“Hajdn” donosi jedinstvene zvuke u Banjaluku

Nakon brojnih uspješnih i divnih koncerata u prvoj polovini godine, ljeto i topli julski dani donose nešto drugačije i razigranije zvuke u Banjaluku, a za to će ovaj put da se pobrine čitav jedan orkestar iz Holandije.

Omladinski gudački orkestar “Hajdn” iz Groningena, nastupiće u koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra večeras u 20 časova.

U sastavu orkestra su talentovani gudači starosti od 12 do 19 godina. Orkestar je osnovan prije trideset godina, s namjerom da podstiče razvoj mladih talentovanih ljudi, i njihovog sviranja, koje je u skladu sa evropskom muzičkom tradicijom.

– To se između ostalog ostvaruje uz podršku pripremnog ansambla, te kroz njihovo učešće u aktivnostima na polju kamerne muzike. Orkestar je tokom svog postojanja stekao međunarodno priznanje i osvojio nekoliko nagrada na različitim takmičenjima. Zadivljujuće je šta mladi, nadareni muzičari mogu postići! Orkestar im nudi priliku da dalje razvijaju svoj specifičan zvuk i tehniku, svirajući zajedno tokom sedmične probe i redovno organizovane studijske vikende, kao i studentski koncerti, gdje se članovi orkestra mogu predstaviti u kombinaciji sa klavirom – naznačeno je u najavi nastupa ovog orkestra, koji tokom godine održe 15 koncerata u Holandiji, te putuju u inostranstvo da nastupaju.

Dirigent orkestra je Jan-Ipe Nota, Sjevernoholandskog simfonijskog orkestra i profesor u Konzervatorijumu “Prince Claus Groningen” i Kraljevskom konzervatorijumu Hag.

Orkestar svake godine putuje i obilazi brojne države, a neke od država u kojima su održali svoje koncerte i koje su posjetili su Austrija, Engleska, Belgija, Francuska, Španija, Njemačka, Mađarska, Norveška, Finska, Danska, Sjedinjene Američke Države, Škotska, Karibi, Italija, Hrvatska, Portugalija i Surinam.  Orkestar je tokom svog postojanja stekao međunarodno priznanje i osvojio brojne nagrade na različitim takmičenjima.

Na programu nastupa u Banskom dvoru, biće kompozicije Otorina Respiđija (“Antiche Danze ed Arie Suite No.3”), Jozefa Hajdna (Koncert za violinu), gdje će kao solista nastupiti Azra Rustempašić, zatim Petar Iljič Čajkovski (“Andante Cantabile”), gdje će kao solista na violončelu nastupiti Mare Keja, zatim Daga Virena (“Serenade for Strings Op. 11), te djelo Antonjina Dvoržaka.

Tokom ove koncertne turneje, već su nastupili u Bugojnu, Travniku, Jajcu, Mostaru, Sarajevu, a  nastupiće i u Živinicama.

Program do kraja mjeseca

U okviru manifestacije “Vezeni most”, u malom izložbenom salonu u petak u 19 časova biće otvorena izložba slika banjalučkih slikara, u subotu muzičko-poetsko veče u vijećnici u 19 časova, te koncert “Veče sevdaha” u utorak u koncertnoj dvorani od 19 časova, u okviru iste manifestacije.

U drugoj polovini mjeseca, 18. jula, u Kamenoj kući na Kastelu, u 20 časova biće otvorena izložba “Boje duše”, akademskih slikara Živorada – Žike Pećarića i Miše Pećarića.

(Glas Srpske)

DETALJI SA SUĐENJA: Beogradski makroi slali djevojke i u Banjaluku

U Specijalnom sudu u Beogradu 16. jula biće izrečena presuda Darku T. (45) i Saši G. (47), koje Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti da su bili vođe organizovane kriminalne grupe koja je posredovala u prostituciji, a čiji članovi su uhapšeni 13. januara ove godine. Pored njih dvojice optuženi su Miloš T. (37), Staša M. (28)

UDRUŽENJE “HORECA”: Poslodavci u ugostiteljstvu apeluju na institucije da ih uključe u odlučivanje o mjerama

S obzirom na to da smo označeni kao najrizičnija mjesta za širenje zaraze, želimo da pokažemo maksimalnu ozbiljnost, odgovornost i predostrožnost u rješavanju ovog problema, koji se tiče cijelog društva. Apelujemo da se u narednom periodu podigne maksimalno nivo zaštite u ugostiteljstvu u epidemiološkom smislu, poruka je Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva RS “Horeca” upućena

ZIDINE KRIJU PRIČE: Kastel jedna od inspiracija za novu seriju “Hotel Balkan”

Tvorci telenovele „Hotel Balkan“, serijskog projekta Telekoma Srbija i „Bosonoga produkcije“ koji se trenutno snima u filmskom studiju u Velikom Blaškom, inspiraciju su crpili i iz stare Banjaluke, njene istorije i lokaliteta koji su nadaleko poznati. Jedan od takvih je svakako i tvrđava Kastel – dio grada i istorijskog područja koje, baš kao i „Hotel

ZBOG BROJA ZARAŽENIH: Italija zabranila ulazak državljanima BiH i još 12 zemalja

Italija je danas zabranila ulazak državljanima 13 zemalja u kojima je preveliki broj zaraženih virusom korona. Na listi Ministarstva zdravlja nalaze se Jermenija, Bahrein, Bangladeš, Brazil, BiH, Čile, Kuvajt, Sjeverna Makedonija, Moldavija, Oman, Panama, Peru i Dominikanska Republika. Italijanski ministar zdravlja Roberto Speranca rekao je da zabrana obuhvata svakog ko ostane ili putuje kroz navedene

UZ MOTO “NE NASEDAJ, SEDI”: Nastavljeni protesti u Beogradu i drugim gradovima Srbije

Protesti u Beogradu i drugim gradovima Srbije, koji se održavaju zbog nezadovoljstva načinom na koji se država bori protiv epidemije virusa korona, nastavljaju se i večeras, javljaju srpski mediji. Ispred Skupštine Srbije građani i dalje, oko 20 sati, mirno protestuju sjedeći, uz moto: “Ne nasedaj, sedi”. Tako oni koji su već posjedali ispred Skupštine onima

DVODNEVNA POSJETA PARIZU: Vučić se sastao sa Makronom uoči video-samita posvećenog Kosovu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Parizu, sastao se večeras sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom. U centru pažnje razgovora dvojice lidera iza zatvorenih vrata je dijalog Beograda i Prištine, a, kako je najavljeno, razgovaraće i o evropskom putu Srbije, bilateralnim odnosima dvaju zemalja, pandemiji virusa korona, prenose agencije. Poslije sastanka dvaju delegacija,