japanu i Kini.

Obavljao je važne savjetničke i direktorske funkcije pri Evrpskoj komisiji, Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN), Institutu Maks Plank iz Štutgarta, Skupštini i Senatu Francuske i drugim organizacijama. Autor je više udžbenika i naučnih radova, a za svoj rad je nagrađivan više puta. Ima status profesora emeritusa na Univerzitetu za tehnologiju u Holandiji.

(Srpskainfo)