“Hajdn” donosi jedinstvene zvuke u Banjaluku

Nakon brojnih uspješnih i divnih koncerata u prvoj polovini godine, ljeto i topli julski dani donose nešto drugačije i razigranije zvuke u Banjaluku, a za to će ovaj put da se pobrine čitav jedan orkestar iz Holandije.

Omladinski gudački orkestar “Hajdn” iz Groningena, nastupiće u koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra večeras u 20 časova.

U sastavu orkestra su talentovani gudači starosti od 12 do 19 godina. Orkestar je osnovan prije trideset godina, s namjerom da podstiče razvoj mladih talentovanih ljudi, i njihovog sviranja, koje je u skladu sa evropskom muzičkom tradicijom.

– To se između ostalog ostvaruje uz podršku pripremnog ansambla, te kroz njihovo učešće u aktivnostima na polju kamerne muzike. Orkestar je tokom svog postojanja stekao međunarodno priznanje i osvojio nekoliko nagrada na različitim takmičenjima. Zadivljujuće je šta mladi, nadareni muzičari mogu postići! Orkestar im nudi priliku da dalje razvijaju svoj specifičan zvuk i tehniku, svirajući zajedno tokom sedmične probe i redovno organizovane studijske vikende, kao i studentski koncerti, gdje se članovi orkestra mogu predstaviti u kombinaciji sa klavirom – naznačeno je u najavi nastupa ovog orkestra, koji tokom godine održe 15 koncerata u Holandiji, te putuju u inostranstvo da nastupaju.

Dirigent orkestra je Jan-Ipe Nota, Sjevernoholandskog simfonijskog orkestra i profesor u Konzervatorijumu “Prince Claus Groningen” i Kraljevskom konzervatorijumu Hag.

Orkestar svake godine putuje i obilazi brojne države, a neke od država u kojima su održali svoje koncerte i koje su posjetili su Austrija, Engleska, Belgija, Francuska, Španija, Njemačka, Mađarska, Norveška, Finska, Danska, Sjedinjene Američke Države, Škotska, Karibi, Italija, Hrvatska, Portugalija i Surinam.  Orkestar je tokom svog postojanja stekao međunarodno priznanje i osvojio brojne nagrade na različitim takmičenjima.

Na programu nastupa u Banskom dvoru, biće kompozicije Otorina Respiđija (“Antiche Danze ed Arie Suite No.3”), Jozefa Hajdna (Koncert za violinu), gdje će kao solista nastupiti Azra Rustempašić, zatim Petar Iljič Čajkovski (“Andante Cantabile”), gdje će kao solista na violončelu nastupiti Mare Keja, zatim Daga Virena (“Serenade for Strings Op. 11), te djelo Antonjina Dvoržaka.

Tokom ove koncertne turneje, već su nastupili u Bugojnu, Travniku, Jajcu, Mostaru, Sarajevu, a  nastupiće i u Živinicama.

Program do kraja mjeseca

U okviru manifestacije “Vezeni most”, u malom izložbenom salonu u petak u 19 časova biće otvorena izložba slika banjalučkih slikara, u subotu muzičko-poetsko veče u vijećnici u 19 časova, te koncert “Veče sevdaha” u utorak u koncertnoj dvorani od 19 časova, u okviru iste manifestacije.

U drugoj polovini mjeseca, 18. jula, u Kamenoj kući na Kastelu, u 20 časova biće otvorena izložba “Boje duše”, akademskih slikara Živorada – Žike Pećarića i Miše Pećarića.

(Glas Srpske)

Besplatne sekcije pomažu u pravilnom razvoju đaka

Izabrani su profesori fizičkog vaspitanja i sporta koji će voditi besplatne sportske sekcije u svim osnovnim školama na području grada, a sa njima će naredne sedmice biti potpisani ugovori, te organizovano uvodno predavanje 26. septembra u amfiteatru Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta. Kako navode iz Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport, u odnosu na

POMAMA U BANJALUCI Koverte za nagradnu igru prodavali čak i bez fiskalnih računa!

Mada je za najpopularniju nagradnu igru u istoriji Republike Srpske, do sada siglo skoro 1,2 miliona koverata, građani još ne odustaju od namjere da, šaljući koverte sa 10 fiskalnih računa, oprobaju sreću i pokušaju se domoći primamljive nagrade – stana u Banjaluci. Koverte su, kao i prethodnih dana, i danas bile najtraženija roba u banjalučkim

U humanoj misiji više od 100 radnika Elektrokrajine

Aktiv dobrovoljnih davalaca krvi “Elektrokrajine” organizovao je u petak akciju darivanja ove dragocjene tečnosti u kojoj je učestvovalo više od 100 radnika. Portparol “Elektrokrajine” Predrag Klincov rekao je da su radnici ovim poduhvatom iskazali plemenitost i humanost, jer su krv dali kako bi spasili nečije živote. – Poznato je da Zavod za transfuziju kuburi sa

PORODIČNA AVANTURA Naučite kako da se snalazite u prirodi, da palite vatru, i pravite skloništa

Udruženje “Centar za aktivnosti na otvorenom” realizuje program porodične avanture pod nazivom “Snalaženje i preživljavanje u prirodi”, u nedjelju, od 11 do 17 časova na Poniru. -Posebno osmišljen program sa ciljem učvršćivanja odnosa između roditelja i djece koji neće samo biti uzbudljiva avantura, nego ćete naučiti i mnogo korisnih vještina koje možete koristiti kroz život.

DODIK: Odbacujemo deklaraciju, Srpska je prioritet

U Beogradu je održan sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predstavnicima parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske. Sastanku su prisustvovali i predsjednik Republike  Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, kao i premijer Srbija Ana Brnabić, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin i Nikola Selaković,

HEMATOLOŠKI VIKEND U BANJALUCI O novim metodama liječenja oboljelih od hemofilije

Deveti hematološki vikend održan je danas u prostorijama “Lanaco” tehnološkog centra, gdje su se okupili kako domaći tako i strani eksperti sa polja hematologije. Na skupu je bilo riječi hematološkim oboljenjima kao što je hemofilija, krvno oboljenje od kojeg u BiH boluje oko 200 ljudi, te o novim metodama i tretmanima za liječenje ovog oboljenja.