Vijesti 20.09.2021.

Istraživači svjetskog glasa u Banjaluci: Počinje Internacionalna konferencija za kardiovaskularna istraživanja

ČITANJE: 2 minute

U Banjaluci danas počinje 7. Konferencija Evropske sekcije i 8. Konferencija Sjevernoameričke sekcije IACS-a, koja će trajati do 23. septembra.

Domaćin ovogodišnje konferencije je Medicinski fakultet Univerziteta u Banjaluci, a događaj će okupiti značajan broj istraživača iz oblasti kardiovaksularnih istraživanja, ne samo bazičnih nego i kliničkih disciplina. Pored istraživača iz Bosne i Hercegovine, prisustvovaće značajan broj istraživača iz SAD i Kanade, te predstavnika udruženja iz brojnih evropskih zemalja: Mađarske, Slovačke, Rumunije, Turske, Rusije, Italije, Bjelorusije, Češke, Poljske, Bugarske, Njemačke, Engleske, Hrvatske, Slovenije…

Svečano otvaranje konferencije je u 17 časova, u Kulturnom centru Banski dvor.

Otvaranju će prisustvovati zvaničnici RS i brojne zvanice iz oblasti nauke, a narednog dana kreću paralelne sesije u tri sale. Na konferenciji će kroz predavanje i poster prezentacije biti prezentovano 150 naučnih članaka, a radni jezik biće engleski.

Predviđeno je i takmičenje među mladim istraživačima, a najbolji radovi će dobiti nagrade koje dodeljuje IACS, kao podsticaj mladim istraživačima. Takođe, najbolji radovi će, nakon procene naučnog žirija, biti publikovani u vodećim svjetskim časopisima, piše Srpskainfo.

Organizatori poručuju da sličan događaj u ovom formatu do sada nije održan u Srpskoj.

Konferencija će biti prilika i da banjalučki Medicinski fakultet predstavi svoja istraživanja.

– Naš Centar za biomedicinska istraživanja formiran je prije tri godine, sa šest vrhunskih laboratorija iz različitih oblasti, opremljenih specifičnom opremom za različita istraživanja. Između ostalog, bazirali smo se na istraživanja kako da zaštitimo srce od brojnih patoloških uticaja, jer su kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrtnosti ne samo kod nas, nego i u svijetu. I fokus svjetske nauke upravo je na kardiovaskularnim ispitivanjima. U ovom centru se rade serološka, imunološka, genetska, mikrobiološka, farmakološka, funkcionalna i molekularna ispitivanja – rekao je dekan Medicinskog fakulteta Ranko Škrbić.

(E.M)