Vijesti 18.12.2018.

GRADSKA UPRAVA: Naredne godine 10 miliona KM za nove puteve i mostove

ČITANJE: 2 minute

U izgradnju puteva i mostova na području grada iduće godine moglo bi biti uloženo više od 10 miliona KM, izjavio je načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić.

Prema planiranom budžetu, u ove svrhe će dogodine biti uloženo više od 5,6 miliona KM. Međutim, u idućoj godini očekuje nas realizacija više većih projekata, koji se nastavljaju iz ove godine, ali i novi most u Toplicama, zbog čega će stvarna ulaganja u putnu infrastrukturu, zapravo, biti mnogo viša od budžetom predviđenih sredstava.

-U narednoj godini očekuju nas i projekti koji su započeti u 2018. godini, kao što su putevi za Motike i Šargovac, te bi uz sredstva za novi most u Srpskim toplicama, za putnu infrastrukturu bilo realizovano više od 10 miliona KM – rekao je Sandić.

Načelnik Sandić ističe da je za investiciono održavanje, modernizaciju i rekonstrukciju puteva na području grada planirano 4,6 miliona.

-Za gradske saobraćajnice je planirano tri miliona, a za lokalne i nekategorisane puteve 1,6 miliona – naglasio je Sandić.

Kada je riječ o gradskim saobraćajnicama, za njihovo redovno održavanje biće izdvojeno 1,3 miliona, a za investiciono održavanje, koje podrazumijeva značajnije zahvate na saobraćajnicama, planirano je 1, 7 miliona.

-Ova planirana sredstva za redovno održavanje afaltnih i makadamskih saobraćajnica određena su na osnovu iskustava iz prethodnih godina i postojećeg stanja putne mreže- istakao je Sandić.

Osim gradskih ulica, u gradu ima i 900 kilometara lokalnih i 970 kilometara neketegorisanih puteva. Za njihovo redovno i investiciono održavanje i modernizaciju planirano je 1,6 miliona.

-U pitanju je ogromna mreža puteva i nadamo se da ćemo u okviru raspoloživih sredstava uspjeti da uradimo što više posla kako bi se oni što bolje održavali – zaključio je Sandić.

Sredstvima namijenjenim za održavanje putne mreže treba dodati i milion KM za izgradnju saobraćajnica. Od toga će najviše biti utrošeno za izgradnju trotoara i biciklističke staze u Bulevaru Desanke Maksimović i uz novoizgrađenu dionicu istočnog tranzita, kao i trotoara i prateće infarstrukture u Ulici Milana Rakića.

Sredstva za izgradnju i održavanje puteva na području grada planirana se u okviru programa zajedničke komunalne potrošnje i uređenja građevinskog zemljišta, koja će biti razmatrana na narednoj sjednici Skupštine Grada.