Vijesti 12.10.2018.

ISTI BROJ ZAPOSLENIH Iskusni medicinari idu u Njemačku, njih u Srpskoj mijenjaju oni bez ikakvog znanja

ČITANJE: 1 minuta

U javnom zdravstvu Republike Srpske na kraju prošle godine bilo je zaposleno ukupno 9.484 medicinskih radnika i saradnika. Broj zaposlenih u odnosu na godinu prije gotovo da se nije mijenjao.

Ono što je zanimljivo jeste da je broj medicinskih tehničara manji za samo 26, što je gotovo zanemarivo ako postoji trend značajnog odliva ovog kadra u Njemačku. Tako je u 2016. godini u javnim zdravstvenim ustanovama, po podacima Zavoda za statistiku RS, bilo zaposleno 2.914 medicinskih tehničara, a na kraju prošle godine 2.888.

Međutim, predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara RS Mirko Samardžija za Srpskainfo objašnjava da je u inostranstvo otišlo mnogo više medicinskih tehničara nego što se to može zaključiti iz statistike.

– Radna mjesta onih koji su otišli popunjena su uglavnom sa onima koji su se prekvalifikovali. Tako smo iskusne tehničare izgubili, a dobili one koji nemaju  iskustvo. Trenutno u bolnici u Gradišci oko 80 zaposlenih uči njemački jezik sa ciljem da odu u Njemačku i da tamo rade. Pitanje je kakvu to poruku šaljemo pacijentima – upozorava Samardžija.

Kaže da će Sindikat u novembru tražiti zvanične pregovore sa predstavnicima Ministarstva zdravlja i Vlade oko povećanja plata medicinskih tehničara.– Mi pozdravljamo nove bolnice i to nam zaista treba. Ali, plašim se da vrlo brzo neće imati ko da radi sa tom najsavremenijom opremom i dijagnostikom – ističe Samardžija.

Kaže da se osnovne plate medicinskih tehničara, bez minulog rada i noćnih sati, kreću od 670 do 900 konvertibilnih maraka.

U zvaničnoj statistici se primjećuje jedna zanimljivost, a to je da je u javnom zdravstvu zaposleno tek oko 300 adminsitrativnih radnika manje u odnosu na medicinske tehničare.

(Srpskainfo, foto:Ilustracija)