Vijesti 24.12.2018.

IFET FERAGET PORUČIO LUKAČU: Ne iznosite netačne informacije o Davidovom ubistvu

ČITANJE: 5 minuta

Ifet Feragat, advokat Davora Dragičevića, danas se javno obratio ministru unutrašnjih poslova RS Draganu Lukaču od koga je zatražio da ne iznosi netačne informacije i na taj način utiče na ishod istrage povodom ubistva Davida Dragičevića. 

Feraget se obratio Lukaču povodom rasprave koju je on imao sa poslanikom PDP Draškom Stanivukovićem u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

– Kao ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske koji, prema Zakonu o policiji i unutrašnjim poslovima, rukovodi ministarstvom, ću Vas podsjetiti na okolnosti koje su dovele do neadekvatne istrage teškog ubistva Davida Dragičevića. Darko Ilić, načelnik odjeljenja za organizirani i druge oblike teškog kriminaliteta Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, je, zajedno sa patologom prof. dr. Željkom Karanom iz Banjaluke i drugim prisutnim licima, na pres konferenciji održanoj 26.03.2018. godine u javnost iznijeo potpuno netačne informacije i na taj način bez ijednog dokaza kriminalizovao Davida Dragičevića na osnovu nezakonitih dokaza pribavljenih od strane pripadnika MUP RS – naveo je Feraget.

David nije bio nakroman

Feraget je rekao da su sve optužbe sa konferencije do danas su potpuno demantovane jer je utvrđeno da David nije bio narkoman, da nije 18. marta 2018. godine oko 3 časa izvršio krađu u kući porodice Rađen u naselju Lauš.

– Ne postoji niti jedan validan dokaz da je David uopšte bio na tom mjestu, pa samim tim da se nije “zadesno” utopio u Crkveni, a sve ovo je potvrdio i Osnovni sud u Banjaluci donošenjem rješenja kojim je odbijen prijedlog za produženje pritvora Alenu Kukiću)! Nakon toga na toj konferenciji Darko Ilić je iznijeo zaključak da ne postoji osnov sumnje da je David Dragičević ubijen nego da se radi o zadesnoj smrti tj. utapanju u potoku! Gospodine Lukač, zašto se niste zapitali otkud Darku Iliću pravo „da izigrava tužioca i sudiju, da priča o nekim krivičnim djelima koje do sad ni sud nije završio ni kvalifikovao – upitao je Feraget.

Dodao je da je nakon te famozne konferencije za štampu Lukač Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci dana 29. marta 2018. godine podnio Izvještaj o smrti Davida Dragičevića.

– U njemu ste naveli da ne postoje elementi krivičnog djela te ste od tužilaštva, potpuno nezakonito, tražili donošenje naredbe o neprovođenju istrage jer ne postoji osnov sumnje da je u pitanju krivično djelo nego se radi o zadesnoj smrti! Gospodine Lukač, zašto se niste zapitali otkud Vama pravo “da izigravate tužioca i sudiju, da pričate o nekim krivičnim djelima koje do sad ni sud nije završio ni kvalifikovao”? – rekao je Feraget.

Protesti

Prema njegovim riječima već inicijalna faktografija predstavljala je osnov sumnje da se u ovom radi o otmici i teškom ubistvu, a Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci je naredbu o provođenju istrage donijelo tek nakon 100 dana protesta gospodina Davora Dragičevića i građana Banja Luke i nakon izvještaja Anketnog odbora.

– Gospodine Lukač, mislim da je i Vama jasno da svi oni koji su dali “podršku tom nesretnom čovjeku zbog svega što je urađeno njegovom djetetu” (podršku su dali i ambasadori zemalja članica EU u BiH) samo traže odgovornost za sve one (kojima ste Vi kao ministar nadređeni) koji su na opisani način (na konferenciji za štampu) iznijeli stvari bez ijednog dokaza i nemojte misliti da ih zbog toga nećemo smatrati odgovornim jer, kako ste upravo Vi gospodine Lukač rekli, “niko nema pravo da mješa bilo čiju djecu u bilo šta i desi li se šta bilo čijem djetetu (i David je Davorovo dijete) nikom neće biti oprošteno svak će odgovarati za to” – istakao je pomenuti advokat

On je rekao da je već 26. marta 2018. godine bilo jasno da je David Dragičević lišen života pod nejasnim okolnostima.

– Vi ste ipak od tužilaštva tražili neprovođenje istrage čime ste lično doprinjeli neprovođenju blagovremenog i djelotvornog postupka istrage o teškom ubistvu Davida Dragičevića, na koji način je grubo prekršen član 2. Evropske konvencije o ljudskim pravima. Zbog toga je neophodno utvrđivanju odgovornosti svih pripadnika MUP RS koji su na bilo koji način doprinjeli pokušaju zataškavanja ubistva Davida Dragičevića jer samo tako će, kako sami kažete, “stvar koja se vodi mjesecima koju radi tužilaštvo na kraju dobiti svoju kvalifikaciju i znaće se šta je istina”, odnosno samo tako je moguće da će “to biti priča koja će se završiti tamo u organima ove Republike i gdje treba da se završi ili ove države ako neko sutra hoće da preuzeme taj predmet neka ga preuzme i neka ga radi”, kako ste i sami izjavili u Narodnoj skupštini Republike Srpske – napisao je Feraget.

Pravo da pretjeruje

On je dodao da na osnovu svega navodenog Davoru Dragičeviću pripada i pravo da pretjeruje kada “iznosi kvalifikacije o tome ko je ubica i saučesnik u ubistvu Davida Dragičevića” jer samo provođenjem djelotvorne istrage je moguće demantovati gospodina Davora Dragičevića i otkloniti sumnju u moguću povezanost pripadnika MUP RS sa ovim slučajem (dakle istraga koja će, između ostalog, obuhvatitit i istragu o samoj tzv. istrazi).

– Obzirom da je MUP RS, još uvijek, uključen u istragu ubistva Davida Dragičevića zbog svega navedenog Vas molim da u javnosti na iznosite netačne informacije koje utiču ili mogu uticati na tok i ishod ovog postupka – zaključio je na kraju Feraget.

(Srpskainfo)