Biznis 03.04.2017.

Investitori obilaze Kosmos: Ko će ga uzeti?

ČITANJE: 2 minute

U “Kosmosu” je ovih dana gužva. Investitori dolaze i odlaze, obilaze se pogoni zbog eventualne kupovine nekadašnjeg giganta.

Za sada najupornija u namjeri da privatizuje banjalučko preduzeće je austrijsko-njemačka firma “IAG”, sa kojima “Kosmos” već sarađuje i izrađuje palete u automobilskoj industriji.

“Ono što u narednom periodu treba očekivati je procjena vrijednosti, tržišne kapitala “Kosmosa”. Da bude urađena metodološki, profesionalno onako kako to pravila struke nalažu i ulazak u same pregovore, odnosno, ako vlada odluči da proda kapital. U pitanju je firma “IAG”? Ima više firmi.Ti partneri iz Austrije su najagilniji, zadnjih mjesec dana su dva, tri puta bili u Banjaluci”, kaže Goran Radivojac, bivši povjerenik u procesu restruktuiranja “Kosmosa” Banjaluka.

Zvanične potvrde nema. Po firmi kruži priča o kupovini 75 odsto kapitala, za 10 do 15 miliona evra. Šuška se da su austrijanci voljni da vrate dugove, pa čak i da uvedu 13 platu – što je u “Kosmosu” misaona imenica.

“Ja ne znam te priče koliko su vjerodostojne, to će se pokazati u narednom periodu. Ali da priča ima – ima”, kaže Vinko Rodić,predsjednik sindikalne organizacije “Kosmosa”.

Direktor “Kosmosa” nije se javljao na telefon. Za Austrijance navodno svi navijaju, jer se priča da su ozbiljni ulagači, iza kojih stoje država i pristupni fondovi Evropske unije. Da se za kupovinu “Kosmosa” interesuju mnogi, potvrđuje i ministar industrije. Prije zvaničnog pisma namjere, kaže, ne bi da otkriva imena.

“Vidjećemo, ne znam, kada dobijemo inicijativu. Sve ono što može samo da unaprijedi sistem i da ga poboljša svakako da bi trebali da prihvatimo. Mi u ekonomskoj politici republike za tri godine imamo u planu nastavak procesa reindustrijalizacije koji podrazumijeva i promjenu vlasništva nad preduzećem koja su danas u državnom vlasništvu”, pojašnjava Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva u Vladi RS.

Radnici su okvirno “ZA” – ali čekaju zvaničnu odluku. Ušli su u proces restruktuiranja kojim je dogovoreno da u narednom periodu: od pet zarađenih maraka, radnici četiri daju državi, a jednu sebi. Plan je da za tri godine dobiju svih 36 zaostalih plata. Sa novim vlasnikom to bi, kažu, išlo puno lakše.

(ATV)