I BANJALUKA ODAJE POČAST PREŠERENU Izložba “Put knjige od autora do čitaoca” u NUB RS

Franc Prešeren, najznačajniji pjesnik i najkrupnija ličnost slovenačke kulture, umro je na današnji dan prije sto sedamdeset godina, a povodom ove godišnjice, odnosno povodom Prešerenovog dana, u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske (NUB RS) biće organizovana izložba “Put knjige od autora do čitaoca”. Riječ je o prikazu procesa nastanka knjige, a izložba će biti otvorena večeras u 19 časova.

“Kratka priča, zapisana u stripu, autora Žige X. Gombača sa ilustracijama Davida Krančara nas vodi u svijet knjige sa glavnim junakom, simpatičnim knjiškim moljcem. Javna agencija za knjigu Republike Slovenije (JAK) je u saradnji sa Društvom čitalaca (BDS) izradila brošuru i plakate koji nas vode na putu knjige. Na otvaranju učestvuju pisac Žiga X. Gombač, ilustrator David Krančar, Tjaša Urunkar, voditelj projekta ‘Put knjige’, i učenici dodatne nastave slovenačkog jezika”, piše u opisu ove izložbe koja je samo jedan u nizu događaja povodom obilježavanja Prešerenovog dana.

Prešerenov dan je slovenački kulturni praznik i državni praznik u Republici Sloveniji. Neradni je dan i tog dana se u cijeloj Sloveniji priređuju razni kulturni programi i manifestacije. Slavi se na dan smrti Franca Prešerena, rođenog u mjestu Vrba, 3. decembra 1800. godine. Smrt je ovog pjesnika zadesila u Kranju 8. februara 1849. godine. Tim povodom se svake godine u Sloveniji, između ostalog, organizuje i velika proslava na kojoj se dodjeljuju Prešerenove nagrade i nagrade za vrhunska dostignuća u oblasti kulture i umjetnosti na području Slovenije.

Prva manifestacija povodom ovog praznika održana je tokom 1941. godine, a nastavljena je nakon završetka Drugog svjetskog rata. Manifestacija i dalje traje, a obilježava se ne samo u Sloveniji, već i u drugim zemljama u svijetu gdje žive Slovenci i gdje postoje udruženja Slovenaca.

Organizator gorepomenute izložbe upravo je Udruženje Slovenaca Republike Srpske “Triglav Banjaluka”, formirano 1998. godine.

“Udruženje organizuje priredbe i manifestacije kao što su ‘Prešerenovi dani’, ‘Slovenačke večeri’, ‘Martinovanje’, ‘Kurentovanje'… Često gostimo umjetnike iz Slovenije: pjesnike, književnike, slikare, muzičare, horove i aktivno se uključujemo u javne događaje u Banjaluci i Sloveniji. Naši članovi, učenici i članovi hora su bili i još uvijek su redovni gosti događaja i priredbi po Sloveniji, Bosni i Hercegovini i drugim državama regiona, gdje nas uspješno predstavljaju i na taj način ostvaruju dragocjene kontakte”, kažu iz ovog udruženja, koje može biti uzor i svim kulturnim poslenicima u Republici Srpskoj, koji su prećutali 120. godišnjicu smrti Vase Pelagića, o čemu su “Nezavisne” ove sedmice pisale.

Prešeren je u književnosti najviše ostao upamćen po “Sonetnom vijencu” sa akrostihom Primicovi Juliji, kojim je iskazao svoju ljubav i rodoljublje, a ujedno se i prvi izrazio u ovoj poznatoj svjetskoj formi na južnoslovenskom prostoru. Od Prešerenovih djela važno je pomenuti i romantični ep “Krštenje kod Savice”, koji je napisan u spomen njegovom prijatelju Matiji Čopu, a koji govori o ljubavi Črtomira, posljednjeg mnogobošca među starim Slovenima, prema lijepoj hrišćanki Bogumili.

(Nezavisne)

Đorđe Gajić pobjednik u skokovima sa Gradskog mosta

Đorđe Gajić pobjednik je takmičenja u skokovima sa Gradskog mosta u Vrbas. Na takmičenju u Banjaluci učestvovalo je ukupno 18 takmičara čime je otvorena tradicionalna manifestacija “Ljeto na Vrbasu” koja se ove godine održava 66. put i trajaće do 4. avgusta. Pobjedniku, najboljoj “vrbaskoj lasti” će biti uručen pehar i nagrada od 700 KM, drugoplasiranom 

Beživotno tijelo izvučeno iz Vrbasa

Beživotno tijelo starijeg muškarca izvučeno je iz Vrbasa u Banjaluci, saznaje ATV. “Policijski službenici Policijske uprave Banja Luka, 21.07.2019. godine postupili su po zaprimljenoj prijavi da beživotno muško tijelo pluta Vrbasom. Tijelo je uz pomoć Vatrogasne brigade Grada Banjaluka i ronilačkog kluba “Buk” izvučeno na obalu u mjestu Karanovac, Banja Luka. Izvršen je uviđaj u

Počelo “Ljeto na Vrbasu”

Skokovima sa Gradskog mosta u Vrbas, na kojima učestvuje ukupno 18 takmičara, danas je otvorena tradicionalna manifestacija “Ljeto na Vrbasu” koja se ove godine održava 66. put i trajaće do 4. avgusta. Brojni Banjalučani su se okupili da uživaju u ovoj manifestaciji i da aplauzom nagrade “najbolju vrbasku lastu”, ali i sve ostale takmičare koji

DANAS VIŠE STANOVNIKA NEGO PRIJE RATA Kamenica kod Teslića prkosi statistici

Više od dvije decenije nakon rata u Bosni i Hercegovini, mnoga su mjesta pusta. Kuće su nerijetko obnovljene, ali nedostaje onog najvažnijeg, ljudi. Međutim, to nije slučaj sa selom Kamenica koje se nalazi nedaleko od Teslića. Obnovljene kuće, obrađene njive, izraslo voće, povrće, pšenica, dječija graja, sve je to dijelom ovog mjesta. Sulejman Vitlić, 82-godišnji

U Bosanskom Petrovcu održana folklorna manifestacija “Petrovačko kolo”

Sinoć je u Bosanskom Petrovcu održana folklorna manifestacija “Petrovačko kolo”, u organizaciji Kulturno umjetničkog društva (KUD) „Grmeč“ iz Drinića, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Manifestacija je počela defileom kulturno-umjetničkih društava, a nastavila se bogatim programom na gradskoj bini. Veliki broj građana je pristvovao ovom događaju a organizatori su poručili da je

Umjetnici oslikavaju pasaže u Gospodskoj

Mladi banjalučki umjetnici oslikaće na jesen tri pasaža između Gospodske ulice i Zanatskog centra, dok će zelena površina kod Pravnog fakulteta dobiti „smol skejl“ instalaciju, sličnu onoj koja je već izvedena na obali Vrbasa u Obilićevu.