Vijesti 21.03.2018.

Inicijativa: Više dovoditi strane posjetioce u Banjaluku

ČITANJE: 2 minute

Mali je broj turističkih agencija koje uporedo sa redovnim ponudama rade i na privlačenju stranih posjetilaca u grad.

Najveći broj domaćih agencija posao bazira na aranžmanima za odlazak naših građana u inostranstvo, dok se rijetko koja bavi receptivnim turizmom, odnosno dovođenjem stranih turista u Banjaluku.

Grad na Vrbasu posljednjih godina bilježi sve veću posjetu gostiju, ali upućeni kažu da ima prostora da se taj broj još poveća. Nova direktorka Turističke organizacije grada Irena Radojević, najavljuje ove godine sastanak sa banjalučkim agencijama, upravo na temu receptivnog turizma.

– Pored velikog broja turističkih agencija kod nas, malo je onih koje se bave dovođenjem stranih turista, jer je to veoma težak i skup posao sa često neizvjesnim ishodom. Odatle ideja da se kroz partnersko poslovanje sa agencijama i turističkim organizacijama RS i BiH stavi akcenat na receptivni turizam. Treba se fokusirati na dominantniju promociju naše zemlje na stranim tržištima, kao i na izgradnju kvalitetnih turističkih i ugostiteljskih objekata koji bi omogućili uspješniju prodaju domaćih aranžmana, naravno uz pomoć resornih ministarstava i relevantnih institucija – izjavila je ona.

Turistički radnici poručuju da se trude koliko mogu, te da bi i oni najviše voljeli da doprinesu povećanju stranih posjeta u Banjaluku, ali da je problem prvenstveno smještaj. Grad ima oko 1.000 smještajnih kapaciteta, što se za proslavu Nove godine pokazalo nedovoljnim, a dodatni problem su i cijene. Prenoćište u hotelu sa tri zvjezdice u prosjeku košta 83 KM, a sa pet zvjezdica- 146 KM. Lani je u Banjaluci registrovano skoro 129.000 noćenja.

– Cijene smještaja koje se nude u gradu su šarolike, svako ih formira kako hoće i za pojmove stranog turiste su visoke. Banjaluka ima jedan, dva hotela, a u drugim gradovima ih je na hiljade, što diktira i cenu. Mi imamo daleko povoljnije uslove kada sarađujemo sa velikim agencijama nego direktno sa našim hotelima, što je van pameti – ispričali su nam iskusni turistički radnici koji su godinama u tom poslu.

Inicijativu TOBL-a svakako pozdravljaju i nadaju se da će zajedno pokrenuti stvari sa mrtve tačke, ali na rezultate, kažu, treba čekati najmanje pet godina.

Rekordan  broj posjeta

Grad je lani posjetilo oko 84.000 turista, što je za dva odsto više u odnosu na godinu ranije i to je najveći broj gostiju zbilježen do sada.

Domaći turisti imali su 38.500 dolazaka, strani 45.500, a najveći broj dolazaka bio je u decembru- 8.545.

(SrpskaInfo)