Vijesti 22.07.2021.

Gradonačelnik sa najstarijim sugrađanima: Od sutra povoljniji javni prevoz za sve penzionere

ČITANJE: 2 minute

Podjelom mjesečnih karata najstarijim sugrađanima, gradonačelnik Draško Stanivuković simbolično je najavio olakšice Grada za ovu populaciju koja od sutra ima povoljniji javni prevoz.

-Svi penzioneri iz Banje Luke od sutra mogu da kupe mjesečnu kartu za javni prevoz sa popustom od 20 odsto – poručio je gradonačelnik.

Najavljujući ovu politiku Grada kao društveno odgovornog prema svakom čovjeku, gradonačelnik je lično od sebe penzionerima koji su danas bili na kiosku za kupovinu karata u centru grada – kupio jedinstvenu mjesečnu kartu kao uvod u ono što je plan da bude realizovano za godinu i po, dvije – besplatan prevoz za najstarije sugrađane.

Kako je naglasio, povoljniji javni prevoz nije jedina olakšica koje će ova jedna od najranjivijih kategorija stanovništva imati do kraja godine.

-U novembru očekujemo jednu značajnu ozbiljnu mjeru za sve penzionere sa minimalnom penzijom, koja će biti finansirana iz ostvarenih ušteda – kazao je on.

Prema njegovim riječima, upravo to i jeste cilj ušteda koje se prave u Gradskoj upravi – da ih osjete sugrađani na svom budžetu, kako u slučaju besplatnih udžbenika tako i u slučaju olakšica za penzionere.

Ovom prilikom, on je izrazio zadovoljstvo što je preslikan model Grada o besplatnim udžbenicima za osnovce jer je Vlada Republike Srpske danas najavila da će obezbijediti besplatne udžbenike za treće i četvrte razrede u Republici Srpskoj.

Predsjednik Sindikata penzionera grada Banje Luke Milan Krajinović kazao je da povoljniji prevoz dokaz da neko misli i na penzionere, te veliki pomak i korak ka tome da gradski prevoz za tu populaciju bude besplatan.

Zahvalio je Gradu Banjoj Luci na ovoj podršci, navodeći da u našem gradu ima oko 40.000 penzionera.

Savjetnik za ekonomske i međunarodne projekte Bojan Kresojević naglasio je da je nova gradska administracija na službenim automobila došla do uštede od 150.000 KM i taj novac preusmjerila u povoljniji prevoz za penzionere.

-To je prvi korak prema viziji koju želimo ostvariti, a to je besplatan prevoz za godinu, dvije, ali i generalno da javni prevoz podignemo na značajno viši nivo i na taj način postignemo višestruke koristi za grad. One se ogledaju u boljim uslovima za putnike, zaštitu životnu sredinu i drugo – zaključio je Kresojević.

Cijene karata

Cijena mjesečne karte za javni gradski i prigradski umjesto dosadašnjih 21,50 KM koštaće 17,20 KM, dok će cijena karte u okviru jedne grupe umjesto 14,00 KM iznositi 11,20 KM.

Cijene karata u prigradskom saobraćaju, koje se kreću u rasponu od 14,00 do 58,50 KM takođe će biti snižene u iznosu od 20 odsto.