“Hajdn” donosi jedinstvene zvuke u Banjaluku

Nakon brojnih uspješnih i divnih koncerata u prvoj polovini godine, ljeto i topli julski dani donose nešto drugačije i razigranije zvuke u Banjaluku, a za to će ovaj put da se pobrine čitav jedan orkestar iz Holandije.

Omladinski gudački orkestar “Hajdn” iz Groningena, nastupiće u koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra večeras u 20 časova.

U sastavu orkestra su talentovani gudači starosti od 12 do 19 godina. Orkestar je osnovan prije trideset godina, s namjerom da podstiče razvoj mladih talentovanih ljudi, i njihovog sviranja, koje je u skladu sa evropskom muzičkom tradicijom.

– To se između ostalog ostvaruje uz podršku pripremnog ansambla, te kroz njihovo učešće u aktivnostima na polju kamerne muzike. Orkestar je tokom svog postojanja stekao međunarodno priznanje i osvojio nekoliko nagrada na različitim takmičenjima. Zadivljujuće je šta mladi, nadareni muzičari mogu postići! Orkestar im nudi priliku da dalje razvijaju svoj specifičan zvuk i tehniku, svirajući zajedno tokom sedmične probe i redovno organizovane studijske vikende, kao i studentski koncerti, gdje se članovi orkestra mogu predstaviti u kombinaciji sa klavirom – naznačeno je u najavi nastupa ovog orkestra, koji tokom godine održe 15 koncerata u Holandiji, te putuju u inostranstvo da nastupaju.

Dirigent orkestra je Jan-Ipe Nota, Sjevernoholandskog simfonijskog orkestra i profesor u Konzervatorijumu “Prince Claus Groningen” i Kraljevskom konzervatorijumu Hag.

Orkestar svake godine putuje i obilazi brojne države, a neke od država u kojima su održali svoje koncerte i koje su posjetili su Austrija, Engleska, Belgija, Francuska, Španija, Njemačka, Mađarska, Norveška, Finska, Danska, Sjedinjene Američke Države, Škotska, Karibi, Italija, Hrvatska, Portugalija i Surinam.  Orkestar je tokom svog postojanja stekao međunarodno priznanje i osvojio brojne nagrade na različitim takmičenjima.

Na programu nastupa u Banskom dvoru, biće kompozicije Otorina Respiđija (“Antiche Danze ed Arie Suite No.3”), Jozefa Hajdna (Koncert za violinu), gdje će kao solista nastupiti Azra Rustempašić, zatim Petar Iljič Čajkovski (“Andante Cantabile”), gdje će kao solista na violončelu nastupiti Mare Keja, zatim Daga Virena (“Serenade for Strings Op. 11), te djelo Antonjina Dvoržaka.

Tokom ove koncertne turneje, već su nastupili u Bugojnu, Travniku, Jajcu, Mostaru, Sarajevu, a  nastupiće i u Živinicama.

Program do kraja mjeseca

U okviru manifestacije “Vezeni most”, u malom izložbenom salonu u petak u 19 časova biće otvorena izložba slika banjalučkih slikara, u subotu muzičko-poetsko veče u vijećnici u 19 časova, te koncert “Veče sevdaha” u utorak u koncertnoj dvorani od 19 časova, u okviru iste manifestacije.

U drugoj polovini mjeseca, 18. jula, u Kamenoj kući na Kastelu, u 20 časova biće otvorena izložba “Boje duše”, akademskih slikara Živorada – Žike Pećarića i Miše Pećarića.

(Glas Srpske)

Ona je svojim primjerom naučila kćerku Mirsadu da se rad uvijek isplati VIDEO

Težak posao danas svi odbijaju. Njoj se rugaju jer radi u pilani. – Ne biram posao, ne smeta mi izrugivanje – kaže majka Mirsade Hadžić, djevojke iz Kozarske Dubice, čija je priča nedavno odjeknula u regionu. Sada pogledajte ispovijest osobe koja joj je uzor, Mirsadine majke Hamide Dedić Hadžić. NE BIRAM POSLOVE: NE SMETA MI

Mještani banjalučkog naselja pronašli skelet u šumi

U šumi u banjalučkom naselju Dragočaj pronađen je skelet nepoznate ženske osobe, potvrdila je banjalučka policija. Ljudske ostatke pronašao je mještanin Petar Ćosić, koji je odmah obavijestio policiju, javlja Srpskainfo. Portparol Policijske uprave Banjaluka Marija Markanović izjavila je da su policijski službenici 14. jula postupili po zaprimljenoj prijavi i izvršili uviđaj u Dragočaju, gdje su pronađeni

Usvojene odluke o kreditu za drugu fazu Koridora 5C

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je odluku o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Evropskoj banci za obnovu i razvoj za finansiranje Projekta Koridor “Pet ce” – obilaznica Doboj u skladu sa kojom će Srpska da se kreditno zaduži 150 miliona evra radi realizacije tog projekta, odnosno za građevinske radove i konsultantske usluge.

„Lauš 2“ šampion Jelen kupa

Nakon 8 dana igranja turnira, 40 seniorskih ekipa i 240 igrača „Jelen kup 2019” završen je sinoć u Banjaluci, uzbudljivom finalnom utakmicom. “Lauš 2” je spriječio ekipu “Market AS” da odbrani titulu na Trgu Krajine. Najboljim igračem turnira proglašen je kapiten pobjedničke ekipe Njegoš Miljković. Nagrade su uručili proslavljeni banjalučki fudbaler Vladan Grujić, a ispred

PETROVDANSKI SABOR Na prvom festivalu folklora čak 600 učesnika

Kulturno-umjetničko društvo „Potkozarje“ i vrijedni domaćini iz tog kraja ovog vikenda ugostiće čak 600 učesnika na prvom Petrovdanskom saboru. Na Međunarodni festival foklora stiže deset kulturno-umjetničkih društava iz Makedonije, Bugarske, Srbije i Republike Srpske, koji će, prije svega mještanima, a i drugim posjetiocima, predstaviti kulturu i tradiciju svog kraja. Program počinje u večernjim časovima, u

Uhapšeni u akciji “Unikat” sprovedeni u banjalučko tužilaštvo

Trojica od četvorice uhapšenih u akciji “Unikat” sprovedeni su nakon kriminalističke obrade u Okružno javno tužilaštvo Banjaluka. Kako javlja novinar “Nezavisnih” četvrti uhapšeni će biti doveden naknadno. Podsjetimo, u akciji “Unikat” policija je u ponedjeljak uhapsila Sanela Šeranića, Nenada Dragišića, Deana Đajića i Danijela Trninića. Iz dvije savremene laboratorije za proizvodnju droge na području Banjaluke