Iz policije upozoravaju na sajber kriminal

Iako stopa sajber kriminala kod nas nije visoka, to ne znači da možemo biti mirni, kažu u policiji Srpske. Kriminal u virtuelnom svijetu ne poznaje državne granice. Kod nas je za sada, kaže prvi čovjek policije “najpopularnije” ubacivanje virusa u velike sisteme koji kradu informacije, a tako i novac.

“Isto virusi kojima se preusmjeravaju transakcije koje idu preko interneta pa značajne sume novca umjesto na adresu gdje ste ih poslali završe na nekoj of šor kompaniji ili nekom računu koji je dostupan onima koji rukovode sa ovakvim akcijama”, rekao je  Gojko Vasić, direktor policije RS.

Kako bi se na vrijeme presjekla domaća mreža sajber , na teritoriji BIH, podršku specijalnim službama pružaće i strane agencije iz Njemačke, Velike Britanije, Holandije i Francuske. Tamo se mnogo više novca ulaže u zaštitne softvere , tehnologiju i detekciju sajber kriminala. Dok se Holandija bori sa nezaustavljivim rastom dječije pornografije, ostali strahuju najviše od privrednog sajber kriminala.

” Iz iskustva znamo da je jako važno iskustvo rada sa kolegama širom svijeta kako bi zaustavili ovu vrstu kriminala. Naše ideje uključuju međunarodnu saradnju, jer je  moguće da se žrtve nalaze u jednoj državi, a kriminalci u drugoj, ili se možda radi o tehničkoj infrastrukturi koja obuhvata čitav svijet”, izjavio je Ben Rasel, bivši menadžer u Nacionalnoj kriminalističkoj agenciji Velike Britanije.

Ko malo zna o kompjuterskoj tehnologiji, a prisutan je u sajber svijetu, lako postaje plijen. Ovo se prvenstveno odnosi na djecu, ali i na odrasle koji olako odbacuju stare telefone, računare i druge izvore podataka koji mogu biti zloupotrebljeni u svakom trenutku. Zato je edukacija i prevencija ključna, poručuju sajber stručnjaci.

(ATV)

NA DAN GRADA: “Krajiška kuća” u Banjaluci počinje sa radom od 22. aprila

Na Dan grada Banjaluka – 22. aprila trebalo bi da bude otvrena “Krajiška kuća” u kojoj će lokalni poljoprivrednici prodavati svoje proizvode, izjavio je Srni direktor banjalučkog Centra za razvoj poljoprivrede i sela Draško Ilić. Ilić je izrazio nadu da će do februara izvođač početi sa prilagođavanjem namjeni prostora u centru grada na Bulevaru cara

Podrška Vlade Srpske za projekte od životnog interesa

Opština Bileća proslavlja krsnu slavu grada i hrama – Savindan. Započeti su brojni infrastrukturni projekti i njihova realizacija je prioritet lokalne uprave, za šta će imati podršku Vlade Srpske. To je potvrdio i premijer Radovan Višković. Danas je ozvaničen završetak radova prve faze izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže. Prva faza kapitalnog projekta, izgradnje kanalizacione i

NEŠIĆ: Pavić mi je dao podršku uz dva uslova, prihvatio sam oba

Nakon nekoliko sedmica spekulacija o velikom sukobu između bivšeg i trenutnog predsjednika Demokratskog narodnog saveza (DNS) došlo je do razgovora Marka Pavića i Nenada Nešića tokom kojeg su riješene sve dileme. Marko Pavić će u doglednom periodu biti imenovan za počasnog predsjednika DNS-a, tok će Nenad Nešić uz podršku rukovodstva stranke, uključujući i Marka Pavića,

Otvoreno novo igralište na Laušu

Novo dječije igralište otvoreno je danas u Karađorđevoj ulici na Laušu, u okviru velike akcije u kojoj je u posljednje tri godine izgrađeno 25 igrališta na području Banje Luke. Igralište na Laušu izgrađeno je u okviru zajedničkog projekta Grada i Razvojnog programa UN-a (UNDP).

RADOJIČIĆ: Nove školske dvorane na Starčevici i Laušu

Grad Banja Luka je u posljednje tri godine preduzeo brojne aktivnostti na obnovi školske infrastrukture na cjelokupnom području Banje Luke, uključujući i seoske škole, a u ovoj godini nac očekuje još jedan veliki projekat – izgradnja nove sporske dvorane za Osnovnu školu “Branko Radičević” na Starčevici, izjavio je danas gradonačelnik Igor Radojičić.

Ukazali se u Bratuncu: Ipak aktivisti PDP-a, a ne „omladinci“

Alternativna televizija prenijela je da je Draško Stanivuković organizovao prevoz autobusom iz Banjaluke koji je išao za Bratunac na skup “Buđenje Srpske”. Na snimcima i fotografijama jasno se vidi da je u autobusu bilo praznih mjesta, što znači da čak ni u Banjaluci nisu uspjeli napuniti autobus.