I BANJALUKA ODAJE POČAST PREŠERENU Izložba “Put knjige od autora do čitaoca” u NUB RS

Franc Prešeren, najznačajniji pjesnik i najkrupnija ličnost slovenačke kulture, umro je na današnji dan prije sto sedamdeset godina, a povodom ove godišnjice, odnosno povodom Prešerenovog dana, u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske (NUB RS) biće organizovana izložba “Put knjige od autora do čitaoca”. Riječ je o prikazu procesa nastanka knjige, a izložba će biti otvorena večeras u 19 časova.

“Kratka priča, zapisana u stripu, autora Žige X. Gombača sa ilustracijama Davida Krančara nas vodi u svijet knjige sa glavnim junakom, simpatičnim knjiškim moljcem. Javna agencija za knjigu Republike Slovenije (JAK) je u saradnji sa Društvom čitalaca (BDS) izradila brošuru i plakate koji nas vode na putu knjige. Na otvaranju učestvuju pisac Žiga X. Gombač, ilustrator David Krančar, Tjaša Urunkar, voditelj projekta ‘Put knjige’, i učenici dodatne nastave slovenačkog jezika”, piše u opisu ove izložbe koja je samo jedan u nizu događaja povodom obilježavanja Prešerenovog dana.

Prešerenov dan je slovenački kulturni praznik i državni praznik u Republici Sloveniji. Neradni je dan i tog dana se u cijeloj Sloveniji priređuju razni kulturni programi i manifestacije. Slavi se na dan smrti Franca Prešerena, rođenog u mjestu Vrba, 3. decembra 1800. godine. Smrt je ovog pjesnika zadesila u Kranju 8. februara 1849. godine. Tim povodom se svake godine u Sloveniji, između ostalog, organizuje i velika proslava na kojoj se dodjeljuju Prešerenove nagrade i nagrade za vrhunska dostignuća u oblasti kulture i umjetnosti na području Slovenije.

Prva manifestacija povodom ovog praznika održana je tokom 1941. godine, a nastavljena je nakon završetka Drugog svjetskog rata. Manifestacija i dalje traje, a obilježava se ne samo u Sloveniji, već i u drugim zemljama u svijetu gdje žive Slovenci i gdje postoje udruženja Slovenaca.

Organizator gorepomenute izložbe upravo je Udruženje Slovenaca Republike Srpske “Triglav Banjaluka”, formirano 1998. godine.

“Udruženje organizuje priredbe i manifestacije kao što su ‘Prešerenovi dani’, ‘Slovenačke večeri’, ‘Martinovanje’, ‘Kurentovanje'… Često gostimo umjetnike iz Slovenije: pjesnike, književnike, slikare, muzičare, horove i aktivno se uključujemo u javne događaje u Banjaluci i Sloveniji. Naši članovi, učenici i članovi hora su bili i još uvijek su redovni gosti događaja i priredbi po Sloveniji, Bosni i Hercegovini i drugim državama regiona, gdje nas uspješno predstavljaju i na taj način ostvaruju dragocjene kontakte”, kažu iz ovog udruženja, koje može biti uzor i svim kulturnim poslenicima u Republici Srpskoj, koji su prećutali 120. godišnjicu smrti Vase Pelagića, o čemu su “Nezavisne” ove sedmice pisale.

Prešeren je u književnosti najviše ostao upamćen po “Sonetnom vijencu” sa akrostihom Primicovi Juliji, kojim je iskazao svoju ljubav i rodoljublje, a ujedno se i prvi izrazio u ovoj poznatoj svjetskoj formi na južnoslovenskom prostoru. Od Prešerenovih djela važno je pomenuti i romantični ep “Krštenje kod Savice”, koji je napisan u spomen njegovom prijatelju Matiji Čopu, a koji govori o ljubavi Črtomira, posljednjeg mnogobošca među starim Slovenima, prema lijepoj hrišćanki Bogumili.

(Nezavisne)

SUBAŠIĆ: Gačić je tri mjeseca volontirao u „Mozaiku prijateljstva“

Nakon što je iz bihaćkog zatvora stigao u Banjaluku, serijski ubica Edin Gačić je počeo da volontira u humanitarnom udruženju „Mozaik prijateljstva“. Miroslav Subašić iz „Mozaika“ za SrpskaCafe kaže da je to bio dogovor Centra za socijalni rad i policije. – Oni su se tako i dogovorili i on je počeo da volontira kod nas

Voda stiže u više dijelove Česme

Izgradnja vodovodne mreže u nekoliko ulica i naselja, kao i projektovanje nove, neizgrađene mreže, u ovoj godini planirano je u vrijednosti od 780.000 KM, rekli su u Odjeljenju za komunalne poslove. Konkretno, u planu je izgradnja vodovoda Česma II, III i IV visinska zona, vodovoda Jagare i Banjica, podsistem Rekavice, te izgradnja vodovoda Mišin Han.

EVO KAKVO NAS PROLJEĆE OČEKUJE Objavljena dugoročna prognoza

Meteo portal “Severe Weather Europe” objavio je da će sljedeća sedmica u velikom dijelu Evrope, uključujući i Balkan biti natprosječno topla, dok je meteorološki servis “AccuWeather” danas otkrio kakvo nas vrijeme očekuje na proljeće. Proljeće će, prema predviđanjima meteorologa “AccuWeathera” u mnoge dijelove Evrope stići ranije, dok će se snijeg i zima u drugim dijelovima

Počela sanacija gradskih ulica

U okviru redovnog održavanja gradskih saobraćajnica, ovih dana je počela sanacija gradskih ulica, potvrđeno je u Odjeljenju za saobraćaj i puteve. “Konstatovali smo gdje su najveća oštećenja koja ugrožavaju bezbjedno odvijanje saobraćaja i krenuli u privremenu sanaciju oštećenih saobraćajnica tzv. hladnom asfaltnom masom”, istakao je načelnik Odjeljenja Slaviša Sandić. On pojašnjava, da u ovom periodu

TEGELTIJA O IMENOVANJU DALIDE BURZIĆ: Razumijem bol Memića, ali ne možemo nikoga eliminisati na osnovu nedokazanih tvrdnji

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija oglasio se na Facebooku povodom jučerašnjeg imenovanja glavne tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalide Burzić za sudiju Suda Bosne i Hercegovine, koje je izazvalo burne reakcije dijela javnosti te porodice Dženana Memića. “Kao čovjek, imam puno razumijevanje za svu bol, tugu i ogorčenost gospodina Memića i zbog toga ne mogu da

UKC: Citogenetička laboratorija vodeća u BiH

Citogenetička laboratorija Odjeljenja za medicinsku genetiku Zavoda za kliničku laboratorijsku dijagnostiku u Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske vodeća je u BiH po broju urađenih prenatalnih citogenetičkih analiza. Iz UKC-a je saopšteno da je to jedina takva laboratorija u Srpskoj, koja pruža usluge za čitavo područje Republike, kao i da je od 2009. do 2019.

STANIVUKOVIĆ: Privremeno napuštam RS i BiH, ugrožena mi je lična sigurnost

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković kazao je danas da će medijima biti dostupan još danas i da će se privremeno povući iz javnosti zbog lične sigurnosti. Najavio je i napuštanje Bosne i Hercegovine u narednim danima. “Za vikend već neću biti u zemlji. Danas sam još tu i večeras ću još neke