Vijesti 19.10.2018.

ISTRAŽIVANJE: Više od 50 odsto Banjalučana vozi bicikl, ali samo za rekreaciju

ČITANJE: 1 minuta

Biciklistički saobraćaj postaje sve popularniji među Banjalučanima i prema poslednjem istraživanjiu bicikle koristi 53 odsto naših sugrađana, ali uglavnom za rekreaciju, pokazala je anketa Odjeljenja za saobraćaj i puteve, provedena u okviru protekle Evropske sednmice mobilnosti.

Prema rezultatima ankete, najčešće zastupljeno prevozno sredstvo na našim ulicama ostaje automobil, ali je primjetan i trend povećanja biciklističkog saobraćaja u gradu.

– Anketa pokazuje da 69 odsto ispitanika posjeduje lični automobil, što svakako predstavlja visok procenat. Takođe, pokazalo se da najveći broj stanovnika na posao putuje automobilima, a da bicikke mahom koriste za rekreaciju – navode u resornom odjeljenju.

Na pitanje da li vozite bicikl, veliki procenat ispitanog stanovništva odgovorio je potvrdno, njih 53 odsto. U ovoj godini grad je uveo sistem iznajmljivanja bicikla i anketom je utvrđeno da je 87 odsto korisnika je upoznato sa navedenim sistemom, ali isto tako vidljivo je da ga je 9 odsto ispitanika koristilo – pokazali su rezultati ankete.

Na pitanje o  promotivnim aktivnostima koje bi najviše uticale na svijest građana o važnosti promjene saobraćajnih navika, ispitanici su u najvećoj mjeri odgovorili da najveći uticaj imaju ulične akcije, promocije na portalima i društvenim mrežama, televizijske reklame i edukativne radionice sa građanima.

– Iz tog razloga u narednom periodu će se više raditi upravo na organizaciji promotivnih aktivnosti i promociji kako bi uticali na svijest i promjenu saobraćajnih navika naših sugrađana – zaključuju u odjeljenju.