Biznis 01.07.2022.

Iz Kompenzacionog fonda 4,1 milion KM za proizvodnju šumskih drvnih sortimenata

ČITANJE: 1 minuta

Uvažavajući tržišne poremećaje nastale poskupljenjem nafte, naftnih derivata i drugih repromaterijala vezanih za radove u šumama i nedostatak kvalifikovane radne snage koji direktno utiču na proizvodnju u šumarstvu Vlada Srpske će, na prijedlog resornog Ministarstva, putem Kompenzacionog fonda obezbijediti nedostajući iznos sredstava za proizvodnju šumskih drvnih sortimenata u iznosu od 4.122.000 KM.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske je ovu mjeru prepoznalo kao jednu od ključnih prioriteta u šumarstvu Republike Srpske.

– Mjera se po prvi put primjenjuje u šumarstvu a cilj je ostvarivanje planirane proizvodnje, obezbeđenje sirovine drvoprerađivačkom sektoru, podrška izvođačima radova u šumarstvu, unapređenje poslovanja Јavnog preduzeća šumarstva, očuvanje radnih mjesta i dodatno zapošljavanje u sektoru – navodi se u saopštenju Ministarstva.

Iz Ministarstva napominju da su u tekućoj godini, u cilju efikasnije proizvodnje, putem Јavnog konkursa već podržali nabavku šumske mehanizacije (četiri šumska traktora) za potrebe izvođača radova u šumarstvu.

Isto tako, u pripremi je objavljivanje ponovnog Konkursa za potrebe unapređenja šumarstva u Republici Srpskoj, navodi se u saopštenju.

(E.M)