Vijesti 11.05.2018.

“ICAS 2018” Stručnjaci iz raznih naučnih oblasti na konferenciji na Mašinskom fakultetu

ČITANJE: 1 minuta

Na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, otvorena je šesta Međunarodna konferencija “ICAS 2018”, na kojoj će biti predstavljena najnovija naučna i stručna dostignuća na polju primijenjene nauke.

Prof. dr Strain Posavljak, prorektor za nastavu i studentska pitanja UNIBL, kaže da su Univerzitet i Mašinski fakultet bogatiji za još jednu konferenciju, a što je, kako kaže, rezultat saradnje našeg Univerziteta i Univerziteta u Temišvaru.

– Ovdje su se okupili stručnjaci iz raznih naučnih oblasti, a koji će nas upoznati sa novim saznanjima – rekao je prorektor Posavljak.

Prof. dr Darko Knežević, dekan Mašinskog fakulteta, istakao da će na konferenciji učestvovati predstavnici 16 zemalja, koji će predstaviti oko 150 naučnih radova.

– To su radovi iz oblasti baznih i primijenjenih nauka, u kojima će biti obrađene teme informatike, vještačke inteligencije, robotizacije i mnogo drugih oblasti koje danas privlače najviše pažnje u svijetu –  rekao je Knežević novinarima u Banjaluci.

On je dodao da su autori radova uglavnom univerzitetski profesori iz mnogih zemalja. Knežević je naglasio da ova konferencija doprinosi razvoju Univerziteta, a prvenstveno Mašinskog fakulteta.

– Tehnička opremljenost Mašinskog fakulteta je zavidna, vjerovatno smo najbolje opremljen fakultet na Univerzitetu. Naši studenti stiču kvalitetna praktična znanja na fakultetu i svi oni nakon fakulteta bez problema nalaze zaposlenje –  dodao je Knežević.

Ova konferencija već ima status priznate međunarodne konferencije, a cilj je da se  rezultati novih istraživanja u primijenjenoj nauci približe učesnicima, kao i da se razgovara o mogućnostima njihove primjene u industrijskim sistemima.

Organizator je banjalučki Mašinski fakultet u saradnji sa Fakultetom za inženjerstvo iz Hunedoare, Univerzitet u Temišvaru.

(Srpskainfo)