Magazin 31.05.2019.

I DANAS BOGAT PROGRAM: Festival “Imperativ” otvorio vrata posjetiocima

ČITANJE: 2 minute

Drugi Festival književnosti “Imperativ” otvorio je vrata publici, autorima i izdavačima.

Poslije otvaranja sajamskog dijela festivala u okviru kojeg su po povoljnim sajamskim cijenama izdavači predstavili svoja izdanja, program je nastavljen u Crvenom salonu Banskog dvora – Kulturnog centra gdje je književnica iz Mostara, Senka Marić predstavila svoj roman “Kintsugi tijela”. Sa Senkom su o romanu govorile Vanja Šušnjar Čanković i Kristina Ljevak, urednica u izdavačkoj kući “Bajbuk” iz Sarajeva.

– Jako sam srećna što sam u Banjaluci. Ovo je moj prvi put pred banjalučkom publikom i ponavljam, jako sam srećna što je sve prošlo lijepo i što sam mogla predstaviti svoj roman i naravno, što sam tu na “Imperativu” koji je značajan Festival za cijelu regiju – rekla je Senka Marić poslije promocije.

Program je nastavljen na “Art terasi” gdje su pjesnici Darko Cvijetić i Milan Rakulj nadahnuto govorili svoje stihove dok je publika istinski uživala u njihovoj poeziji.

U okviru programa “Note i slova” prve festivalske večeri prozom i muzikom predstavio je književnik iz Novog Sada, Bojan Krivokapić. Bojan je publici čitao odlomke iz svog romana “Proleće se na put sprema” i puštao muziku koja ga inspiriše.

– Ovaj festival je jedno od važnih okupljanja u cijeloj bivšoj Jugoslaviji. Nikad dovoljno književnih događaja i književnih okupljanja. Zaista navijam da se što češće događaju književni programu, jer su oni, iako živimo u teškim vremenima, izuzetno važni. Mislim da je književnost onaj prostor slobode i prostor drugačijih svjetova. Važno je da imamo priliku da čujemo, pročitamo, upoznamo ljude, promislimo o nekim važnim temamam, idejama i da zajedničkim snagama, organizatori, mi pisci i publika napravimo da nam svijet bude bolje mjesto i da nam život bude dostojanstveniji  – rekao je Krivokapić.

Danas na programu:

10 – 20 – Sajam knjige – Koncertna dvorana Banskog dvora
12 – „Lektira u podne“ – razgovori pisaca i srednjoškolaca
17 – „Bajkovnica“ – škola kreativnog pisanja sa Tanjom Stupar Trifunović
19 – „Poeziju će svi čitati“ – Mirjana Bobić Mojsilović – pjesnik domaćin Goran Gavrić Grga
21 – „Note i slova“ – Đorđe Miketić

(Srpskainfo)