Politika 06.02.2023.

Hoće li NATO integracija poboljšati rejting BiH kao investicione destinacije? (VIDEO)

ČITANJE: 5 minuta

O tome kakav bi rejting države kao investicione destinacije bio nakon ulaska u NATO i da li bi članstvo poboljšalo poziciju BiH u tom pogledu, u četvrtoj emisiji druge sezone “BiH nije u NATO, ali je NATO u BiH” govorili su Mladen Ilić, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske; Admir Čavalić, zastupnik Stranke za BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, i Lučiano Kaluža, magistar za međunarodne odnose i ekonomsku diplomatiju.

Mladen Ilić, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kazao je da članstvo u NATO ne znači nužno bolji investicioni rejting za BiH.

“Ne mislim da bi rejting države kao investicione destinacije bio veći u tom slučaju jer imamo primjer u susjednoj Srbiji, gdje se svaki dan otvara neka nova fabrika, a nisu u NATO savezu. To nam jasno govori da činjenica da ste u NATO savezu ne znači nužno da ćete imati priliku da otvarate nove fabrike, nova radna mjesta i podižete nivo ekonomije u BiH”, kazao je Ilić.

Ilić je naglasio da ukoliko BiH želi da postane atraktivnija lokacija, njeni legitimni predstavnici treba da rade na poboljšanju stabilnost.

Mladen Ilić/ foto: Miloš Dragičević

“Bitno je da se dijalogom unutar BiH neke stvari dovedu na odgovarajući nivo i to je jedini način da BiH ide naprijed”, dodaje Ilić.

Admir Čavalić, zastupnik Stranke za BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, istakao je da postoji mnogo radova koji dokazuju da NATO integracije imaju ekonomski učinak za zemlje, pogotovo u istoriji zemalja istočnog bloka, koje dijele sličnu istoriju sa BiH.

Admir Čavalić/ foto: Miloš Dragičević

“Pozitivna ekstrenalija NATO integracija jesto što vas potencijalni investitori vide kao stabilnu zemlju, razumijevajući da nijedna NATO članica nije bila napadnuta od neke eksterne sile od formiranja saveza”, naglasio je Čavalić.

Lučiano Kaluža, magistar za međunarodne odnose i ekonomsku diplomatiju i bivši generalni konzul u Frankfurtu, smatra da nijedna integracija BiH neće donijeti veći rejting, ako se mi prethodno sami za njega ne izborimo.

“Neće nama nijedna integracija donijeti veći rejting, ako se sami unutar nas ne sučimo s našim izazovima da transformišemo naše institucije da rade tehnokratski, bez emocija, u službi ljudi koji žive ovdje. Nijedan taj savez nije siguran da će doći do povećanja investicija”, smatra Kaluža.

Lučiano Kaluža/ foto: Miloš Dragičević

Kaluža naglašava da bi u ovom momentu, sa ekonomskog stajališta, BiH mnogo više plaćala članstvo, nego što bi dobila.

Po pitanju NATO i EU integracija, Ilić naglašava da je za BiH najbolji izbor da ostane neutrala, “dok se voda ne razbistri”.

“Ja sam sebi kao političaru postavljam pitanje, da li je vrijedno to da mi udovoljavamo njihovim zahtjevima da jednog dana uđemo u jednu od ovih zajednica. EU sada nije toliko primamljiva, kao što je bila prije desetak godina. Smatram da je naša neutralnost, bilo to vojni, politički, ekonomski savez, u ovom momentu neophodna. Bojim se da smo kao narodi mnogo puta u prošlosti odabrali neku pogrešnu stvar i stranu i ne želim da to bude slučaj i sada”, rekao je Ilić.

Ilić je naglasio da postoji bezbroj razloga i argumenata srpskog naroda u Republici Srpskoj, samim tim i u BiH, koji su protiv članstva u NATO.

“NATO je učinio mnogo nesreće mnogo loših stvari na ovom prostoru i srpskom narodu, čak i političari kao što sam ja, koji su rođeni na granici tih sukoba ili nekoliko godina prije ozbiljnijeg sukoba 1999. godine, ne mogu da zaborave. Čak i ako niste rođeni u to vrijeme imate mogućnosti da nešto pročitate vidite s čim se susretao vaš narod. Da je bilo koja druga strana preživjela ono što je preživio srpski narod, mislim da bi imao isti stav i ja bih takav stav bilo kog Bošnjaka, Hrvata ili bilo kog drugog naroda poštovao”, dodaje Ilić.

Ilić je istakao da saradnja s NATO-om ne predstavlja problem nijednog pojedinca, niti BiH. Međutim, kada je u pitanju ulazak, članstvo u NATO, smatra da je tako nešto neprihvatljivo.

Admir Čavalić smatra da je NATO put budućnost u koju BiH ide.

“Istina nekada sporije, nekada brže, ali definitivno se krećemo ka NATO integracijama. Lično smatram da su NATO integracije, pa čak i ekonomski posmatrano, bitnije za zemlju poput BiH, koja ima teret ratova konflikta, nego EU integracije.  Naravno, to ne znači da jedna drugu isključuju. Štaviše nadopunjuju, ali mislim da u kontekstu sigurnosti investicija, ali i opšte sigurnosti na prostoru Balkana, od strateške je važnosti da se uključimo u NATO integracije”, kazao je Čavalić.

Čavalić smatra da je bitno naglasiti, kada govorimo o NATO integracijama, da je većina argumenata emocionalne prirode.

“Kao političar razumijem te argumente, jaki su argumenti i politika treba da ih artikuliše. Da su racionalni argumenti, to bi bilo daleko teže prevazići. Bilo koji emocionalni argument se može prevazići uz dobro pregovaranje, racionalni argument ne može. Dobro je da smo mi na bazi emocionalnih argumenata”, dodaje Čavalić.

Da NATO integracije treba odvojeno posmatrati od integracija ka EU smatra Lučiano Kaluža.

“Iako ne izgledaju tako, to su ipak dva posebna i odvojena puta koje mi unutar BiH doživljavamo. Nalazimo se u zanimljivoj tački prelamanja u novim geopolitičkim odnosima. Ono što je bitno da NATO moramo posmatrati kao vojni savez. Nosi elemente političkog i ekonomskog, najmanje ekonomskog saveza, ali prvenstveno je vojni savez. Mi smo članovi Partnerstva za mir. Od 1996. godine aktivno radimo i sarađujemo s pripadnicima međunarodnih snaga i samim NATO-om. Već smo jedan dio standardizacije i uradili, dakle saradnja postoji”, dodaje Kaluža.

Čavalić je zaključio da neće samo od BiH zavisiti hoće li biti član NATO, ali i da su mnogo siromašnije zemlje i sa slabijim stepenom demokratija pristiple NATO i EU čisto radi geopolitičkih i strateških razloga.

Emisiju realizuje portal Banjalukanet u saradnji sa Ambasadom SAD u BiH.