Iz policije upozoravaju na sajber kriminal

Iako stopa sajber kriminala kod nas nije visoka, to ne znači da možemo biti mirni, kažu u policiji Srpske. Kriminal u virtuelnom svijetu ne poznaje državne granice. Kod nas je za sada, kaže prvi čovjek policije “najpopularnije” ubacivanje virusa u velike sisteme koji kradu informacije, a tako i novac.

“Isto virusi kojima se preusmjeravaju transakcije koje idu preko interneta pa značajne sume novca umjesto na adresu gdje ste ih poslali završe na nekoj of šor kompaniji ili nekom računu koji je dostupan onima koji rukovode sa ovakvim akcijama”, rekao je  Gojko Vasić, direktor policije RS.

Kako bi se na vrijeme presjekla domaća mreža sajber , na teritoriji BIH, podršku specijalnim službama pružaće i strane agencije iz Njemačke, Velike Britanije, Holandije i Francuske. Tamo se mnogo više novca ulaže u zaštitne softvere , tehnologiju i detekciju sajber kriminala. Dok se Holandija bori sa nezaustavljivim rastom dječije pornografije, ostali strahuju najviše od privrednog sajber kriminala.

” Iz iskustva znamo da je jako važno iskustvo rada sa kolegama širom svijeta kako bi zaustavili ovu vrstu kriminala. Naše ideje uključuju međunarodnu saradnju, jer je  moguće da se žrtve nalaze u jednoj državi, a kriminalci u drugoj, ili se možda radi o tehničkoj infrastrukturi koja obuhvata čitav svijet”, izjavio je Ben Rasel, bivši menadžer u Nacionalnoj kriminalističkoj agenciji Velike Britanije.

Ko malo zna o kompjuterskoj tehnologiji, a prisutan je u sajber svijetu, lako postaje plijen. Ovo se prvenstveno odnosi na djecu, ali i na odrasle koji olako odbacuju stare telefone, računare i druge izvore podataka koji mogu biti zloupotrebljeni u svakom trenutku. Zato je edukacija i prevencija ključna, poručuju sajber stručnjaci.

(ATV)

MILAN RADOVIĆ: Aćimović odličan kandidat, Italijani u BiH se zahvalili DNS-u

Milan Radović, potpredsjednik DNS-a komentarisao je raspodjelu resora unutar Vijeća ministara BiH, gdje je njegovoj stranci pripalo jedno ministarsko mjesto – i to Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice. DNS je na tu poziciju postavio Draška Aćimovića. Da li je DNS zadovoljan raspodjelom? “Pa definitivno DNS je dobio jednog ministra, za razliku od ostalih koalicionih

SVEČANA DODJELA ČLANSKIH KARATA: Demos u Gradišci primio 550 novih članova

U restoranu “Taksi bar” večeras je Gradski odbor Demosa u Gradišci organizovao svečanu dodjelu članskih karata za više od 550 novih članova. Svečanom prijemu prisustvovali su funkcioneri Demosa, predsjednik ove stranke Nedeljko Čubrilović i gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić. Predsjednik Gradskog odbora Demosa Vladimir Janković istakao je da je Demos u Gradišci formirao 42 mjesna odbora

NEZADOVOLJSTVO SE ŠIRI: I Željko Dubravac, predsjednik RO DNS-a Banjaluka, protiv Aćimovića

Predsjednik Regionalnog odbora Demokratskog narodnog saveza Banjaluka Željko Dubravac smatra da je prijedlog Predsjedništva ove stranke da Draško Aćimović bude ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH krajnje neozbiljan i pridružuje se zahtjevima Darka Banjca, Nenada Nešića i Slavka Gligorića da se razmotri ime drugog kandidata, saznaje opcija.net u vrhu banjalučkog odbora