Politika 25.11.2021.

Ispred Vječne vatre u Sarajevu položeno cvijeće povodom Dana državnosti BiH

ČITANJE: 1 minuta

Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježen je polaganjem cvijeća ispred Vječne vatre u Sarajevu koja je spomen-obilježje posvećeno antifašističkim borcima iz Drugog svjetskog rata.

Između ostalih, cvijeće su položili predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić (DF), član Predsjedništva Šefik Džaferović (SDA), predsjednik SDA Bakir Izetbegović, kantonalna vlast na čelu s premijerom Edinom Fortom (NS), federalni parlamentarci te antifašistička udruženja.Povodom Dana državnosti cvijeće će biti položeno na mezarju Kovači. Obilježavanje ovog praznika u glavnom gradu Bosne i Hercegovine je počelo na brdu Hum isticanjem zastave na jarbolu i intoniranjem himne.

Kasnije tokom dana biće niz aktivnosti kojim će biti obilježen Dan državnosti. Najavljeno je da će se to desiti i na svečanoj akademiji u Banjoj Luci u organizaciji SDP-a.

Dan državnosti se obilježava u Federaciji Bosne i Hercegovine, dok to nije slučaj u Republici Srpskoj.

Prvim zasjedanjem Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) 25. novembra 1943. u Mrkonjić Gradu je obnovljena državnost. Tada su utvrđena individualna i kolektivna prava građana. Ključan je bio dogovor da zemlja nije “ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska”, već “i srpska, i hrvatska, i muslimanska”.

Drugo zasjedanje ZAVNOBiH-a je bilo krajem juna i početkom jula 1944. u Sanskom Mostu, a treće u aprilu 1945. u Sarajevu. Iz ZAVNOBiH-a je nastala Narodna skupština Bosne i Hercegovine, prenosi Klix.

(A.M.)