Vijesti 18.09.2021.

ISTAKNUTE ZASTAVE SRPSKE, SRBIJE I SAD: U Boljaniću kod Doboja obilježavanje akcije “Halijard”

ČITANJE: 4 minute

U selu Boljanić kod Doboja danas su položeni vijenci u znak sjećanja na junaštvo, žrtvu u spasavanju savezničkih pilota “Halijard – vazdušni most” prije 77 godina.

Vijence su položili srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Darija Kisić Tepavčević u svojstvu izaslanika predsjednika Srbije.

Poštu su odali predstavnici Ambasade SAD u BiH, Ambasade Velike Britanije u BiH, Fondacije “Halijard”, Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, te grada Doboja.

Na ceremoniji Boljaniću istaknute su zastave Republike Srpske, Srbije i SAD.

U akciji savezničkih pilota “Halijard – vazdušni most” prije 77 godina spaseno je više od 500 pilota, a u ovom selu njih 60.

Operacija “Vazdušni most”, kako je još zovu, bila je najveća operacija spasavanja američkih vojnika izvan linija fronta 1944. i 1945. godine

Dodik povodom obilježavanja akcije “Halijard”: Junački poduhvat srpskog naroda, koji je uvijek bio na strani slobode i pravde

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je danas u dobojskom selu Boljanić da akcija “Halijard” prije 77 godina predstavlja junački poduhvat srpskog naroda, koji je uvijek bio na strani slobode i pravde.

Ovdje smo na obilježavanju istorijskih i istinitih događaja o kojima se nije pričalo 70 godina jer tadašnji režim to nije dozvoljavao rekao je Dodik obraćajući se na obilježavaju 77 godina od akcije “Halijard – vazdušni most” u kojoj je spaseno više od 500 pilota, a u selu Boljanić njih 60.

On je podsjetio da su dvije vojske na prostoru bivše jugoslavije bile međunarodno priznate, a to su četnički pokret i partizanske jedinice.

-Nažalost, Titov režim ignorisao je stradanja Srba u Jasenovcu, Pagu, Jadovnu, Hercegovini, tako su pokušali da prećute istinu o ovom događaju. Međutim, činjenica je da je četnička vojska čuvala slobodu narodu na Ozrenu – poručio je Dodik.

On je naglasio da srpski narod na Ozrenu branio ognjišta, vjerovao u Srbiju i četničkog komandanta generala Dragoljuba Dražu Mihailovića.

Prema njegovim riječima, mnogi saveznički piloti su spaseni, što je odraz veličine i snage srpskog naroda.

-Nažalost, Srbi su, uprkos svojoj humanosti i slobodarskoj težnji, krajem prošlog vijeka satanizovani. Vjerujem da odnosi srpskog naroda sa SAD i tadašnjim saveznicima mora biti promijenjeni – kaže Dodik.

Dodik je ponovio da su za srpski narod mir i sloboda svetinja, a država sinonim za slobodu.

-Dopustite nam da imamo državu i slobodu, jer je BiH za nas tamnica. Vjerujem u mir i sve dobre narode – naglasio je Dodik.

On je napomenuo da je Republika Srpska na putu slobode i razvoja.

-Ovdje živimo vijekovima i borimo se za našu slobodu. Srpski narod se za slobodu borio protiv Turaka, Austrougara, nacista i bombardovao ga je NATO. Mi smo slobodouman narod, koji je bio na strani pobjednika i neka ovo vrijeme bude vrijeme srpskog ujedinjenja – kaže Dodik.

On je naveo da se razgovara i izgradnji monumentalnog kompleksa na području Ozrena, kako bi se svaki dan slala poruka mira i ljubavi.

Tepavčević: Srpski narod ponosan na hrabrost i humanost predaka

Izaslanik predsjednika Srbije Darija Kisić Tepavčević istakla je da se srpski narod danas sa ponosom sjeća hrabrosti, solidarnosti i humanosti predaka koji su spasavali savezničke pilote u akciji “Halijard” prije 77 godina.

Srpski narod pokazao je hrabrost i dobrotu, a sve kako bi očuvao ponos svoga roda i pomogao saveznicima – rekla je ona u dobojskom selu Boljanić na obilježavanju 77 godina od akcije “Halijard – vazdušni most” u kojoj je spaseno više od 500 pilota, a u ovom selu njih 60.

Tepavčevićeva je naglasila da su obični ljudi pomagali u spasavanju pilota.

– To je bio podvig srpskog naroda i s ponosom možemo reći da nosimo njegove gene – istakla je Tepavčevićeva koja je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije.

Ona smatra da je potrebno razvijati saradnju Srba i američkog naroda.

– Zadatak nam mora biti da njegujemo i razvijamo naše odnose i idemo u zajedničku budućnost. Moramo poštovati djela naših predaka. Pred Srbijom je put napretka – kaže Tepavčevićeva.

U selu Boljanić kod Doboja danas se obilježava 77 godina od akcije savezničkih pilota “Halijard – vazdušni most” u kojoj je spaseno više od 500 pilota, a u ovom selu njih 60.

Operacija “Vazdušni most”, kako je još zovu, bila je najveća operacija spasavanja američkih vojnika izvan linija fronta 1944. i 1945. godine.

(Srna/ N.S)

Oznake: Akcija Halijard