Vijesti 11.05.2017.

Inspekcija zatvara nelegalne bašte u Banjaluci

ČITANJE: 2 minute

Pripadnici Komunalne inspekcije Grada Banjaluka započeli su akciju zatvaranja nelegalnih bašti lokala na području grada. Ekipa ATV-a zatekla je inspekciju u bašti ćevabdžinice “Kod Muje” u ulici Nikole Pašića.

Kako saznaje ATV, vlasnik ćevabdžinice tvrdi da ima neophodnu dokumentaciju za rad lokala i bašte, te da bašta neće biti zatvorena.

Janko Кecman, v.d. načelnika Odjeljenja za inspekcijske poslove, ističe da je nalog za rušenje ova dva objekta izdat u okviru velike i korodinisane akcije gradskih službi s ciljem sprečavanja i prevencije dalje bespravne gradnje u Banjaluci.
On je naglasio da su gradske službe još ranije izdale naloge za rušenje, jer je u postupku utvrđeno da je u oba slučaja riječ o klasičnoj „divljoj gradnji“, bez bilo kakvih dozvola gradskih vlasti.

Prema njegovim riječima, gradske službe i nadležno odjeljenje pravovremeno će reagovati na svaki pokušaj bespravne gradnje, a pogotovo kad je riječ o poslovnim subjektima.

“Ovo je samo početak. Nijedan pojedinac, o kome god da je riječ, ne smije osjetiti da je iznad zakona i pravila”, navodi Кecman, te poziva građane da gradskim vlastima prijave svaki oblik bespravne gradnje.

On najavljuje da će ova akcija biti nastavljena i narednom periodu i da će na udaru inspekcije naći svi oni koji su bespravno podigli objekte, osim onih koji su u međuvremenu ušli u proces legalizacije.

Time će, prema njegovim riječima, biti poslana jasna poruka svima koji misle da će gradske vlasti blagonaklono gledati na bespravno podignute objekte, pogotovo ako se ima u vidu da je 1. januara istekao rok za legalizaciju „divlje gradnje“.

On je podsjetio da, prema zakonu, nijedan objekat koji je bespravno sagrađen nakon juna 2013. godine ne može ući u proces legalizacije.

“S obzirom na to da su ovi objekti izgrađeni nakon juna 2013. godine, nije bilo nikakvog osnova za legalizaciju takve gradnje”, kazao je Кecman.

(ATV)