Vijesti 20.09.2021.

IZ MUP-a PORUČUJU: Radari u skladu sa zakonom

ČITANJE: 2 minute

Prekršaji evidentirani stacionarnim radarskim sistemom na području grada Banjaluke se evidentiraju u skladu sa postojećim pozitivnim pravnim aktima.

Netačna je izjava Milenka Jaćimovića, predsjednika Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja Republike Srpske koji insinuira bi se “kazne za prekoračenje brzine kretanja motornih vozila koje je zabilježio ovaj radar, prije kojeg nije bilo saobraćajnog znaka, mogle osporiti u slučaju da dođe do sudskog spora – ističu iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

– Postavljanje znaka obavještenja, odnosno upozoravanja na zonu radarske kontrole nije propisano ni zakonom niti drugim podzakonskim aktima, a podsjećamo učesnici u saobraćaju su dužni su poštovati odredbe Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH i druge propise iz oblasti bezbjednosti saobraćaja na putevima – navodi se u saopštenju MUP Republike Srpske.

Dodaje se da je navedenim zakonom propisano da na putu u naselju vozač ne smije vozilom da se kreće brzinom većom od 50 km/h, na magistralnom putu 80 km/h, na putu rezervisanom za saobraćaj motornih vozila 100 km/h, osim ako saobraćajnim znakom nije drugačije određeno, prenosi Srpskainfo.

– Napominjemo i da su građani neposredno prije puštanja u rad stacionarnih radarskih sistema, ali i poslije, posredstvom medija obaviješteni o početku rada, kao i sa svim lokacijama na kojima su uređaji postavljeni. Predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja Republike Srpske Milenko Jaćimović je takođe u izjavi za jedan medij naveo da se „nedavno desio slučaj da je vozilo auto škole evidentirano u prekršaju na raskrsnici regulisanoj uređajima za davanje svjetlosnih saobraćajnih znakova u vrijeme dok je vozilo bilo zaustavljeno u središnjoj zoni raskrsnice u namjeri da izvrši radnju skretanja u lijevo“. Tačna lokacija navodnog prekršaja nije navedena, odnosno pominje se i lokacija u naselju Nova Varoš, iako u tom naselju nema postavljenog stacionarnog radara u zoni raskrsnice – navode u MUP-u.

Dodali su da je provjerama u Policijskoj stanici za obradu prekršaja MUP-a Republike Srpske utvrđeno da stacionarnim radarima koji su postavljeni u zoni raskrsnica u gradu Banjaluka nije evidentiran nijedan prekršaj počinjen vozilom koje je u vlasništvu auto škole.

– Napominjemo da je neprilagođena i nepropisna brzina najčešća greška kod svih evidentiranih saobraćajnih nezgoda, a naročito kada su u pitanju saobraćajne nezgode sa poginulim licima, a da jedan od ciljeva Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske jeste manje poginulih lica u saobraćajnim nezgodama smanjivanjem procenta vozila koja prekoračuju propisanu brzinu i prosječne vrijednosti prekoračenja. Apelujemo na građane da poštuju postojeće saobraćajne propise i da vožnju svog motornog vozila prilagode propisanim ograničenjima brzine kretanja i uslovima na putu – zaklučili su iz MUP.

(B.M)