Biznis 14.05.2020.

Gubici u bioskopima veliki, naznaka za otvaranje nema

ČITANJE: 3 minute

Pojava virusa korona zatvorila je vrata svih svjetskih kino-dvorana, pa tako na ovu pandemiju nisu ostali imuni ni domaći bioskopi, koji ne rade već puna dva mjeseca.

Učinak krize na poslovanje je ogroman i stvorio je velike gubitke domaćim bioskopima u svakom smislu – cjelokupna filmska industrija je značajno pogođena pandemijom i krizom koju je ona prouzrokovala.

Predstavnici “Blitz-CineStar” bioskopa ističu da je kino-industrija jedna od najugroženijih djelatnosti s obzirom na to da su kina usljed zabrane rada preko noći ostala bez svih prihoda.

“Gubitak će se osjetiti i po otvaranju jer je logično da nećemo odmah raditi punim kapacitetom. Ipak, vjerujemo da je kino nezamjenjiva zabava za svaki grad, ljudima donosi odmor i bijeg od naporne svakodnevice i da ćemo izaći iz ovih problema, samo da se smiri pandemija za dobro svih nas”, poručili su predstavnici ovog bioskopa.

Iz “Blitz-CineStar” kina dodaju da iako su ostali bez svih prihoda, kompanija je od početka pandemije bila fokusirana na očuvanje radnih mjesta, što su u većini i uspjeli. Kada je u pitanju povratak na stare staze, iz ove kompanije ističu da je još dalek put pred njima.

“Zasad nemamo naznake kada bi se bioskopi mogli ponovo otvoriti. ‘CineStar’ podržava sve mjere koje nadležna tijela provode u cilju veće sigurnosti građana, te vjerujemo u njihovu procjenu što se tiče dalje normalizacije”, rekli su iz “CineStar” bioskopa za “Nezavisne”.

Iz ovog kina dodaju da će pred njima, i nakon ukidanja zabrane rada, biti veliki izazovi i poteškoće u poslovanju.

“Ne samo zbog mjera koje će biti aktualne u tom trenutku ili poslovanja sa smanjenim kapacitetom dvorana, nego prvenstveno zbog nedostatka filmskog sadržaja. Naime, filmski studiji su odgodili početak prikazivanja svojih filmova za kraj ove godine, iduću godinu ili čak na neodređeno vrijeme, a trenutno su sve nove produkcije filmova ili otkazane ili odgođene. Može se očekivati da studiji neće krenuti sa prikazivanjem svojih filmova dok ne bude otvoreno barem 80 posto svjetskih tržišta, bez ograničenja vezanih uz pandemiju”, istakli su iz “CineStara”.

Iz ove kompanije dodaju da “CineStar”, kao i svi drugi bioskopi, neće imati preduslove za nesmetan nastavak poslovanja kada ne bude dovoljno filmskog sadržaja za prikazivanje.

“Konkretno, povratak u dvorane osim o dozvoli nadležnih tijela ovisi i o dostupnosti filmova. Znamo da će se publika vratiti u naše dvorane, dobivamo veliki broj upita i zapravo smo sigurni u samo jedno – filmsko iskustvo s pet zvjezdica koje naša kina nude ostat će isto”, istakli su iz ovog bioskopa.

Identična situacija nakon pojave pandemije virusa korona zadesila je i banjalučki “Cineplexx Palas”, iz kojeg ističu da je situacija teška, ali da vjeruju da će se stvari popraviti i da ćemo svi brzo izaći iz ove krize.

“Mi smo uspjeli sačuvati radna mjesta i nadamo se da ćemo moći nastaviti s radom u punom kapacitetu. Što se tiče otvaranja kina, biće vjerovatno tek u julu. Čekamo da se stvore uslovi koji podrazumijevaju sigurnost za posjetioce, kao i ponudu filmova. Mjere se polako liberalizuju i vjerujemo da će nadležne službe uskoro dozvoliti okupljanja koja su karakteristična za kina. Našim posjetiocima puno nedostajemo i svakodnevno nam šalju poruke podrške i pitanja kada ćemo početi s radom”, istakla je Marina Popović, portparol “Cineplexxa Palas”. Dodala je da se datumi početka prikazivanja filmova konstantno mijenjaju kako diktira pandemija, te dok se na svjetskom nivou situacija ne popravi ne možemo sa sigurnošću znati koji filmovi i kada će igrati.

“Moguće je da će se kina širom svijeta, pa i naše, otvoriti reprizama starijih filmova dok se čeka novi film Kristofera Nolana, ‘Tenet’, koji je planiran za sredinu jula. Ipak, teško je planirati u momentu neizvjesnosti, te se nadamo da ćemo u skorije vrijeme znati više”, zaključila je Popovićeva.

(Nezavisne)