Magazin 31.10.2018.

IGOR MIRJANIĆ NAJBOLJI STUDENT PRAVA Indeks pun desetki, ali ne razmišlja o odlasku iz RS

ČITANJE: 2 minute

Igor Mirjanić (20) iz Banjaluke ima sve desetke u indeksu. Upisao je drugu godinu na Pravnom fakultetu Univerziteta Banjaluka. 

– Ne pronalazim se u sveopštoj pomami mladih da odu iz naše zemlje. Pravnički poziv je cijenjen u našem društvu, a iskreno vjerujem da za istrajne ima mjesta, tako da nema razloga da pomišljam o bilo kakvom trajnom iseljenju iz otadžbine – kaže Igor za Srpskainfo.

Kaže da se u zadnje vrijeme puno priča o tome kako neke struke za koje se školuju mladi ne pružaju šansu za zaposlenje i da to pred maturante stavlja dilemu da li upisati ono što vole ili ono što je sada najtraženije.

– Ja sam tu dilemu prošle godine lako razriješio – od malena sam bio privržen društvenim naukama i pravu, a Pravni fakultet daje šansu za zaposlenje. Iako ima mnogo diplomiranih pravnika na birou, upravo se oni najviše zapošljavaju. Vjerujem da će se znanje i upornost sve više vrednovati i da će sposobni i vrijedni uvijek naći posao – objašnjava Igor.

On bi volio više praktičnog rada, pogotovo na radnim mjestima za koja se studenti školuju.

Pravni fakultet, kako kaže, nudi praksu, u zadnje vrijeme sve više i više, što podržava.

– Ali, još više angažovanja u pravosuđu i drugim institucijama je ono što moje kolege i ja želimo. Takođe, volio bih više prilika da se studenti oslobode skučenosti, nerazmišljanja i aktiviranja samo od jednog ispitnog roka do drugog. Aktivnosti koje nisu usko vezane za nastavu, a koje razvijaju kritičko mišljenje, kulturu dijaloga, sposobnosti javnog nastupa, takvih stvari uglavnom manjka. Mada, krivica dijelom pada i na studente. I sam sam uključen u takve aktivnosti i na fakultetu i van njega, poput centra za retoriku i debatnog kluba. Volio bih da se više mojih kolega priključi – naglašava najbolji student Pravnog fakulteta.

Do sada je primao stipendiju na osnovu uspjeha u srednjoj školi, a ove godine apliciraće na stipendije Ministarstva prosvjete RS.

Kaže da je imao priliku da fakultet upiše u inostranstvu i da ima diplomu njemačkog jezika koju izdaje njemačko ministarstvo.

– Ali,to nije bio moj izbor. Želja mi je da nakon fakulteta svoje znanje usavršim u inostranstvu, na nekom prestižnom univerzitetu, ali da se nakon toga vratim u Banjaluku. Ambicija jeste velika, ali su visoko postavljeni ciljevi ono što me motiviše. Svoju budućnost vidim u Republici Srpskoj, ovdje mi je porodica, prijatelji i dom – poručuje Igor.

(Srpskainfo)