IZDVOJENO 1,65 MILIONA KM Gradnja puta za Motike počinje na proljeće

Rekonstrukcija i proširenje dijela puta od Petrićevca prema Motikama trebalo bi da počnu iduće građevinske sezone, a za radove će iz gradske kase biti izdvojena dva miliona maraka umjesto prvobitno planiranih 1,65 miliona.

Riječ je o saobraćajnici dugoj oko sedam i po kilometara koja je u veoma lošem stanju, a u planu je da sanacija bude obavljena u fazama. Za kompletnu rekonstrukciju potrebno je oko osam miliona maraka, a radovima koji su planirani u prvoj fazi biće sanirano 1,2 kilometra. Radovima u prvoj fazi biće obuhvaćena dionica ulice Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, od takozvanih žutih zgrada na Petrićevcu prema Motikama. Prvi tender za izbor izvođača radova poništen je početkom septembra jer su pristigle ponude višestruko prevazilazile predviđenih 1,65 miliona KM za taj projekat.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić je potvrdio da je drugi tender za izgradnju puta prema Motikama objavljen krajem prošle sedmice.

– Očekujem da krajem mjeseca otvorimo ponude i da izaberemo izvođača radova. Dok traje tender, kontaktiraćemo i sa građevinskim firmama da izađu na teren i pogledaju šta treba da bude urađeno kako bismo ih zainteresovali – kazao je Sandić.

Naglasio je da su realokacijom sredstava u budžetu grada povećali iznos za ovaj projekat sa 1,65 miliona KM na dva miliona maraka.

– Važno je da do kraja ove godine potpišemo ugovor sa izvođačem radova da bismo rezervisali sredstva, a kako bi dogodine odmah sa početkom građevinske sezone krenuli radovi – kazao je Sandić.

Objasnio je da će, pored tenderske procedure, grad uporedo rješavati imovinsko-pravne odnose.

– Imaćemo sredstva koja ćemo rezervisati za te namjene mimo novca koji je planiran za realizaciju projekta. Za prvi mah rezervisali smo oko 200.000 KM, ali teško je reći koliko će nas eksproprijacija ukupno koštati. Komisije su već bile na terenu i procijenile su vrijednost zasada i ograda, ali ostaje nam da vidimo koja će biti vrijednost zemlje koju moramo otkupiti. Tek kada vidimo koji dio parcela moramo otkupiti, znaćemo koliko će nam biti potrebno novca za taj dio posla – naveo je Sandić.

Predsjednik Savjeta MZ Petrićevac Zoran Savanović smatra da ulica treba što prije da bude rekonstruisana jer će time biti riješen veliki problem mještana ovog naselja.

– Saobraćajnica je uska, na njoj ima mnogo rupa. Osim toga, na tom putu je veoma velika frekvencija vozila prema Motikama, ali i prema drugim dijelovima grada. Sada ide zima i tu će nastati najveći problemi jer će snijeg, led i kiše napraviti puno oštećenja na saobraćajnici – kazao je Savanović.

Radovi

Slaviša Sandić je naveo da će, pored nove i proširene saobraćajnice, biti izgrađeni obostrani trotoari, kanalizacija i rasvjeta.

– Rok za okončanje radova na ovoj dionici puta prema Motikama će biti 180 dana – kazao je Sandić.

(Glas Srpske)

Obustavljen saobraćaj na većini graničnih prelaza u BiH, formiraju se duge kolone

Zbog pada sistema na većini graničnih prelaza u Hrvatskoj (na sjeveru naše zemlje), trenutno je obustavljen saobraćaj i formiraju se duge kolone vozila. Izdvajamo: Maljevac/Velika Kladuša, Ličko Petrovo Selo/Izačić, Slavonski Brod/Bosanski Brod, Stara Gradiška/Bosanska Gradiška, Županja/ Orašje, Slavonski Šamac/Bosanski Šamac. “Uslijed pada sistema Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, danas od 10 sati i 10 minuta,

Pripreme za Svjetsko prvenstvo za kajakaše

Banja Luka ima odlične uslove za organizaciju Svjetskog prvenstva u kajaku za juniore i seniore do 23 godine, koje bi trebalo da bude održano od 24. do 28. jula na Vrbasu.

MOMČILO ANTONIĆ (SNSD): Gradu treba odbor za nadzor infrastrukturnih radova

Odbornik SNSD-a Momčilo Antonić je uputio inicijativu Skupštini grada za osnivanje Odbora koji će pratiti relizaciju projekata u Banjaluci koji se odnose na gradnju komunalne i saobraćajne infrastrukture. Antonić je smatra da je prethodni period pokazao da je osnivanje ovog odbora neophodno. – Grad ima probleme sa izvođačima radova koji su u pojedinim slučajevima kasnili

OPOZICIONARI O ČAVIĆU I “ELEKTROKRAJINI”: Žalosno i neprincipijelno

Nadzorni odbor „Elektrokrajine“ a.d. Banjaluka imenovao je juče Dragana Čavića, lidera NDP, za vršioca dužnosti direktora preduzeća. Kako je saopšteno iz “Elektrokrajine”, imenovanje je uslijedilo nakon što je direktorka „Elektrokrajine“ Seka Kuzmanović sa navršenih 65 godina života ispunila uslove za odlazak u starosnu penziju. Tako lider NDP, koji je i narodni poslanik u Narodnoj skupštini