Vijesti 06.06.2017.

Guše se u oblaku prašine: Mještani banjalučkog naselja Veseli Brijeg na mukama zbog lošeg puta

ČITANJE: 2 minute

Na svega tri i po kilometra od centra grada stanovnici dijela Ulice Veseli brijeg guše se u prašini koju sa makadama dižu automobili.

Zbog toga već godinama od Grada traže da se dio prekinutog puta od 600 metara asfaltira, kao i da se postavi rasvjeta, kako bi mogi da žive život dostojan čovjeka.

– Ulica je duga oko kilometar, dio od 400 metara je asfaltiran ranije, dok je ostalo makadam, na koji se ponovo nastavlja asfalt na putu prema Rebrovcu i Poniru. U tom kraju ima pedesetak domaćinstava, ljudi svakodnevno muku muče sa prašinom koju za sobom ostavljaju automobili, a dodatni je problem što nema uličnog svjetla, pa se djeca iz škole vraćaju po mraku. Čak ni komšija komšiji ne može da dođe u kuću, jer je toliko mračno da im se nikud ne ide – kaže mještanin Živko Stanić.

Dodaje da bi se kompletnim asfaltiranjem, uz proširenje puta, stvorili uslovi da se uspostavi austobuska linija prema centru, koja je mještanima i te kako potrebna.

I mještanka Nataša Knežević kaže da bi im novi put mnogo značio.

– Ne znam da li je gore ljeti, kada se od prašine ništa ne vidi, zbog čega ne otvaramo prozore, ili zimi, jer se snijeg ne čisti, pa  je pravo umijeće doći do kuće. Nemam ništa protiv toga da se asfaltiraju putevi u selima udaljenim i po 30 kilometra od grada, ali nema smisla da ulice na tri kilometra od Boske izgledaju kao kaldrme- priča Nataša.

Stanovnici Ulice Veseli brijeg, sa kojima smo razgovarali, žale se da im udarne rupe oštećuju automobile, pa se često sami organizuju i nasipaju šljunak.

Sa njihovim problemima bio je upoznat i nekadašnji prvi čovjek Banjaluke Dragoljub Davidović, kao i njegov nasljednik, Slobodan Gavranović.

Nedavno su ponovo poslali dopis gradonačelniku Igoru Radojičiću, u nadi da će on imati sluha za njihove zahtjeve.

Međutim, kako stvari stoje, meštani ovog dela Banjaluke će još morati da sačekaju na novu infrastrukturu.

-U okviru modernizacije makadamskih saobraćajnica ove godine planirano je da se uradi jedan dio ulice koji nije asfaltiran, a u narednim godinama bi se trebalo nastaviti sa radovima, koji bi podrazumijevali spajanje makadama sa asfaltiranim dijelovima, odnosno kompletno asfaltiranje ove dionice – navode u Gradskoj upravi.

(EuroBlic)