Vijesti 06.05.2017.

Grad Banjaluka odlučan da pravi Centralni trg: Spomenik palim borcima iznad podzemnih garaža

ČITANJE: 2 minute

Urađen je prijedlog urbanističkog rješenja trga sa Centralnim spomen obilježjem borcima poginulim u proteklom ratu, a kao najpodesniju lokaciju za izgradnju nadležni vide zemljište „Siti mola“.

U Odjeljenju za prostorno uređenje potvrdili su nam da su izradili urbanističko rješenje trga i spomenika, koji banjalučki borci traže posljednjih deset godina, i da bi gotov prijedlog 10. maja trebalo da upute gradonačelniku Igoru Radojičiću na razmatranje.

– Trg sa spomenikom borcima povezuje priču moderne Banjaluke, pravoslavlja i Bana Milosavljevića. S obzirom na Vrbas, planirani su vodeni sadržaji, fontana, te šetalište. Površina neće biti prazna, već su predviđeni i objekti rubom parcele. Urbanističko rješenje ide na konkurs, gdje će se preciznije definisati način gradnje, da li će biti u skladu sa izgledom Gospodske ulice ili drugačije – precizirao je v.d. načelnika odjeljenja Slobodan Stanarević.

Pojasnio je da su se u Gradskoj upravi usaglasili kako žele da izgleda trg, te da nakon još dogovora sa gradonačelnikom, preostaje da Grad pregovara sa vlasnikom parcele u centru, na kojoj je najavljena gradnja velikog tržnog centra „Siti mola“, sa podzemnim garažama.

Podsjetimo, investitor kompanije „Ideal kompani“ i „Tropic“ počele su pripremne radove u Ulici Vase Pelagića, ali već duže vrijeme mašine stoje.

Gradonačelnik Radojičić pokrenuo je u januaru inicijativu da se tržni centar izmjesti, zbog mogućih saobraćajnih gužvi, te Grad otkupi podzemne garaže i iznad njih sagradi park.

U gradskoj Boračkoj organizaciji podržavaju namjere da se konačno sagradi centralno spomen obilježje borcima sa područja grada, jer je izgradnja Spomenika poginulim vojnicima RS, u saradnji sa resornim ministarstvom neizvjesna.

– Razgovarali smo ranije sa nadležnima u Gradskoj upravi o odabiru nekoliko pogodnih lokacija i očekujemo da će nas ponovo zvati za mišljenje kada definišu predlog – rekao je predsednik BO Goran Rogić.

Kako saznajemo, izmjena regulacionog plana užeg centra grada još nije završena, te bi se u najboljem slučaju gradnja trga mogla očekivati tek sljedeće godine.

Ništa od gradnje „Siti mola“?

Vlasnik „Ideal kompanija“ Nenad Luburić ne želi mnogo da razgovara na ovu temu, potvrdio je da pregovori još nisu završeni i da radovi stoje do daljeg.

Namjera im je da završe gradnju podzemnih garaža, što bi trebalo da košta oko dvadeset miliona maraka, međutim od tržnog centra su odustali.

(EuroBlic)