Vijesti 03.08.2016.

Haos na banjalučkim raskrsnicama: Vozači izgubljeni bez semafora

ČITANJE: 1 minuta

Ako se zbog kvara ili nestanka struje isključi semafor, na raskrsnicama u Banjaluci nastaje haos jer je većina vozača „zaboravila“ kako se vozi bez svetlosne signalizacije.

Zbog toga su na raskrsnicama kod zgrade Vlade, na Malti i tranzitu, te u Lazarevu, gdje su semafori često isključeni, učestale saobraćajke. Samo za jedan vikend u julu, za 24 časa, dogodilo se pet udesa, zbog zastoja na semaforima i nepoštovanja znaka „stop“ i drugih propisa.

– Zakon je jasan: ako ne radi semafor poštuju se drugi saobraćajni znakovi, ako nema znakova važi pravilo desne strane. To zna svaki kandidat koji polaže vozački, ali iskusni vozači, izgleda, gube kontrolu ako se na raskrsnici isključi semafor. Takva situacija često je i uzrok nezgoda – kaže Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja.

Da se mnogi vozači ponašaju kao da nikad u životu nisu videli znak „stop“ zaključio je i Banjalučanin Bojan Dobrijević, koji svaki dan automobilom prolazi kroz raskrsnicu u Lazarevu.

– Ljudi su nevjerovatni; kada vide da semafor ne radi, uopšte ne pogledaju znakove, nego samo ubrzaju i produže. Ne mogu ni zamisliti šta bi se desilo da dođe do nekog većeg problema ili da nestane struje u čitavom gradu, nastao bi totalni haos – kaže on.

Dok vozači krive nadležne i pitaju „zašto gase semafore na prometnim raskrsnicama“ iz Gradske uprave objašnjavaju da se semafori nikad ne gase namjerno, te da rade sve što je u njihovoj moći da se ovakve situacije izbjegnu.

(blic.rs)