Vijesti 13.01.2016.

Grad kaznio”Čistoću” sa 1.400 KM- Biće još sankcija!

ČITANJE: 3 minute
zimska SLUZBA
Komunalna policija je propisala novčane sankcije za preduzeće “Čistoća” jer nisu ispunili obaveze u pogledu angažovanja neophodnih kapaciteta na čišćenju snijega, koji je početkom mjeseca paralisao Banjaluku.

Ovom preduzeću izdata su četiri prekršajna naloga i to samo dva po 500 KM i dva po 200 KM, potvrdili su Pressu u Gradskoj upravi.

Postoji mogućnost da će biti još sankcija, što zavisi od ugovora koji je Gradska uprava potpisala sa “Čistoćom”, a o čemu će najvjerovatnije gradonačelnik Slobodan Gavranović donijeti odluku u narednom periodu.

Sankcije zbog nemara

Komunalna policija je o radu zimske službe sačinila objedinjeni izvještaj koji je dostavljen Kabinetu gradonačelnika, a do kojeg do zaključenja ovog broja nismo uspjeli da dođemo, kao ni do informacije da li će “Čistoća” biti stavljena na listu nepodobnih za buduće ugovore.

Gradonačelnik je najavio prije nekoliko dana da će do kazni doći, mada odbornici opozicije tvrde da to sada ima malo efekta, te da su nadležne službe, posebno Odjeljenje za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja trebalo da reaguju pravovremeno, te da i oni treba da snose veliki dio odgovornosti.

Bilo je i zahtjeva da se uradi velika analiza, da se “pročešlja” ko je sve kriv i u administraciji grada.

Vjeruje se da su ovo tek prve kazne, a građani očekuju prave sankcije prema onim preduzećima koja nisu ispoštovala ono za šta su bila plaćena.

Banjalučki vic, da je zimske službe snijeg iznenadio u januaru, ove sezone se obistinio u vidu gotovo pola metra snijega koji je paralisao grad na nekoliko dana.

Građani su ogorčeni na njihov rad i već sada strahuju šta će se dogoditi ako dođe do novih snježnih padavina. A snijega će osim krajem ove sedmice, prema najavama meteorologa biti i početkom, ali i sredinom februara.

Iznenađeni u januaru

Tehnički direktor “Čistoće” Milan Plavšić Pressu je rekao da su napravili plan u slučaju novih velikih padavina i da će biti spremniji, da će brže reagovati i angažovati veći broj ljudi. Priznaje da su posao mogli bolje obaviti.

– Na prvi nalet snijega smo reagovali, ali onda je došao novi snježni talas, a potom i praznici, koji su dodatno otežali naš rad. Angažovali smo svu mehanizaciju, ali bili smo zatečeni količinom snijega. Uz to imamo novu ekipu, desile su se promjene u firmi i očigledno da je ovo za njih bilo vatreno krštenje – ispričao je Plavšić.

On kaže da najave gradonačelnika da će kazni biti i da “Čistoća” nije bila u stanju da obezbijedi čišćenje šireg centra grada imaju osnova.

U “Eko-euro timu” nisu bili raspoloženi za izjave. Prvo su nas uputili na Radosava Čubrilovića, rukovodioca tehničke pripreme.

– Nemojte me ništa pitati, pozovite Ljubišu Balabana, on zna sve odgovore – rekao nam je Čubrilović i izdiktirao broj mobilnog telefona svog radnog kolege za čiju funkciju u ovom preduzeću nismo ni stigli upitati.

Ljubiša Balaban je bio nedostupan.

Da pojedina naselja ostanu odsječena danima, da se školama i ambulantama ne može prići, da autobusi “kližu” nizbrdo na Satrčevici, da se kroz centar moglo proći samo pomoću lopate…, građani smatraju nedopustivim. Pojedini najavljuju čak i bojkot plaćanja računa “Čistoći”, posebno jer ni smeće u ovom periodu nisu odvozili.

Odgovorne firme po naseljima

Na poslovima zimske službe u Banjaluci angažovano je nekoliko izvođača. Za Bulevar, Centar I i II, Borik I i II, Novu varoš, Rosulje, Paprikovac, Lazarevo I i II izvođač je “Čistoća”. Nadležna firma za Obilićevo I i II, Starčevicu, Lauš I i II, Kočićev vijenac, Pobrđe, Adu, Debeljake, Karanovac, Srpske toplice, desnu obalu Vrbasa i dio Vrbanje je “Eko-euro tim”.

Za Česmu, Priječane, dio Vrbanje, Petrićevac, Drakulić, Motike, dio Zalužana, Kuljane i Šargovac treba da se brine “Niskogradnja”.

(Press)