Vijesti 24.02.2017.

Gradska uprava Banjaluka reorganizuje budžet

ČITANJE: 2 minute

Grad Banjaluka je počeo s ozbiljnom reorganizacijom budžeta, kako bi smanjio trenutne kamate i taj novac usmjerio u investicione projekte od značaja za građane.

Banjaluka je zadužena skoro 113 miliona maraka, uključujući i nedospjele kamate, a u ovoj godini, rata za dugoročne kredite, iznosi čak 19,7 miliona KM.

U Odjeljenju za finansije kažu da je to 17,58 odsto redovnih prihoda ostvarenih u 2016. godini, što je ispod propisane maksimalne stope za dugoročnu zaduženost od 18 odsto. U prošloj godini, ova stopa bila je nešto iznad propisanog ograničenja, 18,62 odsto.

– Nezavisno od činjenice da se trenutno u pogledu dugoročne zadužnosti Grad nalazi u granicima propisanog ograničenja, očigledno je da godišnja izdvajanja za otplatu kredita predstavljaju značajno budžetsko opterećenje i da zbog toga nema mogućnosti za finansiranje drugih potreba ili za realizaciju dodatnih dugoročnih zaduženja za nova kapitalna ulaganja i projekte – pojašnjava Božana Šljivar, v.d. načelnika Odjeljenja za finansije.

Ona ističe da je zbog takvog stanja donesena odluka da se pokrene postupak restrukturiranja postojećih dugoročnih zaduženja.

Naime, Gradska uprava sredinom mjeseca raspisala je međunarodni tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača za refinansiranje gradskog duga u iznosu od 73 miliona KM. Na pozivu, koji je otvoren do 31. marta, mogu učestvovati domaće i inostrane finansijske institucije, a nova administracija je istakla da već ima zainteresovanih banaka.

Ovo je najveće refinansiranje zaduženja neke lokalne zajednice u poslijeratnoj BiH, a Grad će na ovaj način, zavisno od dostavljenih ponuda, na godišnjem nivou uštedjeti najmanje sedam miliona KM.

– Na taj način, očekuje se produženje roka otplate na narednih deset godina i smanjenje prosječne kamatne stope. To bi trebalo da rezultuje značajnim smanjenjem godišnje rate za otplatu dugoročnih kredita, u budžetu Grada bi se oslobodio značajan novac, naprimjer u iznosu od oko 22 miliona maraka za naredni trogodišnji period, a za različite razvojne projekte – pojašnjava Šljivar.

bozana sljivar

Najavila je da bi u toku ove godine trebalo izvršiti reviziju Plana kapitalnih investicija za period 2015- 2017. godine, koji je Skupština usvojila prošle godine. Naime, planom su predviđena 53 projekta vrijednih više od 425 miliona maraka. Projekti se, između ostalog, odnose na dalji nastavak razvoja Poslovne zone u Ramićima, ulaganja u infrastrukturu, vodosnabdevanje, razvoj kanalizacionog sistema u gradu i izgradnju saobraćajnica, te nastavak revitalizacije tvrđave „Kastel“.

Bez velikih ulaganja

Činjenica je da se posljednjih godina Banjaluka nije mogla pohvaliti velikim ulaganjima u nove projekte. Novac iz gradskog budžeta se uglavnom trošio na tekuće održavanje, pa su neki od pompezno najavljivanih ideja bivše administracije ostali samo san: novi stadion, tramvaj, koncertna dvorana, kao i kompletna rekonstrukcija Ulice Kralja Petra Prvog Karađorđevića.

(Blic)