INICIJATIVA: Privredna komora RS predlaže NSRS novi zakon o likvidacionom postupku

Privredna komora Republike Srpske inicirala je donošenje novog zakona o likvidacionom postupku s ciljem boljeg nadzora nad likvidacionim upravnikom, smanjenja troškova i skraćivanja ovog postupka, a predviđa i uvođenje novine u zakonodavstvo-skraćeni dobrovoljni likvidacioni postupak.

– Ono što je važno za poslovnu zajednicu i na čemu smo insistirali je uvođenje novog instituta u naše pravno zakonodavstvo, a to je skraćeni dobrovoljni likvidacioni postupak s ciljem skraćivanja postupka zatvaranja poslovnih subjekata u likvidaciji i smanjenja troškova likvidacionog postupka – rekao je Srni portparol Privredne komore Srpske Vladimir Blagojević.

On je naveo da se skraćeni dobrovoljni likvidacioni postupak sprovodi na način da poslije donesene odluke o prestanku postojanja poslovnog subjekta, svi vlasnici kapitala tog subjekta daju notarski ovjerene izjave da su izmirene obaveze tog subjekta prema povjeriocima, uključujući i obaveze prema radnicima, kao i da su saglasni da se sprovede skraćeni likvidacioni postupak.

– U tom skraćenom likvidacionom postupku ne bi se imenovao likvidacioni upravnik, a što bi za rezultat imalo da troškovi takvog postupka budu minimalni – dodao je Blagojević.

U obrazloženju Prijedloga zakona o likvidacionom postupku navodi se da se on donosi radi iskazane potrebe da se taj postupak učini efikasnijim, bržim i ekonomičnijim.

Јednu od novina u ovom zakonu u odnosu na važeći Zakon predstavlja propisivanje odredaba koje se odnose na unovčenje imovine u likvidacionom postupku, i to nepokretne i pokretne imovine, kao i imovine bez tereta i sa teretima.

Ovim aktom detaljnije su propisane obaveze i dužnosti likvidacionog upravnika, te odgovornosti za štetu koju prouzrokuje vlasnicima kapitala poslovnog subjekta i povjeriocima u toku vršenja radnji u likvidacionom postupku, kao i novčane kazne koje se mogu izreći likvidacionom upravniku u slučaju povrede odredaba ovog zakona.

Јedan od osnovnih ciljeva likvidacionog postupka je namirenje povjerilaca likvidacionog dužnika, te raspodjela ostatka likvidacione mase srazmjerno učešću u vlasništvu, odnosno odluci vlasnika kapitala poslovnog subjekta o raspodjeli likvidacione mase.

Prijedlog zakona o likvidacionom postupku je na predloženom dnevnom redu sjednice Narodne skupštine Republike Srpske koja je zakazana za 17. septembar.

(Srna)

Proširena Vidovdanska ulica

U cilju smanjenja saobraćajnih gužvi u centralnoj zoni, danas su završeni radovi na proširenju saobraćajnice u Vidovdanskoj ulici, potvrđeno je u Odjeljenju za saobraćaj i puteve. – Saobraćajnica je proširena u dužini od 250 metara, na potezu od raskrsnice kod stare zgrade Vlade RS do ukrštanja sa Grčkom ulicom, odnosno zgrade Centralne banke što bi

NOVA POSLOVNA ZONA: Uskoro licitacija za prvu parcelu

Za prodaju prve parcele u novoj poslovnoj zoni “Jelšingrad” uskoro će biti raspisan javni poziv, nakon što je na zadnjoj sjednici Skupštine grada donesena odluka o prvoj licitaciji za prodaju oko 20.000 kvadrata namjenjenih za izgradnju privrednih objekata u toj zoni. Kako ističu u Odjeljenju za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje, već vlada veliko

“KOSMOS” PRIPAO DNS-u: Nedeljko Milaković dolazi na funkciju direktora banjalučke fabrike?

Nedeljko Milaković, raniji poslanik Socijalističke partije u Narodnoj skupštini Republike Srpske i sadašnji funkcioner Demokratskog narodnog saveza, biće novi direktor fabrike “Kosmos” u Banjaluci, odlučio je Gradski odbor DNS-a, koji je u koalicionoj raspodjeli dobio ovo preduzeće, saznaje opcija.net. U Gradskom odboru  DNS-a, kako ističu naši izvori, nisu posebno zadovoljni činjenicom da su dobili mogućnost

VANDALIZAM Zapalio plato spomenika na Banj brdu

Vedran Grahovac (18) iz Banjaluke uhapšen je zbog sumnje da je tokom vikenda oštetio spomenik palim Krajišnicima na Banj brdu u Banjaluci, saznaje Srpskainfo.  Grahovac je osumnjičen da je spomenik posuo zapaljivom materijom i zatim zapalio stepenice. On je sve to snimio i snimak stavio na „Instagram“, a policija je ubrzo saznala za to i

PREDUZETNICE U SRPSKOJ: Usuditi se, to je cijena uspjeha

Baviti se preduzetništvom u Republici Srpskoj prilično je veliki izazov, a ukoliko ste žena, on je još veći. Međutim, prema riječima nekih od najuspješnijih, do cilja se teško dolazi prečicom, pa je savladavanje brojnih prepreka uslov za uspjeh. Desanka Drašković, koja je već godinama na čelu kompanije “Etna” iz Istočnog Sarajeva, koja se bavi transportom,