Biznis 28.11.2016.

Hackathon „Zajedno postižemo više“ prvi put u Banjaluci

ČITANJE: 2 minute

Hackathon „Zajedno postižemo više“ je događaj koji se već drugi put organizuje u Bosni i Hercegovini, a po prvi put u Banjaluci.

Hackathon će se održati od 2. do 4. decembra 2016. godine u Domu omladine sa početkom u 13 sati. Ovaj IT događaj godine podržan je od strane ambasade Sjedinjenih američkih država u Bosni i Hercegovini.

I ove godine okupiće se 60 mladih ljudi iz čitave Bosne i Hercegovine koji će biti podijeljeni u 12 timova. Oni će uz podršku svojih mentora, IT stručnjaka, takođe, sa teritorije Bosne i Hercegovine u 48 sati kreairati 12 različitih mobilnih i veb rješenja. Sva rješenja treba da su društveno korisna i kao takva imaće širok spektar tema na koje mogu biti razvijena, poput: rješenja za zajednicu – antikorupcija, aplikacije za saobraćaj, borba protiv nasilja, zdravstvena njega, prava osoba sa invaliditetom, edukacija, očuvanje životne sredine i sl. Pobjednički tim očekuju i vrijedni pokloni.

BiH kao mala zemlja je i malo tržište, domaća IT scena je mlada i nedevoljno razvijena, zbog toga je ova manifestacija jedinstvena prilika za povezivanje, izgradnju i osnaživanje BiH IT scene i to kroz nekoliko segmenata:

– Uaganje u zajednicu i podizanje svijesti o IT sceni – za razvoj IT scene, IT kadra, potrebna nam je snažna, funkcionalna, edukovana zajednica. Zbog toga je neophodno da ulažemo u istu i da obrazujemo svoje okruženje o mogućnostima i važnosti IT-a danas.

– Ovo je i prilika za umrežavanje pojedinaca između sebe, IT kompanija sa pojedincima, kao i IT kompanija međusobno.

– Edukacija – IT svijet je suočen sa deficitom radne snage, kako tehničke tako i ne-tehničke, da bismo imali kvalitetan kadar moramo da ga obrazujemo i stvaramo i sami sebi da ga obezbjedimo, zato je veoma važno da stalno učimo i širimo znanje.

– Ulaganje u mlade – da bismo zadržali mlade u BH treba da ulažemo u njih, da ih osnažujemo i naučimo kako da primjene ono što znaju, kako bi i sami mogli da izgrađuju, osnažuju i ulažu u svoju zajednicu.

– Digitalizacija društva – jer tako povećavamo svijest šire narodne mase o važnosti informacionih tehnologija u današnjem dobu i našem okruženju.

Zlatni partner ovogodišnjeg Hackathona je kompanija Telemach, a srebrni partner je kompanija Microsoft. Hackathon su još podržali kompanije Lanaco, Teleklik, Fondacija Dokukino, Bit Alliance, Com Trade, portal Posao.ba, voda Vitinka i Red Bull.

Vjerujemo da ćete prepoznati važnost Hackathona za BiH IT zajednicu i da ćete nas podržati i pomoći nam, te da ćemo skupa organizovti Hackathon „Zajedno postižemo više“ 2016.

(banjaluka.net)