Magazin 04.05.2018.

GRADSKO POZORIŠTE “JAZAVAC” Premijerno izvedena predstava “Upoznaj mog tatu”

ČITANJE: 2 minute

Premijera predstave “Upoznaj mog tatu” ili “Kako se uzme” izvedena je u srijedu uveče u Gradskom pozorištu “Jazavac”.

Komad je režirao poznati banjalučki reditelj Goran Damjanac, a u predstavi su igrali Bojan Kolopić, Smiljana Marinković, Nataša Ivančević i Željko Erkić. Ova predstava je diplomski rad Sonje Đurić, studenta četvrte godine produkcije, na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci. Tim povodom, razgovarali smo sa njom o radu na predstavi i stvaralačkom procesu.

Na pitanje zašto je odabrala baš ovu predstavu, Đurićeva je rekla da se želja za tim rodila prije nekoliko godina, nakon inspirativnog razgovora sa glumcem i producentom Andrijom Daničićem.

– Želja da produciram ovaj komad se rodila još prije nekoliko godina, nakon inspirativnog razgovora sa glumcem Andrijom Daničićem, koji je u Beogradu producirao i glumio u istoimenom komadu. Kada sam saznala šta će biti naš diplomski zadatak, nije bilo sumnje da ću se odlučiti za ovaj tekst. Predstava “Upoznaj mog tatu” ili “Kako se uzme” Alana Ejkborna bila je nekoliko godina hit londonskog Vest Enda. Riječ je o nepredvidivoj komediji zabune, sa mnoštvom vješto konstruisanih dramskih situacija, koja me je privukla na prvo čitanje – kazala je Đurićeva.

Pri odabiru glumačke ekipe za predstavu vodila se svojim umjetničkim nahođenjima, što se pokazalo kao pun pogodak.

– Pošto je u komadu fokus u potpunosti na glumačkoj igri, pomno smo birali glumačku ekipu, koja se pokazala kao sjajna kombinacija. Imala sam to zadovoljstvo da na svom prvom profesionalnom pozorišnom projektu radim s izuzetno posvećenom i kreativnom ekipom – kazala je Đurićeva i dodala da je izuzetno zadovoljna urađenim poslom i srećna jer je publika fantastično reagovala.

Pri realizovanju ove predstave sarađivali su sa Studentskim pozorištem “Vlado Zeljković”, Akademijom umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i Gradskim pozorištem “Jazavac”, a imali su i podršku “Viner osiguranja” i kompanije “Korićanac”.

Đurićeva je najavila sljedeće igranje predstave, koje će biti održano 22. maja u Gradskom pozorištu “Jazavac”, te rekla ponešto o svojim budućim planovima.

– Nakon diplomiranja planiram da upišem master studije u inostranstvu i želja mi je da svoj profesionalni život posvetim umjetnosti i stvaralaštvu – s radošću je dodala Đurićeva.

Podrška mladim glumcima
Budući da su se ovaj put na sceni, sa svojim iskusnim kolegama, našli i mlađi glumci koji su na početku karijere, dobro je što oni, poslije završene akademije, imaju prostora da se predstave publici, u odnosu na jedan period kada to nije bilo tako. Gradsko pozorište “Jazavac” daje odličan primjer jer i dalje nastavlja da promoviše mlade pozorišne stvaraoce i da im daje prostor da svoj rad pokažu i na sceni, kazao je glumac Željko Erkić.

(Glas Srpske)