Biznis 12.01.2017.

Izbor radnika pokazuje namjere poslodavaca: Stariji odgovorniji, mlađima lakše manipulisati

ČITANJE: 2 minute

U zavisnosti od djelatnosti, poslodavci u Srpskoj imaju prilično različite sklonosti kad je riječ o starosnoj dobi radne snage koju zapošljavaju.

U agencijama koje posreduju pri zapošljavanju ističu da su poslodavci, u principu, zainteresovaniji za mlađe saradnike.

– Radije će se potruditi da nekog osposobe za planirane zadatke nego da mu mijenjaju stečene navike donesene iz “lošijih organizacija” – kaže direktor Agencije “Spektar” Miroslav Vukajlović.

Međutim, kako je situacija na tržištu rada nepovoljna iz ugla onih kojima trebaju saradnici, u posljednje vrijeme sve više se traže iskusniji radnici, u zrelijim godinama.

– “Stariji” radnici su često motivisaniji za posao nego mlađi, što je najčešće glavni faktor prilikom izbora budućih saradnika – objašnjava Vukajlović.

U banjalučkoj kompaniji “Krajina klas” prednost takođe daju starijoj radnoj snazi.

– Ti ljudi su kulturni i imaju odgovorniji odnos prema poslu. Mlade najprije trebate učiti osnovnoj kulturi, pa onda redom – kaže vlasnik ovog preduzeća Saša Trivić.

U Udruženju radnika ugostiteljstva i turizma RS naglašavaju da je u ugostiteljskim objektima definitivno zastupljena mlađa radna snaga, kojom je lakše manipulisati.

– Lako je dijete od 18 godina iskorištavati da radi po 12 i više sati, a da za svoj rad dobiju po 450-500 KM. Većini poslodavaca u ovoj branši iskustvo ne odgovara, jer takvim ljudima ne mogu manipulisati – kaže predsjednik Udruženja Željko Tatić.

Idealne trgovkinje

U Asocijaciji samostalnih trgovačkih radnji Banjaluka kažu da je najidealnija starosna dob za trgovkinje između 30 i 40 godina.

– Naravno, ima i starijih i mlađih, ali najviše je radnica u pomenutom rasponu godina. One poslodavcima odgovaraju jer su ozbiljne, kulturne, ljubazne, a imaju i manje porodičnih obaveza. Za butike traže mlade i zgodne djevojke, jer je tu riječ o garderobi i modi, ali za prodaju šećera i ulja godine nisu presudne – kaže predsjednik ove asocijacije Bogdan Marjanović.

(EuroBlic)