Vijesti 19.10.2018.

GUŽVE NA GINEKOLOGIJI Banjalučanke čekaju do tri mjeseca za termin

ČITANJE: 3 minute

Kod ginekologa u Domu zdravlja u Banjaluci na red mogu doći tek u februaru, a kod istog tog doktora u privatnoj klinici već za nekoliko dana.

Govore to pojedine pacijentkinje koje su ovih dana pozivale banjalučku Polikliniku da zakažu pregled kod ginekologa, međutim, kada su čule da slobodan termin ima tek iduće godine-odustale su.

– Znam da se dugo čeka na pregled, ali skoro četiri mjeseca to stvarno nisam očekivala. Do tada ću i zaboraviti da sam zakazana. Žalosno je što moj doktor radi i privatno, i tu se bez problema mogu naručiti za par dana. Znači, ostalo mi je da biram da čekam do 31. januara u državnoj ambulanti, ili da platim privatniku oko stotinu maraka i odmah dođem na red- ogorčena je tridesetogodišnja Snježana iz Banjaluke.

Slično iskustvo ima i sugrađanka B.P. kojoj je rečeno da prvi slobodan termin kod njene doktorice na Poliklinici ima čak polovinom februara.

– Sramota je i što u Domu zdravlja bez problema možete saznati gdje koji ginekolog radi privatno. Meni su na informacijama bez ustezanja rekli u kojoj klinici mogu potražiti svoju doktorku- tvrdi ova Banjalučanka.

Iz Doma zdravlja preciziraju da trenutno u ambulantama za specijalističke konsultacije iz ginekologije radi osam timova ginekologa, te tvrde da se najviše čeka tri mjeseca na pregled.

– Kod dva tima za preglede se čeka 10-15 dana, kod četiri tima se čeka 20 do 30 dana, u jednom timu se čeka dva, dva i po mjeseca, a u jednom tri mjeseca. Pacijentkinjama kojima je dugo čekati, ponudi se da se pregledaju kod ginekologa koji ima manji broj naručenih pacijenata. Sve hitnoće koje se jave na pregled po ispunjenim pravilima budu pregledane isti dan- govori šef ambulanti za specijalističke konsultacije iz ginekologije, doktor Goran Đukić.

Pored naručenih pregleda i hitnoća, dodaje on, svakodnevno timovi obavljaju preventivne preglede, koje upućuju timovi porodične medicine: studente, učenike, štićenice Doma „Rada Vranješević“ i sigurne kuće, te se svakodnevno uzimaju brisevi pacijentkinja iz okolnih opština koje nisu naručene.

– Prema standardu i normativu koji je propisan od strane Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS postoji broj pacijenata koji jedan tim ginekologa može pregledati i taj broj se svakodnevno za pola i više premaši kod nekih timova- rekao je Đukić, ali nije precizirao koliko.

Ranije su u Domu zdravlja rekli da je prosječan broj pregleda po jednom ginekologu- 25 dnevno.

Od osam ginekologa u Domu zdravlja, Đukić je potvrdio da njih pet ima saglasnost za dopunski rad u drugim ordinacijama, te da taj rad  mogu obavljati isključivo po isteku redovnog radnog vremena u Domu zdravlja. Suprotno tvrdnjama pacijentkinja, Đukić kategorično kaže da se na info pultu u toj ustanovi ne mogu dobiti informacije o radu privatnih zdravstvenih ordinacija.

Registrovano 53.500 žena

Prema pregledu registrovanih osiguranika iz aprila 2018. godine, na ginekologiji su registrovane 53.462 pacijentkinje, a ono što predstavlja problem dugog čekanja, kažu u Domu zdravlja, je broj registrovanih pacijentkinja kod timova ginekologa koji je 8.000 i najveći je od svih zemalja u okruženju, gdje se taj broj kreće od 5.000 do 5.500  pacijentkinja.

(Srpskainfo)