Vijesti 14.06.2021.

Isplaćeni podsticaji za povećanje plata radnika

ČITANJE: 1 minuta

Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske isplatilo je ukupno 4.911.857,24 KM privrednim subjektima u Republici Srpskoj, u skladu sa Zakonom o podsticajima u privredi Republike Srpske, na ime podsticaja za povećanje plata radnika, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Srpske.

Za treći obračunski period jul-decembar 2020. godine zaprimljeno je ukupno 429 prijava, dok su sredstva odobrena za 395 privrednih subjekata za 14.074 radnika, a odnose se na zahtjeve koji su dostavljeni u periodu od 01. januara do 01. marta 2021. godine, navodi se u saopštenju.

Pravo na podsticajna sredstva imala su privredna društva i preduzetnici, koji su povećali plate zaposlenih, a ispunjavaju opšte i posebne uslove Zakona o podsticajima u privredi Republike Srpske.

Po opštinama/gradovima najveći iznos podsticaja za povećanje plate radnika dodijeljen je privrednim subjektima sa područja grada Banjaluka, a zatim slijede grad Bijeljina i opština Stanari, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Srpske.

Najveće iznose u dodjeli podsticaja za povećanje plate radnika imaju privredni subjekti iz oblasti prerađivačke industrije i oblasti proizvodnje električne energije, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo privrede i preduzetništva izvršiće u narednom periodu analizu primjene Zakona o podsticajima u privredi Republike Srpske koja će obuhvatiti četiri obračunska perioda za podsticaj za povećanje plate radnika.

Radnu grupu za izradu analize će, pored predstavnika Ministarstva privrede i preduzetništva, činiti i predstavnici Ministarstva finansija, Poreske uprave, poslovne zajednice, sindikata i drugih organa.

(E.M)