Vijesti 12.10.2018.

HOĆE LI BITI PARA? Smrdibube okupirale banjalučke domove, ali novca nigdje

ČITANJE: 3 minute

Smrdibube ili smrdljivi martini mora su građana širom RS, a najezda je posebno primjetna ovih oktobarskih dana, dok stručnjaci kažu da su za sve krive klimatske promjene, te da ove bube ne vole hladnoću, pa zato bježe u kuće.

Ankica K. iz Banjaluke ističe da ih ove godine ima mnogo više nego ranije.

“Posljednje dvije sedmice situacija je neizdrživa, ubiše nas smrdibube u Banjaluci. Čim ostavim otvoren prozor, odmah ulijeću u kuću. Pokupim veš sa balkona, a na njemu prikačene smrdibube”, kazala je ona.

Branimir Nježić, docent na Poljoprivrednom fakultetu u Banjaluci, ističe da smrdljive bube ili smrdljivi martini nisu opasni po čovjeka, ali da ih ove godine ima mnogo više nego ranije.

“Ne mogu nikako ljudima da naškode, one za prezimljavanje traže neko toplije i skriveno mjesto, tako da ne čudi to što ih ima dosta u kućama i stanovima”, kazao je Nježić i dodao da su klimatske promjene prouzrokovale migraciju ovih buba, koje se brzo razmnožavaju.

Prema njegovim riječima najbolji način zaštite je postavljanje komarnika na prozore i vrata.

“Međutim, ni ovo rješenje nije u potpunosti uspješno budući da ovi dosadni insekti pronalaze pukotine širine samo dva milimetra”, kazao je Nježić za “Nezavisne” i dodao da, pored toga što nisu štetne za ljude, nisu štetne ni za biljke.

Među ljudima postoji vjerovanje da smrdljive martine ne treba ubijati, te da donose novac, odnosno da privlače dobitak. Postoji i uzrečica: “Kad smrdljivi martin uđe u kuću – biće para!”

“Kažu da martini donose novac, meni su okupirali kuću, ali me i dalje prati besparica, novca nema nigdje, ali zato ima smrdibuba koliko hoćeš”, kaže jedna Prijedorčanka.

Nježić šaljivo ističe da je nedavno sreo komšiju koji je uplatio deset sportskih tiketa, jer je vidio deset smrdljivih buba.

“Na vaša nastojanja da ih uhvatite i izbacite na hladnoću, one će reagovati u samoodbrani i ka vama štrcnuti smrdljivu tečnost”, objasnio je Nježić.

Prema njegovim riječima, najbezbolniji način na koji bi trebalo da ih uklanjate je da im dozvolite da oni pređu na papir pa da ih onda izbacite vani.

“Ovi insekti ne traže neku posebnu hranu, odnosno ne možemo ih namamiti, ne postoje neke klopke na koje bi ih mogli hvatati”, pojasnio je Nježić i dodao da postoje dvije vrste, zelene i smeđe smrdibube.

Iva Miljević, iz Centra za životnu sredinu, ističe da je pojava većeg broja smrdibuba isključivo zbog promjene klime, zbog koje je i najezda raznih drugih insekta.

“Smrdibube nisu štetne, jedino smrde, odnosno imaju te žlijezde kojima se brane od predatora, jer kada se uznemire i kada ih pokušavate ubiti, one ispuštaju taj neprijatni miris”, kazala je Miljevićeva.

Prema njenim riječima, smrdibube ne treba ubijati, nego ih na što bezbolnije način izbaciti vani.

“Ove bube ne podnose hladnoću. Zato, kada dođe jesen, one počinju da se bore za goli život i traže sklonište negde gdje je toplo, tek da prezime”, ističe Miljevićeva.

(Nezavisne)