Vijesti 20.10.2018.

Grad dobija deseti kružni tok

ČITANJE: 2 minute

Banjaluka bi uskoro mogla dobiti i deseti kružni tok i to kod budućeg tržnog centra “Delta siti” na ukrštanju istočnog tranzita i ulice Olimpijskih pobjednika, a riječ je o investiciji vrijednoj 2,7 miliona maraka.

Preduzeće “Putevi RS” nedavno je na svojoj internet stranici objavilo odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača za realizaciju ovog projekta u kojoj je navedeno da se ugovor za ove radove dodjeljuje preduzeću “Niskogradnja”. Prema informacijama iz tog dokumenta, “Niskogradnja” je ujedno jedina i dostavila ponudu za ovu javnu nabavku, koja je iznosila 2,7 miliona maraka.

– Ponuđač je izabran primjenom kriterijuma najniže cijene – navedeno je u odluci.

U Odjeljenju za saobraćaj i puteve rekli su da je grad uradio projektno-tehničku dokumentaciju za ovaj projekat.

– Proceduru javne nabavke za izbor izvođača radova sprovodili su “Putevi RS”, koji i vode ovaj posao i sa kojim smo potpisali sporazum o realizaciji ovog velikog projekta – kazali su u ovom odjeljenju.

Dodali su da će buduća kružna raskrsnica na istočnom tranzitu imati i podzemni prolaz.

– Na taj način ćemo izbjeći prelazak ove, izuzetno frekventne saobraćajnice, a biće izgrađen podzemni prolaz za pješake – kazali su u ovom odjeljenju.

Naglasili su da će nakon gradnje ovog kružnog toka u ovom dijelu grada biti znatno olakšan protok saobraćaja.

Na području Banjaluke ove godine su izgrađene četiri kružne raskrsnice, i to dvije u Aleji Svetog Save, kod zgrada Osnovnog suda i Adiko banke. Izgrađena je po jedna na Rebrovcu kod crkve i na ukrštanju istočnog tranzita sa Bulevarom Desanke Maksimović.

Prethodnih godina je izgrađeno pet kružnih raskrsnica i to dvije na zapadnom tranzitu, prema Petrićevcu i Laušu, zatim sa obje strane Gradskog mosta i jedna montažna na raskrsnici ulica Majke Jugovića i Slobodana Kusturića.

Kočićev vijenac

Gradska uprava planira da do kraja ove godine objavi tender za izgradnju kružnog toka na raskrsnici ulica Isaije Mitrovića i Solunske na Kočićevom vijencu.

Cilj je da ti radovi počnu na proljeće iduće godine, a u gradskom budžetu za ovaj projekat je rezervisano 350.000 KM.

Ostali kružni tokovi

– kod zgrade Osnovnog suda

– kod Adiko banke

– kod crkve na Rebrovcu

– na ukrštanju istočnog tranzita sa Bulevarom Desanke Maksimović

– prema Petrićevcu

– kod Gimnazije

– prije Gradskog mosta

– poslije Gradskog mosta

– ulica Majke Jugovića i Slobodana Kusturića

(Glas Srpske):