Vijesti 01.06.2021.

Izgradnjom mosta kod Gradiške očekuje se brže i sigurnije putovanje

ČITANJE: 1 minuta

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović sa direktorom Autoputeva Republike Srpske Dušanom Topićem i predstavnicima izvođača Integral inženjering a. d. Laktaši i nadzora Institut IGH d. d. Zagreb obišao je gradilište na mostu preko rijeke Save kod Gradiške te je tom prilikom konstatovano da radovi teku planiranom dinamikom.

Kako je rekao ministar Mitrović, razlog posjete gradilištu jeste upoznavanje sa trenutnim stanjem na izgradnji dionice i samog mosta na Savi koji omogućava spajanje Koridora 10 i autoceste Gradiška – Banja Luka, a čime će se ubrzati promet robe i kapitala u interesu svih građana BiH.

„Most preko rijeke Save će u skorijoj budućnosti već postojeću autocestu Gradiška – Banja Luka povezati s mrežom evropskih autocesta, što ima izuzetan značaj za građane i privredu Bosne i Hercegovine, ali i regiona. Izgradnjom mosta Bosna i Hercegovina otvara vrata prema Evropskoj uniji i povezuje se na mrežu evropskih cestovnih koridora, a autocesta dobija svoju punu funkciju, čime će se omogućiti i brži razvoj ovog dijela zemlje“, ističe ministar Mitrović.

Most Gradiška čiji je završetak planiran za proljeće naredne godine spojit će bh. autocestu sa planiranom brzom cestom sa hrvatske strane koja bi išla od granice sa Bosnom i Hercegovinom preko Virovitice i Okučana do granice sa Mađarskom.

Izgradnjom ove dionice, zajedno sa mostom preko rijeke Save, te već izgrađenim carinskim terminalom na teritoriji BiH, očekuje se značajno rasterećenje postojećeg graničnog prijelaza u Gradišci. Također, očekuju se i značajne uštede u vremenu prilikom prelaska granice, te brže i sigurnije putovanje.

(N.S)