HIT MEĐU ŠKOLARCIMA Nova aplikacija skenira kodove na garderobi

Među srednjoškolcima i osnovcima širom svijeta pojavila se nova aplikacija za telefone koja skenira kodove na garderobi njihovih vršnjaka i utvrđuje šta je markirano, a šta ne, a dostupna je i mladima u BiH.

Stručnjaci upozoravaju da se materijalizam raširio u svim segmentima našeg društva pa tako i kod najmlađih kategorija, što je odavno za uzbunu.

Naime, ukoliko se kod nekog uoči da nosi patike ili drugi komad odjeće koji nije originalan, on je često izložen izrugivanju i stigmatizaciji.

I bez ove aplikacije, kažu stručnjaci, ali i roditelji, kod školaraca je, nažalost, postalo važno kako se oblače, odnosno da li je nešto markirano ili ne.

“Moj sin došao je prije neki dan i tražio da mu kupimo patike koje koštaju oko 300 KM, a toliko je pola plate njegove majke. Takve patike nose neki njegovi drugari koji su popularni u školi. Mi smo ostali zatečeni dokle je otišla ta pojava”, kaže otac jednog srednjoškolca iz Banjaluke.

Pored ovoga, u posljednje vrijeme aktuelne su i Viber grupe, gdje nekolicine tinejdžera ogovara jednog ili više njih izrugujući se njihovim osobinama ili oblačenju.

“To se može kanalisati i u školi i u porodici, samo je bitno da djeca imaju edukativne radionice i stručni pristup u školi. Treba isticati vrijednosti kojima djeca treba da teže. Treba ih naučiti da ne gledaju kako je ko obučen, da li je nečija odjeća markirana, da li nešto izgleda moderno, nego treba da pokušamo njihove vrijednosti da razvijamo u drugom smjeru”, savjetuje Aleksandar Milić, psiholog iz Banjaluke.

Prema njegovim riječima, to je primarno zadatak vaspitnog rada sa djecom u školi, kao i stručne službe koja postoji u obrazovnoj ustanovi.

“U posljednje vrijeme pojavljuje se i to da nekog snimaju, postavljaju na društvene mreže, pa da njegove osobine izlažu ruganju”, upozorava Milić za “Nezavisne”.

Dodaje da stručne službe u školama ujedno treba da rade i sa roditeljima kako bi djecu edukovale o tome na pravi način.

Naglasio je da se malograđanski pristup roditelja i te kako reflektuje na djecu.

“Ako mama ili tata nešto čine, djeca njih oponašaju, uče od njih. Onda kasnije postoje drugi modaliteti deformisanog mijenjanja fizičkog izgleda”, ističe Milić.

Kako pojašnjava, potrebno je nekritički raditi s roditeljima te imati ciljane roditeljske sastanke.

“Ne treba to raditi na način da se njima samo kaže: ‘Vaše dijete je nasilno prema drugima, povređuje druge, razmaženo je derište i manipulator.’ Potrebno je da oni imaju obuku koju vode stručne službe, ali to ne može raditi nastavnik, nego samo stručna služba”, zaključio je Milić.

Spasoje Vasiljević, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola dobojske regije, smatra da je rješenje suzbijanja ovakvog ponašanja vraćanje korijenima tradicionalne porodice.

“To me ne iznenađuje. Današnje vrijeme polako unosi kult materijalizma u naše društvo, protiv čega se ja kao tradicionalan čovjek borim. Radim na tome da one prave ljudske vrijednosti dominiraju u našem obrazovnom sistemu. Nažalost, ne možemo da izbjegnemo tu priču o kultu materijalizma koji se polako uvodi kod nas i gdje svakako obrazovni sistem mora da odgovori na odgovarajući način, da te prave tradicionalne vrijednosti izbiju u prvi plan”, kazao je Vasiljević.

Kako navodi, rješenje je i interaktivan rad porodice i škole sa djecom, kao i lokalne zajednice.

“Škola se u ovom slučaju može baviti samo posljedicama. Samo porodica je ključna, a sve ostalo je reaktivno djelovanje koje neće donijeti neki veliki uspjeh”, istakao je Vasiljević.

(Nezavisne)

Crna Gora proglašava kraj epidemije u junu?

Kraj epidemije virusa korona u Crnoj Gori, ukoliko ne bude novih slučajeva, mogao bi da bude proglašen početkom juna, smatra direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša. “Ako do 2. juna ne bude nijednog slučaja virusa korona, onda možemo reći da smo sa ovom epidemijom završili”, rekao je Mugoša. Mugoša je upozorio građane da nije

BANJALUKA: Od ponedjeljka prilagođeni ljetnji režim polazaka

S obzirom na to da se privredna i ostala djelatnost na području grada Banjaluka vraća u funkciju, da je ukinuto vanredno stanje i policijski čas, od ponedeljka 25. maja, javni prevoz putnika će funkcionisati sa ljetnjim režimom redova vožnje koji će na određenim pravcima biti prilagođen trenutnoj epidemiološkoj situaciji, saopšteno je iz Gradske uprave Banjaluka.

Han: Zapadni Balkan pripada Evropi

Johanes Han, komesar Evropske komisije za budžet i administraciju i bivši komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju poručio je da Zapadni Balkan pripada Evropi. U razgovoru za hrvatski “Express” Han je, između ostalog, odgovorio i na pitanje da li će proces proširenja Evropske unije biti na odgođen na duži period te šta

Video koji prikazuje kako se virus korona proširio svijetom

Virus korona je širom svijeta zarazio više od 5.384.000 ljudi, a do sada je od posljedica infekcije umrlo preko 343.000. Oporavilo se više od 2,2 miliona ljud, a najviše zaraženih i umrlih je u Sjedinjenim Američkim Državama. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorava da Јužna Amerika postaje novo žarište pandemije. “Chanel 4 News” objavio je video kojim

KOLIKO SU SADA OPASNE SVAKODNEVNE AKTIVNOSTI: Evo šta nosi najviši stepen rizika

Dr Suzan Hasig, epidemiolog Fakulteta za javno zdravlje i tropsku medicinu Univerziteta Tulejn u Nju Orleansu govorila je o rizicima izlaska u restorane, okupljanja s prijateljima, ali i otvaranja poštanskog sandučeta. Ona preporučuje da se nose maske kad god je to moguće i da se drži rastojanje od dva metra. Visok stepena rizika: Porodična okupljanja

CIK raspisao tender za štampanje i pakovanje glasačkih listića

Centralna izborna komisija (CIK) BiH raspisala je juče međunarodni tender za usluge štampanja i pakovanja glasačkih listića za lokalne izbore u BiH koji će biti održani 15.novembra, javljau federalni mediji. Vrijednost tendera, odnosno ugovorenih usluga objavljenih i na Portalu javnih nabavki, procijenjena je na 1.111.100 maraka, prenosi “Avaz.ba”. Rok za dostavu ponuda je 6.jul do 14

IZETBEGOVIĆ: 1986. sam predvidio rat

Bakir Izetbegović, predsjendik SDA, dao je intervju televiziji Igman. U jednosatnom intervjuu Izetbegović je govorio o svemu i svačemu, od ratnih vremena do unutarstranačkih turbulencija. Izetbegović je kratko komentarisao i aferu “Respiratori. “Neka istraže i neka odgovara svako za ono što je radio. SDA uvijek samo jednu instrukciju daje – poštujte procedure, radite pošteno, a