INTIME JAZZ FEST: Hadžimanov i Zulfikarpašić u Banskom dvoru 23. novembra, Stefanovski 26. 11.

Nakon odličnog izdanja prošlogodišnjeg festivala “In­ti­me Jazz Fest”, te izuzetnog uspjeha nedavno održanog Internacionalnog festivala umjetničke muzike “Jesenja sonata”, Banski dvor Kulturni centar je i za ove novembarske dane pripremio bogat program za sve ljubitelje džez muzike.

Drugo izdanje Festivala džez muzike “In­ti­me Jazz Fest” biće održano u Banskom dvoru od 23. do 26. novembra, a svojim nastupom otvoriće ga dvojica poznatih pijanista Vasil Hadžimanov i Bojan Zulfikarpašić. Oni će nastupiti u koncertnoj dvorani 23. novembra u 20 časova.

Često su ih nazivali “strašni duo” koji publiku svakim zajedničkim nastupom provede kroz jedinstven muzički užitak slušanja džeza odsviranog na klaviru.

Pijanista Bojan Zulfikarpašić dobitnik je mnogih nagrada i priznanja za svoje klavirsko umijeće, a tokom tridesetogodišnje karijere održao je više od 2.000 koncerata širom svijeta i sarađivao na mnogim umjetničkim projektima sa svjetskim muzičarima. U njegovom opusu je više od trideset diskografskih izdanja, od kojih deset samostalnih.

Pijanista Vasil Hadžimanov poznat je po spajanju etno-muzičke baštine Balkana i zapadnjačkih muzičkih podžanrova (džez, fank i wor­ld mu­sic).

Sa “Vasil Hadžimanov bendom” prvi album je objavio 2001. godine, a tokom višedecenijske karijere bio je član nekoliko muzičkih sastava i sarađivao sa mnogim svjetskim muzičarima. Svoj prvi solistički koncert u karijeri održao je upravo u koncertnoj dvorani Banskog dvora.

– Vjerujemo da će i ovogodišnji festivalski program imati jednako snažan odjek kao i prošlogodišnji, te da će svi festivalski sadržaji ponovo biti maksimalno posjećeni i pokazati da Banjaluka ima publiku koja voli i sluša kvalitetnu muziku – rekao je direktor Banskog dvora Mladen Matović.

Zamišljen kao festival džez muzike koji će se fokusirati na manje sastave i vrhunske soliste ovog muzičkog žanra, ovogodišnji festivalski program obuhvatiće koncerte istaknutih džez umjetnika i poznatih džez sastava, te će tako publika u Banjaluci imati priliku da čuje i “Com­bi­ne Quar­tet”, “Vlada Maričić kvartet” i “Vlatko Stefanovski trio”.

– U skladu sa dobrom praksom brojnih džez festivala u okruženju, festival će i ove godine nakon svake koncertne večeri u Banskom dvoru biti nastavljen u banjalučkom klubu “Siti pab”, u kojem će svake večeri od 22 časa nastupati poznati banjalučki džez sastavi “Jaz­zBless” i “Com­bi­ne Quar­tet” kao nosioci Jazz Jam ses­si­on-a, kojem će se pridružiti i ostali učesnici festivala – dodao je Matović.

Svi nastupi biće održani u koncertnoj dvorani sa početkom u 20 časova, a ulaznice za koncerte su od danas u prodaji po cijeni od 10 KM za prve tri večeri, dok je za četvrto festivalsko veče cijena ulaznice 15 KM.

Ulaznice se mogu kupiti na biletarnici Banskog dvora svakog dana osim nedjelje, u periodu od 10 do 18 časova.

PROGRAM

23.11. u 20 časova – Vasil Hadžimanov i Bojan Zulfikarpašić

24.11. “Com­bi­ne Quar­tet”

25.11. “Vlada Maričić kvartet”

26.11. “Vlatko Stefanovski trio”

(Glas Srpske)

“KLIKONOGI U DOBA KORONE”: Objavljena nova knjiga Zlatka Jurića za djecu

Nova knjiga za djecu Zlatka Jurića “Klikonogi u doba korone”, objavljena u izdanju “Art printa” Banjaluka, obuhvata pjesme koje su nastajale u periodu vanrednog stanja i izolacije. Pjesme u ovoj knjizi su tematski vezane za virus korona, za školu, učenje i zaljubljivanje. – Moja nova knjiga “Klikonogi u doba korone” je zbirka pjesama namijenjena mladim

VUKOTIĆ ČEKA TRANSFER: Raniji igrač Krupe na pragu Seltika

Slavni škotski Seltik želi da u svoje redove dovede bivšeg člana Krupe, a sada fudbalera Vasland Beverena Aleksandra Vukotića. Navodno je velikan ostrvskog fudbala dugo pratio visokog defanzivca u prvenstvu Belgije i sad želi da ga angažuje i iskoristi činjenicu da je njegov klub ispao u Drugu ligu. Ranije je Seltik pratio još nekoliko sjajnih

ISTOČNA ILIDŽA: Kompletan opštinski odbor SP pristupio SPS-u

Čitav opštinski odbor SP Istočna Ilidža pristupio je Socijalističkoj partiji Srpske. Odbornik u Skupštini opštine Istočna Ilidža Danko Vasiljević i predsjednica Opštinskog odbora Dušica Pjević istakli su da je odluka o pristupanju SPS prirodan izbor, te da su izabrali tim koji ima energiju, viziju i rezultate. Socijalističkoj partiji Srpske u poslednjih dva mjeseca pristupili su

VIŠKOVIĆ: Vlada će obezbijediti veliku investiciju na Jahorini

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas da će Vlada obezbijediti veliku investiciju na dijelu Jahorine koji pripada opštini Trnovo, kao i da će se on lično založiti da obezbijedi sredstva za izgradnju kuće višečlanoj porodici Stanković, koja se iz Srbije vratila u Trnovo. “Trnovo je mala lokalna zajednica, ali Vlada Republike Srpske i

RUSKI LJEKARI TVRDE: Ponovna zaraza korona virusom je moguća

Ponovna zaraza virusom korona moguća je čak i kod onih pacijenata koji su razvili imunitet na virus, tvrde ruski ljekari koji su liječili osobe oboljele od COVID-19. Jevgenij Šijahto, šef radne grupe za suzbijanje virusa korona u Sankt Peterburgu, tvrdi da podaci kojima oni raspolažu ukazuju na to da je zaraza virusom moguća i nakon