Biznis 30.11.2021.

Građani na “crni petak” spiskali 24,5 miliona KM

ČITANJE: 2 minute

Građani Republike Srpske su 26. novembra, koji je ove godine proglašen za takozvani „crni petak“, dana koji obiluje popustima u trgovinama, potrošili čak 24,5 miliona maraka, što je za tri i po puta više nego na „crni petak“ prošle godine, potvđeno je za banjaluka.net.

Naime, po uzoru na zapadne zemlje i domaći trgovci u Republici Srpskoj su za posljednji petak u novembru, dan za šoping i velika sniženja, pripremili zanimljive ponude za sve šopingholičare, što je privuklo veliki broj građana koji očigledno nisu štedjeli novac.

Prema podacima Poreske uprave RS, ukupan evidentirani promet preko fiskalnih kasa u maloprodaji u Republici Srpskoj 26. novembra ove godine iznosio je 24,5 miliona maraka, dok je na prošlogodišnji “crni petak” koji je padao 27. novembra potrošeno svega 7,1 milion maraka. Očigledno je da građani ove, u odnosu na prošlu godinu, nisu ustuknuli pred koronom i nisu kupovinu odgodili za neke bolje dane, što upravo pokazuju ovi podaci. Da je tako, govori i podatak da je na “crni petak” 2019. godine potrošeno 27,6 miliona maraka, iz čega je vidljivo da je promet u ovoj godini približan prometu na “crni petak” u pretkriznoj 2019. godini.

Prema mišljenju domaćih ekonomskih stručnjaka, ovi podaci ukazuju na činjenicu da se i u Republici Srpskoj i BiH posljednjih godina uveliko usvaja američki koncept ponašanja i življenja, imajući u vidu činjenicu da je Amerika kolijevka “crnog petka”. S druge strane, potrošači upozoravaju da prilikom kupovine na “crni petak”, treba biti jako obazriv, odnosno voditi računa da li je riječ o stvarnim sniženjima. Pored tog, ekonomisti ističu i da je ovo pokazatelj dobrog rada poreskih organa u Srpskoj, koji svojim redovnim aktivnostima utiču na trgovce da prijavljuju ostvarene prihode i da izdaju fiskalne račune nakon izvršene prodaje.

Inače, svjetski mediji su uoči ovbogodišnjeg “crnog petka, ili takozvanog “Black Friday”-a, izvjestili da su kupci širom svijeta spremni da tog dana troše novac, na, kako su kazali stručnjaci, možda i najveći crni petak do sada. No, upozoreni su da očekuju manje izdašne popuste i nestašice nekih proizvoda na ovogodišnjoj rasprodaji.