Biznis 20.05.2016.

Iz policije upozoravaju na sajber kriminal

ČITANJE: 1 minuta

Iako stopa sajber kriminala kod nas nije visoka, to ne znači da možemo biti mirni, kažu u policiji Srpske. Kriminal u virtuelnom svijetu ne poznaje državne granice. Kod nas je za sada, kaže prvi čovjek policije “najpopularnije” ubacivanje virusa u velike sisteme koji kradu informacije, a tako i novac.

“Isto virusi kojima se preusmjeravaju transakcije koje idu preko interneta pa značajne sume novca umjesto na adresu gdje ste ih poslali završe na nekoj of šor kompaniji ili nekom računu koji je dostupan onima koji rukovode sa ovakvim akcijama”, rekao je  Gojko Vasić, direktor policije RS.

Kako bi se na vrijeme presjekla domaća mreža sajber , na teritoriji BIH, podršku specijalnim službama pružaće i strane agencije iz Njemačke, Velike Britanije, Holandije i Francuske. Tamo se mnogo više novca ulaže u zaštitne softvere , tehnologiju i detekciju sajber kriminala. Dok se Holandija bori sa nezaustavljivim rastom dječije pornografije, ostali strahuju najviše od privrednog sajber kriminala.

” Iz iskustva znamo da je jako važno iskustvo rada sa kolegama širom svijeta kako bi zaustavili ovu vrstu kriminala. Naše ideje uključuju međunarodnu saradnju, jer je  moguće da se žrtve nalaze u jednoj državi, a kriminalci u drugoj, ili se možda radi o tehničkoj infrastrukturi koja obuhvata čitav svijet”, izjavio je Ben Rasel, bivši menadžer u Nacionalnoj kriminalističkoj agenciji Velike Britanije.

Ko malo zna o kompjuterskoj tehnologiji, a prisutan je u sajber svijetu, lako postaje plijen. Ovo se prvenstveno odnosi na djecu, ali i na odrasle koji olako odbacuju stare telefone, računare i druge izvore podataka koji mogu biti zloupotrebljeni u svakom trenutku. Zato je edukacija i prevencija ključna, poručuju sajber stručnjaci.

(ATV)