Biznis 22.11.2021.

IZGUBILI LICENCU: Bankrotirala slovačka firma u Banjaluci, zarađivali milione od trgovine strujom

ČITANJE: 2 minute

Državna regulatorna komisija za električnu energiju (DERK) suspendovala je licencu za međunarodnu trgovinu električnom energijom slovačkom preduzeću “LE Trading BH” iz Banjaluke i pokrenula postupak za njeno ukidanje.

Licenca je suspendovana godinu dana nakon što je obnovljena na period do 2025. godine jer je preduzeće prestalo da izmiruje svoje obaveze, zbog čega su računi od prošlog mjeseca u blokadi, prenosi capital.ba.

Ovo možda i ne bi bilo čudno da “LE Teading” u prošloj godini nije imao rekordne prihode i dobit. Od trgovine strujom inkasirali su 38,5 miliona maraka.

Na osnovu toga prijavili su dobit od nepunih 350.000 sa samo dva zaposlena.

Primjera radi, 2019. godine promet je bio nešto preko 20 miliona maraka, a dobit tek 5.598 KM.

Vlasnik ove firme osnovane 2016. godine je istoimeno preduzeće iz Slovačke koje svoje kancelarije ima i u Beogradu.

Šta se desilo pa su preko noći nestali sa tržišta, nije moguće saznati, jer su telefonski brojevi iz službenih registara, koje smo pozivali, ugašeni.

Licenca je suspendovana samo nekoliko mjeseci nakon što je izdata na period od pet godina.

Iz DERK-a kažu kako je “LE Tradingu” račune blokirao Operator za obnovljive izvore i efikasnu kogeneraciju Federacije Bosne i Hercegovine jer nisu izmirivali svoje ugovorene obaveze.

Ubrzo nakon toga Nezavisni operator sistema u Bosni i Hercegovini ih je isključio sa tržišta jer su i njima prestali da uplaćuju novac po osnovu Tržišnih pravila.

Na kraju dugovali su i DERK-u.

Naime, oni su se za izdatu licencu obavezali plaćati regulatornu naknadu u periodu važenja licence. Za ovu godinu su trebali platiti 26.000 maraka u četiri jednaka dijela. Četvrtu ratu nisu platili niti su obavijestili Komisiju zašto to nisu uradili.

Ipak, javili su se 28. oktobra sa zahtjevom da im se ukine licenca za trgovinu strujom, međutim kako je i to trebalo platiti, a što oni nisu učinili, zahtjev je odbijen kao nekompletan.

Međutim, njihova licenca će biti ukinuta po osnovu Pravilnika po kojem su je i dobili.

Jedan od opštih kriterija za donošenje odluke o izdavanju ili ukidanju licence propisan Pravilnikom jesu ekonomske i finansijske sposobnosti podnosioca zahtjeva.

“U konkretnom slučaju, sve iznijete činjenice dovoljan su osnov za ocjenu da trenutno izostaje finansijska sposobnost vlasnika licence da obavlja licenciranu djelatnost, odnosno da je u pitanju naročito kršenje odredbi uslova za korištenje licence. Imajući u vidu da je propisano da se u navedenom slučaju licenca suspenduje bez obavljanja javne rasprave, tako je i odlučeno”, navode iz DERK-a.

(SB)